#Σχολεία Χίου

Μαριάννα Πελαντή - «5,5 χρόνια σε κοντέινερ οι μαθητές στην Ερειθιανή – δεν έχω άλλα περιθώρια»

Δραματική έκκληση για την ολοκλήρωση των μελετών και του φακέλου του Δημοτικού Σχολείου Ερειθιανής απηύθυνε η Διευθύντρια Μαριάννα Πελάντη, περιγράφοντας συνθήκες παρατεταμένης λειτουργίας σε κοντέινερ από το 2020, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ψυχολογία μαθητών και εκπαιδευτικών

Με λόγο φορτισμένο και εμφανή συναισθηματική ένταση, η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ερειθιανής Μαριάννα Πελάντη ανέδειξε στη συνεδρίαση μια πραγματικότητα που, όπως τόνισε, διαρκεί ήδη πεντέμισι χρόνια.

«Έχω καταντήσει γραφική. Πολύ συχνά βρίσκομαι σε αυτή την αίθουσα», ανέφερε εισαγωγικά, επισημαίνοντας ότι το σχολείο της βρίσκεται σε προσωρινές εγκαταστάσεις από το 2020.

«Αν δεν ολοκληρωθεί ο φάκελος, τα πέντεμισι χρόνια θα γίνουν έντεκα»

Όπως εξήγησε, στο σχολείο υπάρχει παλαιό κτίριο, το οποίο έχει απομονωθεί από την Τεχνική Υπηρεσία, ωστόσο ο αύλειος χώρος συνεχίζει να χρησιμοποιείται από μαθητές. Παράλληλα, υπάρχουν προβλήματα αποχέτευσης, ενώ –παρά το γεγονός ότι έχουν πληρωθεί μελέτες– αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί.

«Αν δεν ολοκληρωθεί ο φάκελος, τα πέντεμισι χρόνια θα γίνουν έντεκα», προειδοποίησε, επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωση των μελετών αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη σε χρηματοδοτικά εργαλεία, ενόψει και της λήξης της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ το 2027.

Υπενθύμισε ότι έχει υπάρξει δωρεοδότης, ο οποίος μάλιστα χρηματοδότησε και ιδιώτη μηχανικό για διαδικασίες τακτοποίησης, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους δωρητές. Ωστόσο, χωρίς πλήρη φάκελο, το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει.

Υγειονομική και ψυχική επιβάρυνση

Η κ. Πελαντή περιέγραψε την καθημερινότητα στα κοντέινερ, κάνοντας λόγο για 29 κρούσματα γρίπης Α, λόγω συνωστισμού 18 έως 20 μαθητών ανά αίθουσα.

«Τι γίνεται τώρα; Το τώρα είναι τα κοντέινερ», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι πέρα από τα κτιριακά ζητήματα, η ψυχική επιβάρυνση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών είναι συνεχώς αυξανόμενη.

«Κάθε χρόνο είναι σαν να μπαίνει πάνω σε αυτά τα παιδιά και σε αυτούς τους γονείς ένα ακόμη τούβλο. Και τούβλα στο σχολείο δεν είδαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η καθημερινότητα στις καταιγίδες

Ιδιαίτερα γλαφυρή ήταν η περιγραφή της λειτουργίας του σχολείου σε περιόδους κακοκαιρίας.

«Για να πάνε στη τουαλέτα παίρνουν την ομπρελίτσα και βρέχονται», σημείωσε, εξηγώντας ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικοί εσωτερικοί χώροι για την προστασία των παιδιών, όπως συνέβαινε σε άλλες σχολικές μονάδες.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν με δική τους ευθύνη τμήματα του παλαιού κτιρίου, προκειμένου να μη απαξιωθεί πλήρως ένα ιστορικό σχολείο.

Ένα ιστορικό κτίριο με ανεκτίμητα τεκμήρια

Η Διευθύντρια αναφέρθηκε και στη βιβλιοθήκη του σχολείου, όπου φυλάσσονται εκδόσεις με χρονολογία από το 1834, καθώς και ο πρώτος κανονισμός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπογραμμίζοντας την πολιτιστική και ιστορική αξία του κτιρίου.

«Τα κειμήλια που υπάρχουν σε αυτό το σχολείο είναι απίστευτης αξίας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχει συναγερμός για την προστασία τους.

«Δεν έχω άλλα περιθώρια»

Κλείνοντας, η κ. Πελάντη απηύθυνε έκκληση προς τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο:

«Σκεφτείτε τα παιδάκια που μπήκαν στα κοντέινερ στην Α’ Δημοτικού και αυτή τη στιγμή αποφοιτούν από κοντέινερ. Δεν έχω άλλα περιθώρια».

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ