14.6.2012 18:56

Αγώνας με το ΚΚΕ για την υγεία

Η δραματική κατάσταση όπως εξελίσσεται στον ΕΟΠΥΥ, και στο νησί μας με κίνδυνο ακόμη και τη ζωή των ασθενών, στα φάρμακα και στα δημόσια νοσοκομεία, αποτυπώνει τη χρεοκοπία του λαού στον τομέα των δημοσίων παροχών υγείας. Αυτό το γεγονός απαιτεί από το εργατικό - λαϊκό κίνημα και τις οργανώσεις του, χωρίς καθυστέρηση, χωρίς αναμονή, από τώρα να αναπτύξει τέτοιους αγώνες, που στις συγκεκριμένες συνθήκες ισοδυναμούν με την προάσπιση της υγείας και της ζωής των λαϊκών στρωμάτων.
Οι εξελίξεις αναδεικνύουν τη ρεαλιστικότητα της θέσης του ΚΚΕ ότι οι λαϊκές ανάγκες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο εάν καταργηθεί η εξάρτηση του συστήματος Υγείας από τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια και δημιουργηθεί ένα ενιαίο, καθολικό, σύγχρονο και αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα παρέχει όλες τις υπηρεσίες σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και την κοινωνικοποίηση όλων των ιδιωτικών μονάδων Υγείας, της βιομηχανίας φαρμάκων, ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμου υλικού.
Στα πλαίσια αυτά, το ΚΚΕ αναδείχνει σήμερα ορισμένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα και τους αντίστοιχους στόχους πάλης που έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Ζητάμε άμεσα:
·     Να καταργηθεί η συμμετοχή του 15% των ασφαλισμένων που απευθύνονται στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα.
·     Να καταργηθεί το πλαφόν των 200 επισκέψεων το μήνα στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς.
·     Να μην καταργηθεί ή συγχωνευθεί κανένα δημόσιο Κέντρο Υγείας, υγειονομική μονάδα και εργαστήρια του ΙΚΑ.
·     Να προσληφθεί προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, να εξοπλιστούν με τα αναγκαία ιατρικά μηχανήματα και να καλύπτουν τις ανάγκες δωρεάν όλο το 24ωρο.
Για τα δημόσια Νοσοκομεία
·     Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει, αναλαμβάνοντας η ίδια τη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές των δημόσιων νοσοκομείων για την έγκαιρη και επαρκή τροφοδοσία τους με όλα τα φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια για τις εργαστηριακές εξετάσεις, υλικά για τα χειρουργεία.
·     Να καταργηθούν οι πληρωμές, εισιτήρια, συμμετοχές για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες.
·     Να μην καταργηθούν ή συγχωνευτούν κρεβάτια, εργαστήρια, τμήματα ή και ολόκληρα νοσοκομεία.
·     Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, να μονιμοποιηθούν οι έκτακτοι, επικουρικοί κλπ. Οσο υπάρχουν επικουρικοί, εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», τη μισθοδοσία να την αναλαμβάνει το κράτος και όχι από τα έσοδα του νοσοκομείου όπως ισχύει σήμερα.
Για τα Φάρμακα
·     Το κράτος να αναλάβει να πληρώσει το ίδιο τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων.
·     Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει, αναλαμβάνοντας η ίδια τη διαπραγμάτευση με τις φαρμακοβιομηχανίες, την έγκαιρη και επαρκή τροφοδοσία σε όλα τα φάρμακα.
·     Να εξασφαλιστεί η έγκαιρη και επαρκής διάθεση όλων των ειδικών φαρμάκων (για καρκινοπαθείς κλπ.) από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
·     Η πληρωμή των φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς στους προμηθευτές να γίνεται μετά την εξόφλησή τους από τον ΕΟΠΥΥ. Η πληρωμή στους προμηθευτές και η απόδοση του ΦΠΑ να γίνεται στο ύψος του ποσοστού που αποζημιώνονται αντίστοιχα από τον ΕΟΠΥΥ. Να δοθεί η δυνατότητα συμψηφισμού των χρεών ανάμεσα στο Δημόσιο και στους φαρμακοποιούς και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς.
·     Να υπάρχει μηδενική συμμετοχή, δηλ. δωρεάν, σε όλα τα φάρμακα των χρόνιων παθήσεων και για τις συνόδους νόσους, για όλα τα συμπληρώματα διατροφής (καρκινοπαθείς κ.ά.) καθώς και για όλο το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό για χρόνιους πάσχοντες και ΑμΕΑ.
·     Να παρέχονται δωρεάν όλα τα φάρμακα σε όλο το λαό με προτεραιότητα στους άνεργους, ανασφάλιστους Ελληνες και μετανάστες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους.
Για την κατ' οίκον φροντίδα και νοσηλεία των ηλικιωμένων
·     Κρατική χρηματοδότηση και όχι από ευρωπαϊκά προγράμματα ή από εισφορές των εργαζομένων, για την εξασφάλιση της συνέχισης και αναβάθμισης των υπηρεσιών του «Βοήθεια στο Σπίτι», με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται σήμερα. Επέκταση του προγράμματος σε όσους ηλικιωμένους χρειάζονται βοήθεια και κατ' οίκον νοσηλεία χωρίς περιορισμούς.
Για τους μετανάστες
·     Εξασφάλιση δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας, προσανατολισμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες των μεταναστών (προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς, περίθαλψη). Ενίσχυση αυτών των υπηρεσιών με κινητές μονάδες που θα επισκέπτονται συστηματικά τους μετανάστες στους τόπους συνάθροισής τους και στα κέντρα φιλοξενίας που να παρέχουν αξιοπρεπή και υγιεινή διαβίωση.
Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει και με συνεχείς παρεμβάσεις του στη Βουλή και στο εργατικό λαϊκό κίνημα, ότι η πολιτική και τα μέτρα που προωθούνται στην Υγεία και στο Φάρμακο θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία αλλά και την ίδια τη ζωή των ασθενών, ιδιαίτερα αυτών από τα λαϊκά στρώματα. Τα αντιλαϊκά αυτά μέτρα προωθήθηκαν με όχημα το «νοικοκύρεμα» και την περιστολή της «σπατάλης». Είναι όμως ενταγμένα στη στρατηγική της ΕΕ, που στηρίζει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και λοιπά κόμματα πλην του ΚΚΕ. Έχουν εφαρμοστεί και συνεχίζουν να εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη της ΕΕ, απ' όλες τις κυβερνήσεις, κεντροδεξιές ή κεντροαριστερές, με μνημόνια ή χωρίς. Κοινός στόχος και κατεύθυνση των μέτρων αυτών είναι να δημιουργήσουν ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη για την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Στις 17 Ιούνη με αποφασιστικότητα οι εργαζόμενοι πρέπει να καταδικάσουν αυτή την κατάσταση ψηφίζοντας το ΚΚΕ ώστε την επόμενη μέρα να είναι δυνατός ο λαός για να διεκδικήσει με τα δικά του χέρια τις ανάγκες του.
Χίος 14/6/2012

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ