2.5.2012 8:52

Απαντήσεις μετά μουσικής

 
Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ της Χίου έχουν επικεντρώσει τον προεκλογικό τους αγώνα στο να φθάσει σε όλους τους συμπολίτες το φυλλάδιο με τις 7 προτάσεις τους για προβλήματα του νησιού. Τις τρεις τελευταίες ημέρες τις προεκλογικής περιόδου (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή), οι Μικές Κριμιζής, Τούλα Καλογερά, Μανώλης Στάθης και Τέλης Τύμπας θα απαντούν σε ερωτήματα πολιτών για τις προτάσεις αυτές στο εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ (στην παραλία, δίπλα στο κτήριο του Ειρηνοδικείου, λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ).
 
Με πρωτοβουλία των νέων του ΣΥΡΙΖΑ Χίου, ο προεκλογικός αγώνας στο νησί θα καταλήξει με ποτό και ζωντανή μουσική με τον Παντελή Καβύρη στο εκλογικό περίπτερο της παραλίας, την Παρασκευή στις 10 το βράδυ.
 
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Χίου έχουν ως εξής:
 
1) Μας έταξαν ελεύθερο ανταγωνισμό που θα ρίξει τις τιμές και θα αυξήσει τα δρομολόγια. Μας έφεραν απλησίαστες τιμές στα εισιτήρια, δραματικές μειώσεις στα θαλάσσια και αεροπορικά δρομολόγια, ένα ανεξέλεγκτο μονοπώλιο στα δίκτυα συγκοινωνιών που απειλεί το νησί με οικονομικό στραγγαλισμό. Με το μνημόνιο έχουν ψηφίσει  νόμους για να ξεπουλήσουν λιμάνι και αεροδρόμιο. Τάζουν για πολλοστή φορά αμφίβολης σκοπιμότητας προεκλογικά έργα, αποκλείοντας την τοπική κοινωνία από κάθε σχεδιασμό. Προτείνουμε: Δημόσιο σύστημα συγκοινωνιών για απελευθέρωση από τα μονοπώλια. Σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνίες που θα υποστηρίζουν την οικονομία του νησιού.
 
2) Γέμισαν τον τόπο με εγκαταλειμμένα ή ημιτελή έργα αναγκαίων υποδομών τουρισμού, ύδρευσης και νοσοκομειακής περίθαλψης (μαρίνα, φράγματα, νοσοκομείο…). Προτείνουμε: Ολοκλήρωση των ημιτελών έργων με απόδοση ευθυνών σε όσους κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα. Δημοκρατικός σχεδιασμός για τις υποδομές και την οικονομία του νησιού
 
3) Προσπαθούν να παραμερίσουν την κοινωνία για να παραδώσουν και το δίκτυο της ηλεκτρικής ενέργειας σε έναν πολυεθνικό όμιλο. Που θα μετατρέψει τη Χίο σε εργοστάσιο με 75 ανεμογεννήτριες-ουρανοξύστες, σε βάρος του τουρισμού και των καλλιεργειών, χωρίς κανένα πρακτικά όφελος για το νησί, χωρίς κάποια δέσμευση για το πώς θα απομακρυνθούν όταν παλιώσουν. Ενώ στο μεταξύ θα έχει χαριστεί στην πολυεθνική και ο έλεγχος του καλωδίου με το οποίο θα φεύγει και θα φθάνει (αν φθάνει…) στο νησί ηλεκτρική ενέργεια. Προτείνουμε: Ενεργειακή αυτονομία από μαζική αξιοποίηση των μικρής κλίμακας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Που θα φέρει πολλές μόνιμες και ποιοτικές δουλειές και κρίσιμη τεχνογνωσία, που θα αναζωογονήσει την τοπική οικονομία και θα κρατήσει νέους ανθρώπους στο νησί.
 
4) Υποσχέθηκαν αναγνώριση της ιδιαιτερότητας των νησιών, ειδικές ρυθμίσεις για την ανάπτυξή τους. Και κατέληξαν με το να αυξάνουν δραματικά το ΦΠΑ στα νησιά, υλοποιώντας αυτό που συμφώνησαν με την ψήφο τους  στο μνημόνιο.  Προτείνουμε: Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ και επιπλέον κίνητρα για την συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία της νησιωτικότητας.
 
5) Η επίθεση σε ότι φέρνει εισόδημα και ποιότητα στο νησί δεν έχει τέλος. Οι άνθρωποι που δούλεψαν σκληρά στα πέλαγα διαπιστώνουν ότι η σύνταξή τους κατακρεουργείται, η περιουσία που αντιστοιχούσε στις εισφορές τους σε οργανισμούς ασφάλισης και περίθαλψης έχει κουρευτεί με την ψιλή από την εφαρμογή του μνημονίου. Χωρίς να τους ρωτήσουν ποτέ. Προτείνουμε: Αποκατάσταση και του δικαιώματος του ναυτικού σε αξιοπρεπή μισθό, ασφάλιση, περίθαλψη, σύνταξη. Βελτίωση και όχι διάλυση της παροχής υπηρεσιών υγείας για όλους. Αναβάθμιση αντί για μεταφορά ή ιδιωτικοποίηση των ναυτικών σχολών. 
 
6) Ο τουρισμός, το εμπόριο και η βιοτεχνία έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Παραδοσιακές καλλιέργειες και ζωικές ποικιλίες έχουν εγκαταλειφθεί. Προτείνουμε: Αμέριστη υποστήριξη στον ποιοτικό τουρισμό που αναδεικνύει τη φύση και τα μνημεία του νησιού.  Έμφαση στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Προώθησή τους με υποδομές που θα ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα στην τοπική βιοτεχνική και εμπορική δραστηριότητα. Όχι στην παράδοση του εμπορίου και της οικονομίας σε μεγάλες αλυσίδες και μονοπώλια.
 
7) Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κινδυνεύει να συρρικνωθεί από την έλλειψη πόρων. Επιχειρούν να το υποβαθμίσουν πλήρως για να το μετατρέψουν σε υποδεέστερο ίδρυμα κατάρτισης. Προτείνουμε: Να στηριχθεί με κάθε τρόπο το πανεπιστήμιό μας και να προωθηθεί η σύνδεση της έρευνας με την οικονομία και την κοινωνία των νησιών.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ