#Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Εκπαιδευτικοί Χίου: «Να παρθούν τώρα πίσω οι συγχωνεύσεις»

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου «Ο Αδαμάντιος Κοραής» ζητά την ανάκληση των συγχωνεύσεων στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Χίου και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου, επικαλούμενος τις αντίστοιχες εξελίξεις σε Λέσβο και Λήμνο

Την άμεση ανάκληση των αποφάσεων για τις συγχωνεύσεις τμημάτων στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Χίου και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου ζητά ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου «Ο Αδαμάντιος Κοραής», επαναφέροντας με ανακοίνωσή του το ζήτημα στο προσκήνιο, μετά την ανάκληση υποβαθμίσεων σχολικών μονάδων σε Λέσβο και Λήμνο.

Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες εξελίξεις στα δύο νησιά του Βορείου Αιγαίου αποδεικνύουν πως οι αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων μπορούν να ανατραπούν έπειτα από οργανωμένες αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονέων και τοπικών κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου να ακολουθήσει αντίστοιχη πορεία και να ανακαλέσει τις αποφάσεις που αφορούν τα δύο σχολεία της Χίου.

Στο επίκεντρο 11ο Δημοτικό Χίου και 1ο Δημοτικό Βροντάδου

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων στα δύο σχολεία, οργανώνοντας μαζί με γονείς παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, κατά τη συγκεκριμένη κινητοποίηση ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου είχε επικαλεστεί την εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Οι εκπαιδευτικοί, ωστόσο, επαναλαμβάνουν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή του, θεωρώντας ότι οδηγεί σε επιδείνωση των συνθηκών λειτουργίας των σχολείων και περιορισμό των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.

«Να μην εφαρμοστεί! Δεν θα σβήσουν τα Σχολεία στα νησιά μας! Οι εξελίξεις όμως σε Λέσβο και Λήμνο δείχνουν ότι με τον αγώνα μπορούμε να τα καταφέρουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

«Να πράξει το ίδιο η ΔΙΠΕ Χίου»

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου να προχωρήσει σε ανάκληση σχετικών αποφάσεων. Ο Σύλλογος θεωρεί ότι το γεγονός αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα και αυξάνει, όπως υποστηρίζει, την ευθύνη της αντίστοιχης υπηρεσίας στη Χίο.

«Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου προχώρησε στην ανάκληση των αποφάσεων. Απαιτούμε να αναλάβει τις ευθύνες της και να πράξει το ίδιο τότε και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο Σύλλογος προειδοποιεί ότι σε περίπτωση κατά την οποία ο Προϊστάμενος της ΔΙΠΕ Χίου επιμείνει στην εφαρμογή των συγχωνεύσεων στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Χίου και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου, θα φέρει, κατά την εκτίμησή του, σημαντική ευθύνη για τις συνέπειες στη λειτουργία των δύο σχολικών μονάδων.

«Οι μαθητές μας δεν είναι αριθμοί»

Κεντρικό σημείο της παρέμβασης των εκπαιδευτικών αποτελεί η θέση ότι η συγκρότηση των σχολικών τμημάτων δεν μπορεί να καθορίζεται αποκλειστικά από αριθμητικά ή οικονομικά κριτήρια.

«Οι μαθητές μας δεν είναι αριθμοί! Η συγκρότηση των σχολικών τμημάτων δεν μπορεί να γίνεται με μοναδικό κριτήριο την πολιτική της “εξοικονόμησης”, αγνοώντας τις πραγματικές μαθησιακές και εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Κατά τον Σύλλογο, κάθε συγχώνευση που οδηγεί σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών ανά τάξη δυσχεραίνει την εκπαιδευτική διαδικασία και περιορίζει τις δυνατότητες εξατομικευμένης στήριξης, ιδιαίτερα για μαθητές που έχουν μαθησιακές ή άλλες ανάγκες.

Οι εκπαιδευτικοί διευρύνουν, μάλιστα, το ζήτημα πέρα από τα δύο συγκεκριμένα σχολεία, σημειώνοντας ότι οι σχολικές μονάδες της Χίου και συνολικά του Βορείου Αιγαίου χρειάζονται επαρκή στελέχωση με εκπαιδευτικό και ειδικό προσωπικό. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα σχολεία μικρών και απομακρυσμένων περιοχών, για τα οποία ζητείται πρόσθετη μέριμνα, ώστε, σύμφωνα με τον Σύλλογο, οι μαθητές να μην αντιμετωπίζουν άνισους όρους στη μόρφωσή τους.

Τα πέντε αιτήματα των εκπαιδευτικών

Με την ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου «Ο Αδαμάντιος Κοραής» θέτει πέντε συγκεκριμένα αιτήματα προς τις αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές.

Ζητά να ανακληθούν οι αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις τμημάτων στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Χίου και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου, να μην προχωρήσει καμία νέα συγχώνευση, υποβάθμιση ή συρρίκνωση σχολικής μονάδας και τμήματος, καθώς και να στελεχωθούν όλα τα σχολεία της Χίου με το απαραίτητο εκπαιδευτικό και ειδικό προσωπικό.

Παράλληλα, ζητά τη λήψη μέτρων για την ουσιαστική στήριξη των σχολείων των μικρών και απομακρυσμένων περιοχών, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών τους, καθώς και τη διασφάλιση των μορφωτικών αναγκών όλων των μαθητών μέσα από ουσιαστική μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα.

Συνέχιση των κινητοποιήσεων

Η ανακοίνωση της 24ης Αυγούστου 2026 κλείνει με σαφή αναφορά στη συνέχιση των κινητοποιήσεων από κοινού με τους γονείς και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα.

Για τον Σύλλογο, η ανάκληση των αποφάσεων σε Λέσβο και Λήμνο αποτελεί παράδειγμα που, κατά την εκτίμησή του, ενισχύει το αίτημα για αντίστοιχη εξέλιξη και στη Χίο.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μαζί με τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα. Δεν κάνουμε πίσω μέχρι να παρθούν πίσω όλες οι συγχωνεύσεις!», καταλήγει η ανακοίνωση.

X

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ