27.10.2020 10:40

«Υπάρχει ένας υπεύθυνος κι έχει ονοματεπώνυμο: Νότης Μηταράκης»

Ανακοίνωση της Χιακής Συμπολιτείας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις με τον κορωνοϊό στη ΒΙ.ΑΛ

Τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού στη ΒΙΑΛ ήρθαν ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία»: είναι το αποτέλεσμα της αδιέξοδης (αντι)μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης συνολικά και των εμμονών του υπ. Μετανάστευσης ειδικά. Έστω και κατόπιν εορτής, οφείλει να αλλάξει ρότα και να αντιμετωπίσει με την αρμόζουσα σοβαρότητα το ζήτημα, για το καλό ντόπιων και προσφύγων. Αλλιώς, ας παραιτηθεί.

Η αυτοεκπληρούμενη προφητεία περί «υγειονομικής βόμβας» στη ΒIAΛ ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί. Προφανώς, με ακατάλληλους χώρους, χωρίς τις στοιχειώδεις υγειονομικές συνθήκες (μήνες κάποιοι/ες φωνάζουμε ότι δεν υπάρχει νερό ούτε για να πλύνουν τα χέρια τους), χωρίς τουαλέτες, με τα λύματα να τρέχουν ανάμεσα στις σκηνές, με ανθρώπους να στοιβάζονται σε σκηνές, «ράπχολ», κοντέινερ και παραπήγματα, χωρίς πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα, ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστούν κρούσματα κορονοϊού μόλις θα ξεκινούσαν και τα τεστ για να τα διαγνώσουν. Κανένας δεν εξεπλάγη.

Ο υπουργός και βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης κομπάζει για τις μηδενικές ροές και τη φύλαξη των συνόρων, κι ας χρησιμοποιεί πρακτικές που αντίκεινται σε κάθε έννοια δικαίου, αλλά δεν προχώρησε στον απεγκλωβισμό των ανθρώπων στην ενδοχώρα όλους αυτούς τους μήνες με το ρυθμό που απαιτείται. Κι αυτό, καθώς ανατροφοδοτώντας τα φοβικά αντανακλαστικά των κατοίκων στην ηπειρωτική Ελλάδα και επιμένοντας στο κλείσιμο κάθε ανθρώπινης δομής (διαμερίσματα και ξενοδοχεία) σε όλη τη χώρα, δεν έχει πού να τους διοχετεύσει.

Ο Νότης Μηταράκης δεν έκανε τίποτα για να υπάρξουν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής για τους διαμένοντες στο στρατόπεδο της Βιάλ και τους εργαζόμενους εκεί. Το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να βγάζει εντολές αποκλεισμού του στρατοπέδου, λες και οι εργαζόμενοι δεν μετακινούνται εντός και εκτός Βιάλ. Και φυσικά να ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης στους ντόπιους που δεν δέχονται να μετατραπεί το νησί τους σε φυλακή ψυχών, που δεν δέχονται το χτίσιμο της απάνθρωπης φυλακής-ΠΡΟΚΕΚΑ για να κρύψουν το πρόβλημα κάπου που δεν θα το βλέπει ο πολύς κόσμος.

Ο υπουργός και η κυβέρνηση οφείλουν έστω και τώρα, κατόπιν εορτής, να ακούσουν την κοινή λογική και τις επιστημονικές απόψεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, όπως μήνες τώρα φωνάζουν ιατρικοί και θεσμικοί φορείς, δημοτικές παρατάξεις και ομάδες πολιτών:

  • Να κάνουν τεστ σε όλους τους διαμένοντες στη ΒΙΑΛ.
  • Να απεγκλωβίσουν άμεσα τους υγιείς, κατευθύνοντάς τους σε ασφαλείς προορισμούς.
  • Να παράσχουν κάθε υγειονομική υποστήριξη στους πάσχοντες και να ακολουθήσει ο απεγκλωβισμός τους μετά την καραντίνα σε αξιοπρεπείς συνθήκες.
  • Να ενισχύσουν το νοσοκομείο και να φτιάξουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που νοσήσουν κάποιοι, καθώς το Σκυλίτσειο βρίσκεται ήδη στα όριά του.
  • Να κρατούν ενήμερη την κοινωνία για κάθε κίνησή τους.

Εμείς οφείλουμε να τονίσουμε ξανά και ξανά: Δεν ευθύνονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες για τη διασπορά του ιού. Οι ευθύνες βαρύνουν αποκλειστικά τον υπουργό, την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τη δημοτική αρχή που δεν ασκεί καμιά πίεση στον υπουργό αλλά συναγελάζεται μαζί του, και φυσικά την πολιτική της Ε.Ε. Μόνο που οι χαρτογιακάδες της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ είναι πολύ μακριά. Εμείς, ντόπιοι και πρόσφυγες, είμαστε εδώ και λουζόμαστε τις συνέπειες των πολιτικών τους.

Απαιτείται:

Άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων από τη ΒΙΑΛ και τη Χίο

Άμεση λήψη υγειονομικών μέτρων στο κολαστήριο της ΒΙΑΛ

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ενημέρωση της κοινωνίας

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ