5.5.2012 11:37

Η αριθμητική των εκλογών

145 (+1) ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα γραφεία της Περιφερειακής Διοίκησης και του Δήμου Χίου, ώστε οι υπηρεσίες τους να ανταποκριθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στις απαιτήσεις της εκλογικής αναμέτρησης.
Στα γραφεία της Περιφέρειας ήδη έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν όλα τα ψηφοδέλτια, ενώ χθες αναμένονταν και αυτό του τελευταίου κόμματος, το οποίο έφτασε με καθυστέρηση, για να αρχίσει ο διαχωρισμός τους.
Τα στοιχεία που προβλέπεται να καθορίσουν το αποτέλεσμα είναι ο βαθμός της συμμετοχής ή της αποχής αντίστοιχα και η ικανότητα των ισχυρών πυλώνων του δικομματισμού να αντέξουν την πίεση που δέχονται από τα μικρότερα κόμματα.

Εγγεγραμμένοι εκλογικά τμήματα
64.233 είναι οι εγγεγραμμένοι Χιώτες ψηφοφόροι που θεωρητικά θα ασκήσουν την Κυριακή το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα 145 εκλογικά τμήματα της Χίου. Σε αυτά προστίθεται κι άλλο ένα, των ετεροδημοτών. Ήδη έχουν αποσταλεί οι σχετικές κλήσεις για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τις Εφορευτικές Επιτροπές και μετά τις τελευταίες αναθεωρήσεις σήμερα θα πρέπει να έχουν συνταχθεί οι πίνακες με όλα τα εκλογικά κέντρα και να έχουν διοριστεί οι εκλογικοί αντιπρόσωποι και τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών.
Τα της κάλπης
Οι κάλπες ανοίγουν στις 07.00 και κλείνουν στις 19.00 και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά μία ώρα αργότερα από το κλείσιμο της κάλπης. Οι εντολές είναι σαφείς από το Υπουργείο Εσωτερικών και οι Εφορευτικές Επιτροπές πρώτα θα καταγράψουν τα αποτελέσματα των συνδυασμών, θα τα ανακοινώσουν- αποστείλουν με τηλεγραφήματα και σε δεύτερη φάση θα προχωρήσουν στη σταυροδοσία. Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, στα εκλογικά τμήματα θα υπάρχουν οι αγγελιοφόροι για τη μεταφορά των αποτελεσμάτων στα γραφεία της Περιφερειακής Διοίκησης ενώ στα απομακρυσμένα εκλογικά τμήματα υποχρεούται ο δικαστικός αντιπρόσωπος να στείλει το αποτέλεσμα με τηλεγράφημα από τα πρώην κοινοτικά καταστήματα.
Και κινητά
Είναι η δεύτερη φορά σε βουλευτικές εκλογές που οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα έχουν εξοπλιστεί με ειδικά κινητά από το Υπουργείο Εσωτερικών κι αμέσως μετά την καταγραφή θα μεταδίδουν με sms το αποτέλεσμα. 35 τέτοια τμήματα διάσπαρτα σε όλο το νησί θα λειτουργήσουν με το σύστημα ασφαλούς μετάδοσης (SRT) με κινητά τηλέφωνα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον πρώην Δήμο Αμανής θα είναι 9, στην Ιωνία 6, 3 στα Καμπόχωρα, 1 στα Καρδάμυλα, 2 στα Μαστιχοχώρια, 6 στην Ομηρούπολη και 8 στο Δήμο Χίου.
Το Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης (SRT) των αποτελεσμάτων χρησιμοποιείται για δεύτερη φορά σε βουλευτικές εκλογές και αφορά ένα δείγμα περίπου 5000 εκλογικών τμημάτων. Το δείγμα είναι τυχαίο και αντιπροσωπευτικό από τις 56 εκλογικές περιφέρειες της χώρας και για να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση θα πρέπει να ανταποκριθεί τουλάχιστον το 50% του συγκεκριμένου δείγματος. Πάντως, στις βουλευτικές εκλογές του 2009, το 90% των τμημάτων που διέθεταν το SRT είχαν ανταποκριθεί 3 ώρες και 45 λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης, ενώ γενικότερα μέσω του SRT επιταχύνθηκε κατά αρκετές ώρες η συγκέντρωση των αποτελεσμάτων.
Φέτος, θα υπάρξει και ειδική εφαρμογή για smartphones με την επωνυμία moRE (mobile optimized RESULTS for Elections).
Επίσης, θα υπάρχουν και ορισμένες αλλαγές στην 1η σελίδα του www.ekloges.ypes.gr, του επίσημου site του Υπ. Εσωτερικών για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων μέσω Διαδικτύου. Συγκεκριμένα, εκτός του χάρτη της Ελλάδας χωρισμένης με βάση τις περιφέρειες, όπου θα εμφανίζεται -με βάση το χρώμα- ποιό κόμμα προηγείται, θα υπάρχει και ένας πίνακας με τα ποσοστά των 10 πρώτων κομμάτων τη δεδομένη στιγμή καθώς και ένα γράφημα με τις έδρες που θα καταλαμβάνουν.
Μάθε πού ψηφίζεις
Από σήμερα λειτουργεί ο σύνδεσμος «Μάθε πού ψηφίζεις» στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου καθένας μπορεί με τα προσωπικά του στοιχεία να μάθει την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού κέντρου όπου ψηφίζει.

Τα αποτελέσματα
Κι επειδή το σημαντικότερο σε κάθε εκλογική διαδικασία είναι η έγκαιρη και έγκυρη μετάδοση των αποτελεσμάτων, η Περιφερειακή Διοίκηση, όπως εξηγεί ο Δ. Βούκουνας, έχει ενεργοποιήσει, όπως και στις εκλογές των προηγούμενων χρόνων, το www.chios.gr ακριβώς γι αυτό τον λόγο.
Α.Κ.
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ