18.12.2020 15:25

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών : «Δεν κλείνουμε το στόμα απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης»

Στα πλαίσια της πανελλαδικής μέρας δράσης για την Εκπαίδευση που είχε οργανωθεί από συλλόγους ΠΕ και Ελμε σε όλη την Ελλάδα, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών παρουσίασε τις θέσεις της στην σημερινή συνέντευξη τύπου με ομιλητές την Αγγελίνα Σκούφαλου και τον Κωνσταντίνο Πουλιανό.

Έντονη είναι η κριτική που ασκούν στην Κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο διαχείριση της Πανδημίας στην εκπαίδευση:

«Στα γενικότερα αυτά πλαίσια αυτά εντάσσονται και τα «έργα και ημέρες» του Υπουργείου Παιδείας. Έχει φέρει στη βουλή ήδη 2 αντιεκπαιδευτικά πολυνομοσχέδια, αύξησε τους μαθητές ανά τάξη, δημιούργησε νέες ελαστικές σχέσεις εργασίας και έπεται συνέχεια… Μας ζητά να αξιολογήσουμε τους μαθητές μας όταν δεν εξασφαλίζεται η ισότιμη προσβασή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία και την ώρα βέβαια που η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να αντικαταστήσει τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.» 

Άδικος για τους εκπαιδευτικούς αποτελεί ο νόμος Γαβρόγλου ενώ ζητούν τον άμεσο και μαζικό διορισμό των εκπαιδευτικών:

«Αντί να προχωρήσει σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, εφάρμοσε τον νόμο Γαβρόγλου καταργώντας τα πτυχία και βάζοντας τους εκπαιδευτικούς σε ένα ράλι απόκτησης προσόντων, πέταξε έξω από τους πίνακες αναπληρωτές για ένα παράβολο των 3 ευρώ, τώρα θεσμοθετεί 3μηνες συμβάσεις. Φέρνει το πολυνομοσχέδιο σκούπα για την Επαγγελματική εκπαίδευση η οποιά μέσω της περιβόητης σύνδεσης των σχολείων με την αγορά εργασίας, στοχεύει στη δημιουργία ακόμα πιο φθηνού ευέλικτου εργατικού δυναμικού, προσαρμοσμένου ακόμα πιο έντονα στις ανάγκες της αγοράς. Δημιουργεί μία νέα γενιά ανθρώπων με κατακερματισμένες γνώσεις και κατακερματισμένα δικαιώματα.» 

Μεταξύ άλλων καταδικάζουν το «σχέδιο Πισσαρίδη»:

«Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, στα πλαίσια του «σχεδίου Πισσαρίδη», που μεταξύ άλλων προβλέπει την αποκέντρωση της εκπαίδευσης με πέρασμα των αρμοδιοτήτων πρόσληψης στην Τοπική Διοίκηση και στους Διευθυντές Εκπαίδευσης, φέρνει νέο τρόπο πρόληψης αναπληρωτών που ακούει στο όνομα «Τοπική πρόσκληση πρόσληψης ωρομισθίων». Μετά τις προσλήψεις τριμήνου λόγω κορονοϊού, έρχεται «σε εξαιρετικές περιπτώσεις» κατά τις οποίες αντικειμενικοί λόγοι δεν επιτρέπουν την πρόσληψη προσωρινού αναπληρωτή» θα μπορεί να γίνεται πρόσληψη αναπληρωτή από τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης και αν υπάρχει έλλειψη ωρομισθίων τότε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης θα καταρτίζει πίνακες σε τοπικό επίπεδο. Αυτό θα σημάνει κατάφορη παραβίαση των πινάκων που έχουν δημιουργηθεί, αφού το ποιος θα δουλεύει δε θα σχετίζεται με την κατάταξή του στους τελευταίους πίνακες αλλά θα εξαρτάται από τις «εξαιρετικές περιπτώσεις» που θα συντρέχουν σε τοπικό επίπεδο! Πέρα από το ότι η επιλογή του ωρομισθίου θα κοστίζει λιγότερο από έναν αναπληρωτή πλήρους ωραρίου, οι συνάδελφοι θα εξαρτώνται πλήρως από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, αφού αυτός θα έχει την ευθύνη να εκδώσει την τοπική πρόσκληση και την κύρωση του πίνακα, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τους ασκούς του Αιόλου σε κάθε λογής  πελατειακές σχέσεις. Υπενθυμίζουμε πως υπάρχει αρνητική πείρα από την περίοδο που με συνέντευξη στον Διευθυντή του σχολείου αργότερα ο Διευθυντής εκπαίδευσης κανόνιζε την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και την Ενισχυτική Διδασκαλία. Διαδικασία που σταμάτησε με την ένταξη και αυτών των προγραμμάτων στους πίνακες οι οποίοι τώρα θα παρακάμπτονται.»

Έτσι καλούν τους εκπαιδευτικούς να μείνουν ενωμένοι:

«Ακόμα και την ώρα που δεχόμαστε αυτή την καταιγιστική επίθεση στα δικαιώματα μας, δεν μπορεί να περιορίζεται η δράση του Συλλόγου, με ευθύνη της πλειοψηφίας, σε ορισμένες τυπικές ανακοινώσεις, να καλλιεργείται η ανθρωποφαγία μεταξύ των αναπληρωτών για το ποιος διορίστηκε, με ποιο τρόπο, αντί να διεκδικούμε όλοι μαζί να διοριστούν με μοναδικό κριτήριο το πτυχίο, όλοι όσοι δούλεψαν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Δεν μπορεί να παίζουμε το παιχνίδι του «διαίρει και βασίλευε» που πάντα βολεύει και αξιοποιούν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, ανάμεσα σε αναπληρωτές και μόνιμους, αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου, ωρομίσθιους, ειδικότητες, εκπαιδευτικούς ειδικής και γενικής αγωγής με μεταπτυχιακό ή χωρίς και ο κατάλογος δεν έχει τέλος… και βέβαια η κατηγοριοποίηση με βάση την τσέπη μας δεν έχει τέλος.

Γι αυτούς του λόγους δεν πρέπει οι εκπαιδευτικοί να μπούμε στη λογική της πλειοψηφίας του ΔΣ («Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών», «ΔΗΣΥ») ότι τώρα ένεκα πανδημίας δεν είναι η ώρα για αγώνες όπως εκφράστηκαν στην επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και στην τελευταία απεργία. Και ρωτάμε αν όχι τώρα πότε;;!! Τώρα είναι η ώρα χωρίς καθυστερήσεις ο κλάδος μας να απαντήσει με νέους πιο δυναμικούς αγώνες! Η κυβέρνηση φέρει βαριές ευθύνες για την κατάσταση στην εκπαίδευση και την υγεία. Δεν θα τους κάνουμε την χάρη να επιδοθούμε στην αλληλοσφαγή. Απέναντι στον πραγματικό υπαίτιο των προβλημάτων μας που είναι αυτή η πολιτική, η κυβέρνηση και τα κόμματα που θυσιάζουν τα δικαιώματά μας, την εκπαίδευση, στο βωμό των κερδών των λίγων επιχειρηματικών συμφερόντων εμείς καλούμε να απαντήσουμε με αγώνες και όχι στα λόγια.»

Τέλος τα κυριότερα αιτήματα τους είναι:

«Απαιτούμε να προχωρήσουν τώρα σε μαζικούς διορισμούς όλων των συναδέλφων που έχουν δουλέψει τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Να καταργηθεί το αίσχος των 3μηνων συμβάσεων. Να καταργηθεί ο νόμος Γαβρόγλου. Να αποσύρθεί το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση. Να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε προσλήψεις ωρομισθίων μέσω των διευθύνσεων εκπαίδευσης. Με την επαναλειτουργία των δομών εκπαίδευσης να πραγματοποιηθούν μαζικά τέστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τους αναπληρωτές που θα επιστρέψουν από το τόπο μόνιμης κατοικίας τους, να γυρίσουν εγκαίρως στα σπίτια τους από την Παρασκευή 18/12 ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα συνωστισμού στα ΜΜΜ σε μια ή δυο μέρες. Κανείς αναπληρωτής να μην πληρώσει από την τσέπη του για τεστ. Να υπάρξει μονιμοποίηση του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία. Αν δεν το κάνουμε τώρα, η «επόμενη μέρα» θα είναι ακόμα πιο δύσκολη.»

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ