7.5.2012 15:27

Όλες οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας θέλει να συστήσει ο Αντ. Σαμαράς, κυβέρνηση αριστερών δυνάμεων ο Αλ. Τσίπρας. Την ίδια ώρα στο Θεό της Ελλάδας στρέφεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ ώρα που η Αλ. Παπαρήγα κλείνει κάθε πόρτα συνεργασίας με τα κόμματα της αριστεράς και ο Π. Καμμένος με τη ΝΔ όπως και ο Φ. Κουβέλης αρνείται να γίνει το αριστερό άλλοθι του ΠΑΣΟΚ. Οι δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων σίγουρα ήδη από τις πρώτες ώρες ασχολούνταν με την επόμενη μέρα τις συνεργασίες και τις πιθανότητες σύστασης κυβέρνησης
 
Αντ. Σαμαράς:
«Ζήτησα ισχυρή εντολή.
Ο λαός αποφάσισε διαφορετικά. Σέβομαι το μήνυμά του.
Το σημερινό αποτέλεσμα εκφράζει την απογοήτευση του ελληνικού λαού για τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής που εξάντλησε τα όρια της αντοχής του, μια που δεν περιελάμβανε τις αναγκαίες πολιτικές Ανάπτυξης.
Αυτό για το οποίο εξ αρχής επιμέναμε, μέσα κι έξω από την Ελλάδα. Κι εξακολουθούμε να επιμένουμε.
Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, αυξάνει τις ευθύνες της, μια που πλέον αποτελεί το μόνο πυλώνα πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα.
Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας, με δύο αποκλειστικές επιδιώξεις:
Την παραμονή στο ευρώ και την τροποποίηση πολιτικών του Μνημονίου, ώστε να υπάρξει Ανάπτυξη και ανακούφιση της κοινωνίας.
Σήμερα καταθέτω αυτή την ανοικτή πρόταση προς όλες τις δυνάμεις που δέχονται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την ανάγκη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής.
Κατανοώ την οργή του κόσμου, αλλά η Παράταξή μας δεν θα αφήσει την Ελλάδα ακυβέρνητη».
 
 
Αλ. Τσίπρας:
Τη δέσμευση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου «να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση που θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση της υποτέλειας και θα ακυρώσει το μνημόνιο της χρεοκοπίας» ανέλαβε ο επικεφαλής της ΚΟ Αλέξης Τσίπρας. Όπως ανέφερε, από αύριο θα επιδιώξει συνεννόηση πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς, επισημαίνοντας πως επιβραβεύτηκε η πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς «που με τη στήριξη του λαού θα ακυρώσει το μνημόνιο και θα ανατρέψει την προδιαγεγραμμένη πορεία του λαού μας προς της δυστυχία. Πρόκειται για μήνυμα ειρηνικής επανάστασης, ότι οι λαοί της Ευρώπης δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τα μνημόνια της βαρβαρότητας ... η ευρωπαϊκή ηγεσία και κυρίως η Αγκελα Μέρκελ οφείλει να καταλάβει ότι η πολιτική της λιτότητας έχει υποστεί συντριπτική ήττα».
 
 
Ευαγγ. Βενιζέλος:
Την ανάγκη να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας δυνάμεων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό ανεξάρτητα από τη θέση τους για το μνημόνιο υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατή μια κυβέρνηση του παλιού δικομματισμού.
«Πικράναμε το λαό για να προστατεύσουμε το μέλλον του έθνους». Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές κατά άλλων κομμάτων, που δεν κατονόμασε: «Στη δική μας πλάτη στήθηκε ένας χορός δημαγωγίας και λαϊκισμού από δεξιά και αριστερά».Πάντως, δήλωσε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ: «Πιστεύουμε ότι παραμένει αμετάβλητος ο αξιακός πυρήνας του Κινήματος ... Πρέπει να ξαναγεννήσουμε την παράταξη με ριζοσπαστική διάθεση να αλλάξουμε τη φυσιογνωμία της από όλες τις απόψεις. Ο Θεός της Ελλάδας ας μας βοηθήσει, είμαι βέβαιος πως ο λαός της Ελλάδας θα προστατεύσει το μέλλον της πατρίδας».
 
Η Α. Παπαρήγα για το αποτέλεσμα των εκλογών
«Παραμένουμε στο όχι στη συνεργασία», τόνισε η κ. Παπαρήγα, αφού όπως είπε, για να συμμετάσχει το ΚΚΕ σε μια τέτοια κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει «ριζική στροφή», μια «τούμπα», αλλά και σε «απαράδεκτους συμβιβασμούς» όσον αφορά στα λαϊκά συμφέροντα.
Η γ.γ της Κ.Ε. του ΚΚΕ κάλεσε τους πολίτες να μην παραπλανηθούν από τη «μεταμφίεση» του πολιτικού συστήματος που θα επιχειρηθεί τις επόμενες ημέρες. Τόνισε επίσης ότι είναι θετικό το ότι ωριμάζει ή θα ωριμάσει το κίνημα της ανατροπής και το ότι το κίνημα αυτό δεν θα απέχει, όπως είπε, από την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.
Σημείωσε ακόμη ότι η ευθύνη και ο ρόλος του κόμματος θα μεγαλώνει, διαβεβαιώνοντας ότι το ΚΚΕ θα παραμείνει «η αναντικατάστατη δύναμη για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων».
 
Καμμένος:
Αυτό που χρειάζεται πλέον η χώρα είναι μία κυβέρνηση εθνικού σκοπού, τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και απέκλεισε εκ νέου κάθε ενδεχόμενο συνεργασία με τη ΝΔ.
Το «ούτε νεκρός» (για συνεργασία με ΝΔ) ισχύει, απάντησε σε σχετική ερώτηση, «δεν συνεργαζόμαστε με δοσίλογους», ξεκαθάρισε ο κ. Καμμένος, ενώ για το ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι συμφωνούν μόνο στα οικονομικά. Διαφωνούμε, επεσήμανε, σε εθνικά θέματα, όπως πχ αυτό της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στα ελληνοτουρκικά και σε αυτό της λαθρομετανάστευσης.
 
 
Κουβέλης:
«Ο ελληνικός λαός μίλησε και καταδίκασε τις πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στα σημερινά αδιέξοδα. Καταδίκασε τις πολιτικές του μνημονίου.
Το εκλογικό αποτέλεσμα, αποτυπώνει τις επιλογές του λαού και ανατρέπει το δικομματικό σύστημα. Αποτυπώνει την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών. Εκφράζουμε, ταυτόχρονα, την έντονη ανησυχία μας για την παρουσία της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ στη βουλή.
Η ΔΗΜΑΡ θα τιμήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Δεν θα συμβάλλουμε στη συνέχιση των πολιτικών που εξαθλιώνουν το λαό και την κοινωνία, και δεν θα δώσουμε δημοκρατικό, αριστερό άλλοθι σε μια τέτοια πολιτική.
Θα κινηθούμε με βάση τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις :
Απαγκίστρωση από το μνημόνιο και σταθερός ευρωπαϊκός προσανατολισμός.
Για τη ΔΗΜΑΡ το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια σημαντική επιτυχία και ταυτόχρονα ενθάρρυνση.»

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ