3.5.2012 14:27

Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ politischios.gr

«Αν δεν αλλάξουμε το κράτος, κινδυνεύουμε»

Συνέντευξη στο politischios.gr παραχώρησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντ. Μπακογιάννη, υπεραμυνόμενη των αναγκαίων όπως υποστηρίζει μεταρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος.
Η κ. Μπακογιάννη προτείνει μικρότερο κράτος, επιχειρηματική δραστηριότητα με κίνητρα, ενιαίο φορολογικό συντελεστή στο 20% αλλά και μια σειρά άλλων προτάσεων.
Αναλυτικά: 
Φοβάστε το ενδεχόμενο ακυβερνησίας αλλά  και των επαναληπτικών εκλογών;
Πρέπει να είμαστε απολύτως  ειλικρινείς. Ποτέ εκλογές δεν ήταν τόσο κρίσιμες νομίζω. Κάνω τον σταυρό μου να μην παρασυρθούν οι συμπολίτες μου απ’ τις σειρήνες της σκέτης αλλά δίκαιης οργής που νιώθουν και μπούμε σε περιπέτειες.  Ένα και πλέον εκατομμύριο άνεργοι δε μπορούν να περιμένουν. Ως πότε μπορεί να τους αντέξει η κοινωνία; Ως πότε μπορούν να βλέπουν οι μανάδες, τα παιδιά τους να είναι σε πλήρη απόγνωση επειδή δε βρίσκουν δουλειά; Τα κόμματα οφείλουν να υπακούσουν την εντολή των πολιτών και να κάνουν μια ισχυρή κυβέρνηση συμμαχιών με στόχο να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Μόνο έτσι θα έρθουν νέες επενδύσεις και θα αντιμετωπιστεί η ύφεση.  Γι αυτό καλώ τους πολίτες με τόση επιμονή να βγουν απ’ το κάδρο των δύο αμετανόητων και των  7  της καταστροφής και να στραφούν με αποφασιστικότητα στη Δημοκρατική Συμμαχία. Γιατί, πλέον όλοι γνωρίζουν πως εμείς αποτελούμε τον τρίτο ευρωπαϊκό μεταρρυθμιστικό πόλο, που εγγυάται τη σταθερότητα, την ευρωπαϊκή προοπτική και την υλοποίηση των πολιτικών του γρήγορου εκσυγχρονισμού.
 
 Δημοσκοπικά τουλάχιστον, η «Δημοκρατική Συμμαχία» φερόταν να είναι με το ένα πόδι εντός Βουλής και με το άλλο εκτός. Τι προβλέπετε;
Προσέξτε,  εμείς δεν παρασυρθήκαμε από τις Σειρήνες του λαϊκισμού για πρόσκαιρα δημοσκοπικά οφέλη.  Δυστυχώς,  κάποιοι  αρέσκονται στο  να  ταΐζουν τον κόσμο με ψέματα για μαγικές λύσεις μέσω ΑΟΖ, Ρώσων, Κινέζων και διάφορων εξωτικών όντων. Η αλήθεια όμως είναι μία: Οι Κινέζοι έχουν δικό τους οίκο αξιολόγησης (DAGONG), που υποβάθμισε την Ελλάδα στην απόλυτη χρεοκοπία. Οι Ρώσοι αν έπρεπε να σώσουν την  Ελλάδα θα έπρεπε να δώσουν τα μισά συναλλαγματικά τους αποθέματα, ενώ στους «αδελφούς» Λευκορώσους έδωσαν με σκληρούς όρους (να αποκρατικοποιήσουν τα πάντα προς όφελός τους), μόλις 3 δις ευρώ με μεγαλύτερα επιτόκια από ότι μας δανείζουν οι Ευρωπαίοι (4,2%).Ούτε πετρέλαιο επι πιστώσει σε μας έδωσαν το χειμώνα. Υπάρχουν κάποιοι ακόμα, όπως ο  κύριος Καμένος και πρόσφατα ,παρασυρμένος κι αυτός από το παραλήρημα της δημαγωγίας κύριος Σαμαράς,  που μοιράζουν ήδη χρήματα από την ΑΟΖ, ενώ οι Κύπριοι που ανακήρυξαν την ΑΟΖ το 1998, ξεκίνησαν τις αδειοδοτήσεις το 2007 και δεν περιμένουν το πρώτο ευρώ πριν το 2016.  Εγώ, είμαι η μόνη που υπέγραψε την ΑΟΖ, το 2009 με την Αλβανία και ναι πιστεύω πως όντως μπορεί να είναι κερδοφόρα, ξέρω όμως, πως θες 15 χρόνια για να μπουν λεφτά στα ταμεία και εμείς τα θέλουμε σήμερα, όχι μετά από 15 χρόνια.Η Δημοκρατική Συμμαχία, λέει την αλήθεια.  Το κλειδί σήμερα είναι να προχωρήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά οι μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το ελληνικό κράτος. Έτσι μόνο,  θα αποκαταστήσουμε και την κυριαρχία μας και την οικονομική μας ανεξαρτησία.
Έρχομαι τώρα και στις δημοσκοπήσεις. Οι  τελευταίες έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν μας έδιναν σταθερά μέσα στη Βουλή με ποσοστά πολύ πάνω από 3% και με  πάρα πολλούς  ψηφοφόρους να μην έχουν αποφασίσει ή  να μην έχουν τελεσίδικα καταλήξει, αλλά να κρίνουν θετικά την προσπάθεια μας.  Σας θυμίζω ότι  οι δημοσκοπήσεις μάς έδιναν πολύ μικρότερα ποσοστά από αυτά  που πήραμε στην Κρήτη,  στις περιφερειακές εκλογές. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. 5 μας έδιναν 18 πήραμε.  Αλλά το σημαντικό είναι να καταλάβει ο κόσμος, πως  ψήφος στη Συμμαχία είναι ψήφος που θα κάνει τη διαφορά, τη θετική διαφορά.  
 
 Εφόσον μπει στην Βουλή η ΔΗΣΥ θα συνεργαστείτε για τον σχηματισμό κυβέρνησης;
Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι από όποια θέση κι αν είμαστε στη Βουλή θα στηρίξουμε μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας που θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και θα είμαστε μια αποτελεσματική δύναμη ελέγχου και καταγγελίας. Θα συνεργαστούμε αλλά υπό προϋποθέσεις, την  ευρωπαϊκή  πορεία  της χώρας, τις  ταχύτερες και βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη μείωση των δαπανών του πολιτικού συστήματος κατά 50%. Επίσης  πρέπει να γίνει ρύθμιση των στεγαστικών δανείων των πολιτών.  Σήμερα οι πολίτες δεν έχουν  τους  μισθούς που είχαν, ορισμένοι είναι τελείως άνεργοι, είναι αδύνατο να δώσουν τα χρήματα για τα στεγαστικά δάνεια. Χρειάζεται λοιπόν μια ρύθμιση, που να τους ανακουφίζει ουσιαστικά. 
 
Τον Ιούνιο έρχεται και νέο σκληρό πακέτο μέτρων. Πόσα μπορεί να αντέξει ο λαός;
Το  μόνο που καθορίζει το Μνημόνιο με τρόπο που δεν αλλάζει είναι πόσα λεφτά μας δίνουν οι ξένοι. Τα υπόλοιπα είναι υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Οι δύο  αδιόρθωτοι όμως, εμφανίζουν την τρόικα να έχει την τελική ευθύνη για όλα και δεν προτείνουν οι ίδιοι πολιτικές για να μην αναλάβουν το πολιτικό κόστος να θίξουν τα πελατειακά συστήματα που τους υποστηρίζουν. Όπου θέλουν να δώσουν χρήματα (π.χ. για τις δαπάνες των κομμάτων, για τις συντάξεις των βουλευτών κ.λπ.), μια χαρά τα ξοδεύουν χωρίς να ρωτήσουν καμία τρόικα. Αντί να ζητήσουν βαθύτερες μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, έχουν  αφήσει τούτους εδώ να κόβουν μισθούς και συντάξεις για να μη πειράξουν τα κομματικά παρεάκια της ΓΕΝΟΠ, του ΟΣΕ και άλλων συντεχνιών. Αν δεν προχωρήσουν λοιπόν, οι δομικές μεταρρυθμίσεις, αν  δεν γίνουν ιδιωτικοποιήσεις και αλλαγές στη λειτουργία του κράτους,  όλα αυτά που οι κκ Βενιζέλος και Σαμαράς, δεν θέλουν να κάνουν για να μην θίξουν τους κομματικούς τους στρατούς,  τότε αναγκαστικά η επόμενη κυβέρνηση θα πετσοκόψει τους μισθούς και τις συντάξεις και θα βάλει νέους φόρους. Αυτό όμως, είναι λάθος και θα βυθίσει τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. 
 
 Ποιό είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε μπροστά στην κάλπη;
Ένα ξεκάθαρο μήνυμα, που λέει πως αν δεν αλλάξουμε σήμερα αυτό το κράτος που έχουμε κινδυνεύουμε. Αλλαγή του κράτους σημαίνει επί της ουσίας και παραμονή στο δρόμο της Ευρώπης. Στη σωστή πλευρά της ιστορίας που λέμε εμείς, ως ευρωπαϊκή δύναμη.  Γιατί, αυτό που πρέπει να καταλάβει κάθε Έλληνας σήμερα, είναι πως δε χρεοκόπησε ο ίδιος, χρεοκόπησε αυτό το πελατειακό και ρουσφετολογικό κράτος, αυτό το τερατούργημα που διαμορφώσαμε τα προηγούμενα χρόνια.  Αυτή είναι η λύση και η έξοδος της χώρας από την κρίση. Μόνο έτσι, θα φέρουμε νέες ιδιωτικές επενδύσεις. Λιγότερο κράτος με αποκρατικοποίηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, λιγότεροι φόροι (20% ενιαίος φορολογικός συντελεστής), πλήρης απελευθέρωση των επαγγελμάτων, αναθεώρηση της κοινωνικής πολιτικής ώστε να σταματήσει η μαζική κλοπή  με τα μουσαντένια επιδόματα, τις ψεύτικες αναπηρικές συντάξεις κ.λπ. και να βρεθούν χρήματα για όσους έχουν απόλυτη ανάγκη. Στις 6 Μαΐου κρίνεται το μέλλον, κρίνεται το αύριο των παιδιών μας, γι’ αυτό επιβάλλεται να ψηφίσουμε θετικά.  Γι’  αυτό και εγώ δεν θα κουραστώ να φωνάζω ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο και να μας δώσει προοπτική είναι ο δρόμος των διαρθρωτικών αλλαγών και η συμμετοχή μας στη Βουλή θα αποτελέσει τον τρίτο ισχυρό μεταρρυθμιστικό πόλο, που θα εγγυηθεί το τέλος της πολιτικής της αδιαφάνειας και των ρουσφετιών.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ