3.5.2012 10:04

6 μέτρα πρώτης προτεραιότητας για το πολιτικό σύστημα

ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΙΚΡΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1. Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ώστε να μειωθεί το κόστος των εκλογικών δαπανών, άρα και η πιθανή εξάρτηση υποψηφίων από ιδιώτες χρηματοδότες που εκπροσωπούν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.
2. Εκτός από τη δημοσίευση του «πόθεν έσχες» των πολιτικών, θεσμοθέτηση της δημοσίευσης σε διαδικτυακό τόπο του «πόθεν έσχες» των ιδιοκτητών, μετόχων και διευθυντών μέσων μαζικής ενημέρωσης, των δημοσιογράφων, των επικεφαλής τραπεζών και επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα και των δικαστικών λειτουργών.
3. Κατάργηση της ισχύος των διατάξεων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και το τραπεζικό και χρηματιστηριακό απόρρητο για όλες αυτές τις κατηγορίες προσώπων – σύμφωνα με πρόταση νόμου που έχει ήδη κατατεθεί για τους βουλευτές από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προς συζήτηση.
4. Ριζική αλλαγή του καθεστώτος απόδοσης ποινικών ευθυνών στους Υπουργούς, με την αναθεώρηση του Συντάγματος.
5. Μικρό Υπουργικό συμβούλιο που δεν θα υπερβαίνει τα 20 μέλη και μείωση κατά ½ του αριθμού των συνεργατών των Υπουργών, με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση μόνιμης και σταθερής διοικητικής ηγεσίας σε κάθε υπουργείο, πράγμα που σημαίνει ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου δεν αλλάζει με κάθε αλλαγή Κυβέρνησης, εξασφαλίζει τη διοικητική συνέχεια, τη θεσμική μνήμη κάθε Υπουργείου και φυσικά επιλέγεται με αδιάβλητες διαδικασίες, διαθέτοντας υψηλά προσόντα.
6. Μείωση του αριθμού των βουλευτών, σε έναν αριθμό ανάλογο με αυτόν που διαθέτουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμιακού μεγέθους.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ