10.9.2020 21:25

Δάσκαλοι Χίου: Μείωση ΑΜΕΣΑ του αριθμού μαθητών ανά τμήμα στους 15 μαθητές

Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και κατόπιν της (ελλιπούς και καθυστερημένης) ενημέρωσης (στα όρια της προχειρότητας) για τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ακολουθήσουν τα σχολεία, προβληματιζόμαστε και αγωνιάμε πολύ για το κατά πόσον όλα αυτά που απαιτεί το Υπουργείο Παιδείας να εφαρμοστούν, άπτονται της σχολικής πραγματικότητας. 

Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση έχοντας δεκάδες ερωτήματα και προβληματισμούς. Καλούμαστε και πάλι να ανταποκριθούμε σε μια επικίνδυνη και δύσκολη κατάσταση για εμάς τους ίδιους και τους μαθητές μας. Τη διέξοδο στην επικίνδυνη αυτή κατάσταση μπορεί να τη δώσει κυρίως ο αγώνας μας, μαζί με τους γονείς απέναντι σε όσους έχουν αφήσει τη χώρα μας και την εκπαίδευση συνειδητά αθωράκιστη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Παιδείας, αντί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα συλλόγων και γονέων για 15άρια τμήματα, εύρεση κατάλληλων αιθουσών, μονιμοποίηση εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαρισμού, «εφοδιάζουν» τα σχολεία με παγουρίνα και μπόλικη «ατομική ευθύνη», ζητώντας από μαθητές και νήπια να τηρούν αποστάσεις στοιβαγμένα σε ακατάλληλες αίθουσες.  Έχουν προσλάβει ακόμα τους μισούς εκπαιδευτικούς σε σχέση με πέρσι την ώρα που οι ανάγκες είναι περισσότερο αυξημένες ,ενώ οι καθαρίστριες δεν έχουν πάει ακόμα στα σχολεία.          

Οι ΚΥΑ που έφτασαν στα σχολεία μόνο λύσεις δεν δίνουν. Ασάφειες, ελλείψεις, σκόπιμη αποσιώπηση θεμάτων και ανεφάρμοστες / αντιπαιδαγωγικές προτάσεις χαρακτηρίζουν τις ΚΥΑ. Σας παραθέτουμε μερικούς μόνο από τους προβληματισμούς εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολικών μονάδων της Χίου:

 1. Σε περίπτωση που μια συγκεκριμένη ημέρα ασθενήσει δάσκαλος ή νηπιαγωγός, οι μαθητές του τμήματος δεν επιτρέπεται να μοιρασθούν σε άλλα τμήματα. Ποιος αναπληρώνει ή τι γίνονται τα παιδιά;
 2. Σε περίπτωση που νοσήσει συνάδελφος ειδικότητας που μπαίνει σε διαφορετικές τάξεις κάθε ώρα, πώς απασχολούνται τα παιδιά; "Ανεβάζουμε" τις ώρες και σχολούν νωρίτερα; (Αυτό ειπώθηκε ότι προβλέπεται να ανεβαίνουν οι ώρες)
 3. Σε περίπτωση ασθενείας συναδέλφου εκπαιδευτικού, όντας ενημερωμένοι από την προηγούμενη ημέρα, ειδοποιούνται οι μαθητές να μην έρθουν στο σχολείο;
 4. Επιτρέπεται να παίρνει ο δάσκαλος τετράδια για διόρθωση και να τα μοιράζει πίσω στους μαθητές;
 5. Επιτρέπεται η διανομή φωτοτυπιών είτε για εξάσκηση στις μικρές τάξεις είτε για ενημέρωση γονέων;
 6. Πώς θα λειτουργήσει το ολοήμερο; Θα υπάρξει πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού; Τα παιδιά δεν επιτρέπεται να αναμιγνύονται στο πρωινό ωράριο, θα αναμιγνύονται στο Ολοήμερο;  Καμιά διευκρίνιση δε δίνουν οι ΚΥΑ!
 7. Τι θα γίνει με τον καθαρισμό των σχολείων; Ακόμα δεν έχουν προσληφθεί / τοποθετηθεί οι καθαριστές/ριες στα σχολεία. Θα είναι καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου; (δεν διανοούμαστε κάτι λιγότερο).
 8. Στα νηπιαγωγεία (μονοθέσια & διθέσια) ποιο άτομο θα είναι υπεύθυνο covid; Οι νηπιαγωγοί των τμημάτων θα αφήσουν τα παιδιά του τμήματός τους μόνα τους για να ασχοληθούν με το ύποπτο παιδί- κρούσμα;
 9. Θα υπάρξει ένα  κοινό ωρολόγιο πρόγραμμα με τις νέες συνθήκες (διαλλείματα – διδακτικές ώρες κτλ);
 10. Πώς θα διδάξει ο εκπαιδευτικός στο νηπιαγωγείο και στην Α΄ τάξη του δημοτικού με τη μάσκα να καλύπτει το στόμα του; Πώς θα διδάξει την σωστή άρθρωση και προφορά των γραμμάτων της αλφαβήτου; Μπορούν οι εκπαιδευτικοί αντί μάσκας να φορούν  διάφανη προσωπίδα;
 11. Πώς θα αντέξουν τα παιδιά να φορούν τη μάσκα από τις 8:15 μέχρι 16:00 που σχολούν από το ολοήμερο;
 12. Δεν θα έπρεπε να γίνουν μαζικά τεστ covid σε εκπαιδευτικούς;

Αναμένουμε απαντήσεις/ διευκρινήσεις από τους αρμόδιους!

Θα μπορούσαμε να σας καταθέσουμε σελίδες από ερωτήματα – προβληματισμούς που αποδεικνύουν ότι όλοι αυτοί που «επινοούν» όλα αυτά τα μέτρα ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα ή δρουν επί συγκεκριμένου σκοπού.

Πού οριοθετείται η ευθύνη του διευθυντή και των εκπαιδευτικών για την εφαρμογή και τήρηση όλου αυτού του καταλόγου με τα μέτρα που μας έχουν μέχρι στιγμής γνωστοποιηθεί;

Γνωστοποιούμε προς πάσα κατεύθυνση ότι σε περίπτωση που ασκηθεί νομική δίωξη σε εκπαιδευτικό ή διευθυντή ως προς την τήρηση των μέτρων του covid από γονέα ή άλλο φορέα, ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου θα παράσχει νομική κάλυψη στους διωκομένους εκπαιδευτικούς.

Ελπίζουμε να μη βιώσουμε τέτοιες καταστάσεις! Οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί καλούνται για άλλη μια φορά να σηκώσουν βάρος που δεν τους αναλογεί. Καλούνται να καλύψουν τις αστοχίες, την έλλειψη προγραμματισμού και την προχειρότητα του Υπουργείου Παιδείας.

Από την άλλη καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς και διευθυντές να τηρήσουν και να δώσουν το παράδειγμα στη χρήση της μάσκας. Η μάσκα, κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες που μας αναγκάζει το Υπουργείο να εργαστούμε, αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας. Πρέπει να προστατέψουμε τα παιδιά, τους εαυτούς μας, συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τις οικογένειες των παιδιών και τις δικές μας.

Απαιτούμε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ το Υπουργείο να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να «σπάσει» τα μεγάλα σε αριθμό μαθητών τμήματα. Απαιτούμε να προστατέψει τόσο τα παιδιά όσο και τους εκπαιδευτικούς με αποφάσεις  που συνάδουν με τα αιτήματα εκπαιδευτικών και γονέων.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

 • Να χωριστούν τα μεγάλα σε αριθμό μαθητών τμήματα με ταυτόχρονη διερεύνηση από τα σχολεία και τον δήμο ύπαρξης αιθουσών που θα στεγάσουν τα επιπλέον τμήματα. Να διερευνηθεί επιπλέον η δυνατότητα λειτουργίας των τμημάτων σε δύο βάρδιες.
 • Να προμηθευτούν και να εξοπλιστούν τα σχολεία με μονά θρανία (πρακτική που γίνεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου).
 • Μονιμοποίηση του απαραίτητου προσωπικού καθαρισμού, ώστε να υπάρχει καθαριστής καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.
 • Να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό για την κάλυψη όλων των αυξημένων απαιτήσεων και συνθηκών.
 • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Να αποσυρθούν οι άθλιες διατάξεις για τις τρίμηνες συμβάσεις εργασίας αναπληρωτών που καταπατούν εργασιακά δικαιώματα. Είναι αδύνατο να μπορούν να καλυφθούν έτσι τα κενά στα σχολεία αφού είναι αντιεκπαιδευτικό και ασύμβατο με την εκπαιδευτική διαδικασία, τον αναγκαίο χρόνο εξοικείωσης μαθητή και εκπαιδευτικού. 

Δεν μπορεί οι εκπαιδευτικοί, τα σχολεία μας και οι μαθητές να αποτελέσουν τα θύματα της ανευθυνότητας και της εγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Γονείς, εκπαιδευτικοί και κοινωνία πρέπει ενωμένοι να διεκδικήσουμε το αυτονόητο:

Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτερο αριθμό τους 15 μαθητές και ανάλογα πάντα με τα τετραγωνικά της αίθουσας.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ