24.4.2012 15:55

Εθνική και κοινωνική προτεραιότητα η λαθρομετανάστευση

 
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας είναι αυτό της λαθρομετανάστευσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κυκλοφορούν ανάμεσά μας περίπου 1,5 εκατομμύριο λαθρομετανάστες, όταν ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε περίπου 11 εκατομμύρια.
Η Ελλάδα αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου λαθρομεταναστών στην Ευρώπη και η απουσία οργανωμένης κεντρικής μεταναστευτικής πολιτικής έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Καθημερινά οι Έλληνες βιώνουν  τις συνέπειες με την αύξηση της εγκληματικότητας, την διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, και την γκετοποίηση.
Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης πρέπει να αντιμετωπιστεί  με πλήρη αναθεώρηση των πολιτικών που έφεραν την χώρα σ’ αυτή την κατάσταση απαιτώντας παράλληλα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να το προσεγγίσει και ως ευρωπαϊκό πρόβλημα, όχι μόνο ως τοπικό, αναγνωρίζοντας ότι η επίλυσή του αποτελεί εθνική και κοινωνική προτεραιότητα.
 
Απέναντι στο συγκεκριμένο πρόβλημα οι θέσεις είναι σαφείς:
·         Κατάργηση του νόμου για την ιθαγένεια (Ν.3838/2010), που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ και που κατέστησε την Ελλάδα πόλο έλξης για χιλιάδες παράνομους μετανάστες.
 
·         Αποτελεσματικός έλεγχος των συνόρων ώστε να παύσει η ανεξέλεγκτη είσοδος λαθρομεταναστών και να δοθεί το μήνυμα στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φυλάττει τα σύνορά της.
 
·         Πάταξη του παραεμπορίου που οδηγεί στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, και αποτελεί επιπλέον πόλο έλξης και για νέους μετανάστες.
 
·         Λήψη μέτρων κατά της μαύρης εργασίας παράνομων μεταναστών σε επιχειρήσεις.
 
·         Αυστηρότερη νομοθεσία στην εκμίσθωση κατοικίας και επαγγελματικού χώρου σε παράνομους αλλοδαπούς.
 
·         Δημιουργία σύγχρονων κέντρων υποδοχής και παραμονής λαθρομεταναστών. Κέντρα, όμως, που θα τηρούν όλα τα αναγκαία κριτήρια, όπως: να είναι εκτός οικιστικού ιστού, να υπάρχουν ήδη εγκαταστάσεις, ώστε να μην επιβαρυνθεί με υπέρογκες δαπάνες η Πολιτεία, να υπάρχουν σημαντικά ανταποδοτικά κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ