18.7.2017 9:55

Ξέσπασε ο ακήρυχτος πόλεμος της Πολυτεχνείου

ΓΙΑ «ΛΕΥΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ» ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Σοβούσε εδώ και καιρό η αντιπαράθεση στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και βρήκε ευκαιρία εκδήλωσης της στο Περιφερειακό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας. 

Την αφορμή κατά τη διάρκεια συζήτησης θέματος για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου έδωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανταρσία στο Αιγαίο», ο οποίος μίλησε για υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας. 

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έκρηξη του Στ. Κάρμαντζη, ο οποίος κατήγγειλε ότι υπάρχει υπηρεσία της Περιφέρειας στη Χίο της οποίας οι υπάλληλοι στην ουσία κάνουν λευκή απεργία. «Πρόκειται για υπηρεσία με 20 εργαζόμενους που, αν ήταν στον ιδιωτικό τομέα, την ίδια δουλειά θα την έβγαζαν πέντε άνθρωποι», συμπλήρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, φωτογραφίζοντας τη λειτουργία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

Σοβαρές ενστάσεις

Εδώ και μήνες από το Στ. Κάρμαντζη και τους περιφερειακούς συμβούλους της Χίου εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις για τους αργούς ρυθμούς ανταπόκρισης των υπαλλήλων των Τεχνικών Υπηρεσιών στις κατευθύνσεις που δίνονται από τα πολιτικά πρόσωπα. Ειδικότερα επιρρίπτουν ευθύνες καθυστερήσεων σε συγκεκριμένα πρόσωπα της Διεύθυνσης, η οποία δεν εποπτεύεται απευθείας από το χωρικό αντιπεριφερειάρχη αλλά από το θεματικό αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Υπηρεσιών Θ. Βαλσαμίδη. Εκτιμούν ότι μέρος της ευθύνης για την κριτική που δέχονται για ελλιπή προεργασία σε επίπεδο μελετών οφείλεται στους ρυθμούς της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κάρμαντζης έχει εκφράσει προσωπικά στη διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών τη δυσφορία του για τους ρυθμούς λειτουργίας, όμως δεν μπορεί να λάβει πρόσθετα μέτρα, καθώς δεν διαθέτει την αρμοδιότητα.

Μέχρι τώρα δεν έχει διορθωθεί κάτι και η απαίτηση του αντιπεριφερειάρχη βρήκε ευκαιρία εκδήλωσης μόλις ο επικεφαλής της «Ανταρσία στο Αιγαίο» απέδωσε τις περιφερειακές δυσλειτουργίες στην υποστελέχωση.

Υπαρκτό ζήτημα

Ανεξάρτητα από το κατά πόσο ο τρόπος εκδήλωσης της δυσφορίας Κάρμαντζη είναι ο ενδεδειγμένος, η ουσιαστική υπολειτουργία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών παραμένει ένα υπαρκτό ζήτημα. Ο νομός παραμένει γυμνός από μελέτες και προεργασία έργων και ουσιαστικά μια Υπηρεσία με διόλου ευκαταφρόνητο προσωπικό έχει περιοριστεί αποκλειστικά στην επίβλεψη των λίγων περιφερειακών έργων που εκτελούνται στο νομό μας.

Η πρόσφατη επίσκεψη Βαλσαμίδη στη Χίο δεν έδωσε λύσεις κι ίσως η γενικόλογη αναφορά Κάρμαντζη είναι καιρός να ειπωθεί με ... διευθύνσεις και ονόματα.

 

Με μαστίγιο και καρότο οι σχέσεις με Καλογήρου 

 

Διπλή η τακτική χειρισμών του Στ. Κάρμαντζη απέναντι στη Χρ. Καλογήρου. Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην οποία κλήθηκε η περιφερειακή αρχή να λογοδοτήσει για την υποβαθμισμένη λειτουργία του οργάνου, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου υπερασπίστηκε με σθένος τις κινήσεις Καλογήρου. 

Ο κ. Κάρμαντζης ανέφερε ότι «πραγματοποιείται πολύ μεγάλο έργο από την περιφερειακή αρχή, που δεν αναγνωρίζεται από την αντιπολίτευση». Αίσθηση στο δημοσιογράφο της εφημερίδας «εμπρός» έκανε η ένταση με την οποία υπερασπίστηκε την κ. Καλογήρου, για την οποία ανέφερε ότι έχει φέρει έναν πακτωλό χρημάτων, τα οποία οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αδυνατούν να τα αξιοποιήσουν είτε λόγω έλλειψης προσωπικού είτε λόγω του δεσμευτικού νομικού πλαισίου. Πρόσθεσε πως η κ. Καλογήρου είναι συνεχώς σε κίνηση και δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά γιατί μόνο έτσι μπορεί να διοικηθεί και να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Περιφέρεια, πολύ περισσότερο που είναι και νησιωτική.

Ενδυνάμωση του ρόλου του 

Ταυτόχρονα όμως ο Στ. Κάρμαντζης συνυπέγραψε, ο μόνος από τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες του Βορείου Αιγαίου, κείμενο θέσεων συνολικά 41 χωρικών αντιπεριφερειαρχών προς το Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο επικρίνονταν η πρόθεση του Υπουργείου να αποδυναμώσει κι άλλο το ρόλο των χωρικών αντιπεριφερειαρχών. 

 «Χωρίς ισχυρές Περιφερειακές Ενότητες (Νομαρχίες) δεν μπορούν να υπάρξουν ισχυρές Περιφέρειες και χωρίς ισχυρές Περιφέρειες δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή χώρα. Η ιστορική παθογένεια του πολιτικού, διοικητικού και οικονομικού συγκεντρωτισμού της χώρας μας όχι μόνο δεν μας προφύλαξε από την χρεοκοπία αλλά αποτέλεσε και μια από τις βασικές αιτίες της», τονίζεται στο κείμενο. 

 

 

 

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ