3.5.2012 9:00

Ψήφισε την έδρα που … χάνεται!

ΠΩΣ Η ΧΙΟΣ ΑΠΟ ΔΙΕΔΡΙΚΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟΕΔΡΙΚΗ ΕΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ

Ο κίνδυνος από διεδρική να μετατραπεί σε μια νύκτα σε μονοεδρική απειλεί το νομό μας, εφόσον προκύψει η ανάγκη να στηθεί επαναληπτική κάλπη στις 27 Μαϊου, σε περίπτωση αδυναμίασς σχηματισμού κυβέρνησης από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Όλα εξαρτώνται από μια άγνωστη παράμετρο των εκλογών, που σχετίζεται με τα δημογραφικά δεδομένα του 2001.
Από την προ έτους απογραφή έχουν προκύψει σοβαρές διαφοροποιήσεις στον πληθυσμό αρκετών περιοχών, με συνέπεια αντίστοιχες διαφοροποιήσεις να πρέπει να γίνουν και στην κατανομή των κοινοβουλευτικών εδρών. Υπογραμμίζεται ότι βάσει του Συντάγματος η εκάστοτε κυβέρνηση υποχρεούται να λαμβάνει υπ’ όψιν της τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής το αργότερο ένα χρόνο μετά τη διεξαγωγή της, ενώ σε άλλη περίπτωση αφήνει τη δυνατότητα να προσβληθούν ως άκυρα τα εκλογικά αποτελέσματα! Δεδομένου ότι η απογραφή ολοκληρώθηκε πέρυσι στις 27 Μαΐου, αν χρειαστεί να ξαναγίνουν εκλογές, αυτές θα πρέπει ούτως ή άλλως να διεξαχθούν με την απογραφή του 2011.
Στοιχείο πολύ ενδιαφέρον, καθώς εκτιμήσεις θέλουν περιφέρειες όπως η Β΄ Αθήνας, η Α΄ Θεσσαλονίκης και το υπόλοιπο Αττικής να κερδίζουν συνολικώς 7 έδρες, τις οποίες πιθανότατα θα χάσουν η Α΄ Αθήνας, η Καρδίτσα, η Βοιωτία, η Αιτωλοακαρνανία, η Καστοριά και η Χίος.
Έτσι, είναι ισχυρό το ενδεχόμενο οι βουλευτές που θα εκλεγούν να γευτούν τη χαρά της έδρας μόνο για τρεις εβδομάδες και στην επαναληπτική εκλογή η Χίος να γίνεται μήλον της έριδος ως μονοεδρική. Και τότε βουλευτής εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης του κόμματος που επικρατεί στο νομό. Σενάριο που, αν επαληθευτεί, δημιουργεί νέα εκλογικά δεδομένα για το νομό μας.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ