16.5.2012 9:23

Με ποιους θα διεκδικήσουν έδρα;

ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΔΗΜ.ΑΡ. ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΤΟΥΣ ΚΡΙΜΙΖΗ ΚΑΙ ΖΟΥΜΙΔΗ;

Παρασκευή ή Σάββατο θα γνωρίζουμε επακριβώς την ημέρα των νέων εκλογών στα μέσα Ιουνίου, με τη 10η Ιουνίου και τη 17η Ιουνίου να είναι οι πιο πιθανές ημερομηνίες.
Τα κόμματα ήδη ζουν σε ρυθμούς προεκλογικής ετοιμασίας, αυτή τη φορά χωρίς το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε τοπικό επίπεδο στους ενδοπαραταξιακούς συσχετισμούς, αλλά στο αν  οι δυο έδρες θα παραμείνουν σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ή πιθανή μεταβολή του αποτελέσματος θα αλλάξει χέρια στην έδρα έπειτα από χρόνια.
Αν και η διαφορά που χώριζε το δεύτερο από το τρίτο κόμμα στη Χίο ήταν μεγάλη, γύρω στους 2.500 ψήφους (6.049 για το ΠΑΣΟΚ και 3.506 για το ΣΥΡΙΖΑ), θα ήταν λάθος να αποκλειστεί η λεγόμενη «καραμπόλα» βάση του εκλογικού νόμου, αν δεχθούμε ότι ακόμα και στις εκλογές της 6ης Μαΐου η δεύτερη έδρα της Χίου έπαιξε στη ρουλέτα ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., από την πανελλαδική πρωτιά της τελευταίας σε επίπεδο ποσοστού στη Χίο.
Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν αναμένεται να αλλοιώσουν τη διάταξη των ψηφοδελτίων τους και να τοποθετήσουν επικεφαλής και άρα υποψήφιους βουλευτές αυτούς που όρισε στις 6 Μαΐου το εκλογικό σώμα, δηλαδή Κωστή Μουσουρούλη και Κώστα Τριαντάφυλλο. Με ποιους θα διεκδικήσουν όμως την έδρα ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜ.ΑΡ.; Υπενθυμίζεται ότι εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ πρώτος σε σταυρούς προτίμησης ήταν ο Μικές Κριμιζής και από τη ΔΗΜ.ΑΡ. ο Σταμάτης Ζουμίδης. Θα κρίνουν τα κομματικά επιτελεία αλλά και ο προσωπικός προγραμματισμός των ίδιων των υποψηφίων ότι οι δυο τους θα πρέπει να τεθούν επικεφαλής των τοπικών ψηφοδελτίων;
Στο ΣΥΡΙΖΑ ο Μαν. Στάθης υπολείπονταν του Μ. Κριμιζή κατά 91 ψήφους, και δεν αποκλείεται να υπάρξει κοινή συμφωνία εκείνος να ηγηθεί του ψηφοδελτίου, ως πολιτικό πρόσωπο με περισσότερο συνθετικό πολιτικό λόγο, για να αυξηθεί η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και να διεκδικηθεί η έδρα.
Στη ΔΗΜ.ΑΡ. η διαφορά που χώρισε Στ. Ζουμίδη από Μ. Ζαχαριάδη ήταν 292 ψήφοι, στοιχείο που αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του πρώτου να αποφασίσει. Δεν αποκλείεται όμως προσωπικοί λόγοι ή το γεγονός ότι ο Μ. Ζαχαριάδης είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών να μεταβάλλουν τα δεδομένα, αν και η πολύ δυνατή εκλογική καταγραφή της ΔΗΜ.ΑΡ. αποδίδεται κατά πολλούς σε προσωπικούς ψήφους στο Στ. Ζουμίδη, οι οποίες θα κινδυνεύσουν αν δεν διεκδικεί εκείνος την έδρα. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ