17.1.2018 17:03

Του έδωσε την απάντηση που έπρεπε ο λεβέντης δήμαρχος

• Ο Γ. ΚΥΡΙΤΣΗΣ διασώζει το κύρος των δημάρχων των «προσφυγικών νησιών» με την αστραπιαία απάντηση του στον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος Κυρίτσης αναλαμβάνει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά με προσωπική στρατηγική, καθώς διαφαίνεται ότι το σχήμα των 5 δημάρχων κάπου κλατάρισε στο δρόμο. Ο δήμαρχος της Κω αισθάνεται ότι πρωτίστως στην Ευρώπη είναι το πεδίο μάχης του προσφυγικού για αυτό και δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο, ειδικά όταν προέρχεται από εκεί. Στις προκλητικές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών κ. Τόμας Ντε Μεζιέρ, με τις οποίες επέρριψε ευθύνες στους δημάρχους των νησιών για την κατάσταση στα hotspot, ο κ. Κυρίτσης είναι καταπέλτης, αγνοώντας ακόμα και το γεγονός ότι η τουριστική οικονομία της Κω τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τη Γερμανική αγορά.

Στην απάντηση του, που είναι ενδεικτική και των άμεσων αντανακλαστικών του να παλέψει την υπόθεση, ο Γιώργος Κυρίτσης αναφέρει:

«Οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εσωτερικών, με τις οποίες επιρρίπτει στους δημάρχους και στους πολίτες των νησιών την ευθύνη για την κατάσταση στα hotspot, συνιστούν πρόκληση, από τη στιγμή που οι Δήμοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα και δικαιοδοσία σε αυτούς τους χώρους.

Είμαι αναγκασμένος να διαμαρτυρηθώ δημόσια στον Πρόεδρο κ. Γιούνκερ, τον Επίτροπο Μετανάστευσης κ. Αβραμόπουλο αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την ευθύνη για την κατάσταση στα hotspot την έχουν αυτοί που τα δημιούργησαν, με σκοπό να μετατρέψουν τα νησιά μας σε αποθήκες ανθρώπων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να εγκλωβίζεις χιλιάδες ανθρώπους σε ένα νησί για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους.

Δηλώνω, σε ότι αφορά στο Δήμο Κω, ότι ουδέποτε προσεφέρθησαν βοήθεια αλλά και χρήματα από τη Γερμανική κυβέρνηση, όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο κ. Ντε Μεζιέρ.

Δηλώνω ότι ακόμα και αν μας είχαν προσφέρει χρήματα, προφανώς για να εξαγοράσουν τη σιωπή μας ή και για να αποδεχθούμε τη μετατροπή των νησιών μας σε αποθήκες ανθρώπων, δεν θα αποδεχόμαστε αυτή τη βοήθεια.

Προκαλεί εντύπωση επίσης η ερμηνεία που κάνει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών για τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, που ταυτίζεται με την ερμηνεία του κ. Μουζάλα και της Τουρκίας.

Γιατί πολύ απλά, σε κανένα εδάφιο ή σημείο της συμφωνίας δεν προβλέπεται ότι η Τουρκία θα δέχεται επαναπροωθήσεις με την προϋπόθεση ότι οι παράνομοι μετανάστες θα παραμένουν στα νησιά.

Δηλώσεις όπως αυτές του κ. Ντε Μεζιέρ, υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ιδέα και ενισχύουν τον ευρωσκεπτικισμό.

Αδυνατώ να αποδεχθώ τον κυνισμό με τον οποίο κάποιοι επιβάλλουν στα νησιά μας να γίνουν αποθήκες ανθρώπων και επιπλέον τους κουνάνε και το δάχτυλο.

Αν ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών ήθελε να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, θα μπορούσε να απαιτήσει την συμμόρφωση όλων των χωρών της Ε.Ε στο ζήτημα της αναλογικής κατανομής προσφύγων που είχε συμφωνηθεί. Άλλωστε η Γερμανία είναι μια μεγάλη χώρα και έχει τον τρόπο να επιβάλλει τις αναγκαίες πολιτικές επιλογές σε όσους αντιδρούν, όπως είδαμε και στην περίπτωση της χώρας μας.

Θα μπορούσε επίσης να κινητοποιηθεί για τη δημιουργία ενιαίου συστήματος ασύλου στην Ευρώπη, που θα λειτουργούσε με ενιαίους κανόνες και ταχείες διαδικασίες για την απονομή ασύλου στους πρόσφυγες ή την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών.

Οι ατυχείς αυτές δηλώσεις, δεν μπορούν να διαταράξουν την ισχυρή σχέση που έχει το νησί μας με τους Γερμανούς πολίτες, που έρχονται στην Κω κάθε χρόνο και απολαμβάνουν τη φιλοξενία αλλά και τις ομορφιές της.»

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ