2.5.2012 9:33

Απάντηση Μ. Κουντουρούδα στην επιστολή του Σ.Κ. Χίου

"Επί των θεμάτων που τέθηκαν από τον Σύνδεσμο Κληρικών Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, απαντώ ότι ως προς το θέμα με αριθμό :

1) Η Εκκλησία της Ελλάδος πράγματι ασκεί ένα τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, που πρέπει να συνεχισθεί. Η Εκκλησία έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει στις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε και που έρχονται, ως ο κύριος εκφραστής της Διδασκαλίας του Ιησού, που κινείται γύρω από τη λέξη 'Αλληλεγγύη". Το Κράτος πρέπει να εντάξει το έργο της Εκκλησίας στις κοινωνικές δράσεις του για την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, παρέχοντας κάθε δυνατή διευκόλυνση για την επιτέλεση του έργου Αυτής.

2) Το ζήτημα της ασφαλιστικής κάλυψης των κληρικών κάθε βαθμού ιεραρχίας εντάσσεται στο γενικότερο πρόβλημα ασφαλιστικής κάλυψης κια παροχών υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που ταλαιπωρεί κάθε Έλληνα εργαζόμενο και πολίτη. Άλλωστε και οι κληρικοί είναι και αυτοί εργαζόμενοι. Η "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ" έχει προνοήσει για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Ένταξης, καθώς και Ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους τους Πολίτες (ακόμα και όταν δεν συμπληρώνουν τα απαραίτητα ένσημα, καθώς η δημόσια Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό). Περαιτέρω με εξορθολογισμό δαπανών και ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, συνεχή ανατιμολόγηση φαρμάκων και υπηρεσιών και ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού (ώστε να μειωθεί η ιατροφαρμακευτική δαπάνη για τα ασφαλιστικά ταμεία), επιδιώκει να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και οι ασφαλισμένοι να μην πληρώνουν ακριβά τα φάρμακα.

3) Η πλήρωση επαρκών θέσεων κληρικών είναι μέριμνα της Πολιτείας που οφείλει να στέρξει με την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών, καθώς η διατήρηση και συνέχιση του έργου της Ελληνικής Εκκλησίας είναι απόλυτα σημαντική για την επιβίωση του Ελληνορθόδοξου κλήρου, καθώς έτσι προστατεύεται και το δικαίωμα των Πολιτών στην ανεξιθρησκεία. Τυχόν συνεχούμενη μείωση του αριθμού των κληρικών θα οδηγήσει σε μαρασμό το πλήρωμα της Εκκλησίας και ουσιαστικά σε υπαρξιακή κρίση της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας. Επιδίωξή μου θα είναι η άμεση συνάντηση με την ιεραρχία της Μητροπόλεως Χίου προκειμένου να απαριθμηθούν και κωδικοποιηθούν τα προβλήματα και ειδικότερα αναληφθεί δράση για την πρόβλεψη των πρώτων απαραίτητων και αναγκαίων θέσεων, που θα πρέπει να πληρωθούν (όπως κενές θέσεις σε εκκλησίες μεγάλων ενοριών ή ενοριών με σημαντικά προβλήματα).

4) Το Ελληνικό Κράτος στα πλαίσια των μέτρων και δράσεων που πρέπει να λαμβάνει προς υπεράσπιση της ανεξιθρησκείας, οφείλει να τηρεί κανόνες για την ακώλυτη δράση (και πάντα στα νόμιμα πλαίσια) κάθε αναγνωρισμένης θρησκείας. Στα πλαίσια αυτά η συνέχιση της μισθοδοσίας των κληρικών της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας από το Κράτος (οι οποίοι μάλιστα είναι και φορολογούμενοι πολίτες, για να μην το ξεχνάμε) κρίνεται αναγκαία.

5) Ομοίως με την υπό αριθμό 4 απάντηση, η επαναλειτουργία του Διονύσιειου Ενιαίου Εκκλησιαστικού Λυκείου Βορείου Αιγαίου συνιστά απαραίτητη συνθήκη για τη διατήρηση της συνέχειας της Ελληνικής Εκκλησίας στη Χίο και της συνέχισης προσφοράς του Έργου της, οπότε το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Δια Βίου Μάθησης οφείλει να λάβει σχετική απόφαση.

6) Δεν τίθεται αμφιβολία ότι η διατήρηση της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι αναγκαία, όχι μόνο για τη σωστή ανάπτυξη των Χριστιανών της Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας αλλά και την κοινωνία τους με τους Ιερούς Κανόνες και την Ιστορία της. Σαφέστατα, όμοια προστασία οφείλει το Ελληνικό Κράτος να τηρήσει και για κάθε αναγνωρισμένη στην Επικράτειά του θρησκεία με την παροχή εκπαιδευτικού υλικού, ειδικά ελεγμένου από επίσημους και αναγνωρισμένους θρησκευτικούς φορείς κάθε γνωστής και αναγνωρισμένης θρησκείας.

Με Τιμή,

Μάρκος Κ. Κουντουρούδας
Υποψήφιος Βουλευτής Χίου με την "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ"
 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ