15.10.2018 12:21

Τοπίο στην ομίχλη το μέλλον της «Προμηθευτικής»

Ούτε η συνταξιοδότηση του διευθύνοντος συμβούλου της αρκετή για τη δημοτική αρχή να σχεδιάσει μια οριστική λύση για την εταιρεία που συνέβαλε στη μεταμόρφωση του Βροντάδου.

Ταύτισε την υπηρεσιακή του διαδρομή με όλες τις φάσεις εξέλιξης μιας από τις πρώτες δημοτικές εταιρείες του νησιού, που άλλοτε αποθεώθηκε για την προσφορά της κι άλλοτε στοχοποιήθηκε για τις πολιτικές της. Συνειρμικά όποιος μιλά για την «Προμηθευτική» έχει κατά νου το Νίκο Πιτσιλό, διευθύνοντα σύμβουλο της πάνω από μια εικοσαετία.

Με το τέλος του 2018 η θητεία του και η παρουσία του στο διοικητικό πηδάλιο της εταιρείας τερματίζεται ευδοκίμως, καταθέτει πια αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά παρότι η «Προμηθευτική» χάνει την … ψυχή της, κανείς δεν είναι σε θέση να προεξοφλήσει αν παράλληλα θα της … βγει η ψυχή ή η αποχώρηση θα γίνει αφορμή κάποια στιγμή η δημοτική αρχή να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της.

Μια διαχειριστική πορεία

Η αδυναμία της δημοτικής αρχής Χίου να διαμορφώσει ένα ισχυρό αναπτυξιακό και πιο ευέλικτο εργαλείο στα χρόνια της θητείας της, λαμβάνοντας τελικές αποφάσεις για το μέλλον και την προοπτική εταιρειών όπως η ΕΤΑΧ, η «Προμηθευτική» ή η Μονομετοχική, παραμένει η πηγή του προβλήματος.

Στην ΕΤΑΧ οι σωστοί διαχειριστικοί χειρισμοί του Ιακ. Αμύγδαλου της πρόσφεραν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί ένα νέο Leader αλλά ως εκεί. Στη Μονομετοχική αποδίδεται το ένα ακίνητο του Δήμου μετά το άλλο αλλά απλά καταλήγουν σε διαφορετικό ταμείο τα μισθώματα, χωρίς να έχει διαμορφωθεί κάποια πολιτική συσχέτισης των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου με την πολυπόθητη ανάπτυξη. Και η «Προμηθευτική» καρκινοβατεί χωρίς ουσιαστικό ρόλο, με μοναδικό κριτήριο τη διαχείριση κάποιων περιουσιακών της στοιχείων, απλά και μόνο για να τακτοποιεί παρελθούσες οικονομικές της υποχρεώσεις.

Τα … εφόδια

Μεγάλος βραχνάς για την εταιρεία ένα δάνειο ύψους 370.000 ευρώ, διακανονισμένο σε προσιτή για την εποχή δόση, στα 1.200 ευρώ μηνιαίως. Διακανονισμένες είναι επίσης οφειλές της εταιρείας σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Στον αντίποδα ως πηγές εσόδων διατηρούσε τη συμμετοχή της στις ανεμογεννήτριες, τα ενοίκια από το αναψυκτήριο της «Ηούς» στη Δασκαλόπετρα, την ετήσια διαχείριση των δυο σπηλαίων σε Ολύμπους και Άγιο Γάλας, όπως της είχε παραχωρηθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Από την αρχή της θητείας της δημοτικής αρχής απώλεσε τους πόρους από τη διαχείριση του Μυλαρακιού στην πλατεία του Αφανή, υποχρεώθηκε να πουλήσει σε πολύ χαμηλή τιμή τις αφαλατώσεις του Θόλους στην ΔΕΥΑΝΧ, ενώ έχει καιρό να δει να μπαίνει σεντς στο ταμείο της από τις εγκαταστάσεις του Αίπους, που έχουν εκμισθωθεί στην «Κιβωτό του Αιγαίου».

Η χαμένη ευκαιρία

Η ατολμία του πολιτικού κόστους πριν τρία χρόνια δεν επέτρεψε στη δημοτική αρχή να αναλάβει την ευθύνη μεταβίβασης μέρους των εγκαταστάσεων του Αίπους στην «Κιβωτό», η οποία είχε φέρει στο τραπέζι πρόταση εξαγοράς, ισόποση με το δάνειο της «Προμηθευτικής», καλυμμένη από δωρητή. Οι λαθεμένες αντιδράσεις από εκπροσώπους της αυτοδιοικητικής ζωής του Βροντάδου έφεραν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Να μην αμφισβητείται από κανέναν η παραμονή της «Κιβωτού» στις εγκαταστάσεις, παρά την αδυναμία της να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις ενοικίου που είχε αναλάβει. Κάπως έτσι η «Προμηθευτική» επιβαρύνεται ακόμα και με τον ΕΝΦΙΑ για ιδιόκτητες εγκαταστάσεις  που άλλοι τις χρησιμοποιούν.

Και τώρα τι;  

Η συνταξιοδότηση Πιτσιλού δεν δείχνει ικανή να λύσει το Γόρδιο Δεσμό για την τύχη της «Προμηθευτικής». Η διοίκηση της εξετάζει δυο λύσεις: «Η πρώτη είναι ο ένας από τους δύο εργαζόμενους που θα απομείνουν στην εταιρεία μετά την αποχώρηση του Ν. Πιτσιλού - και τώρα έχουν παραχωρηθεί σε Νομικό Πρόσωπο και Λιμενικό Ταμείο αντίστοιχα - να επιστρέψει και να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ώστε η Προμηθευτική να συνεχίσει να αποπληρώνει τις οφειλές της προς τρίτους.

Η δεύτερη λύση, η οποία όμως δεν έχει πολλές ελπίδες, είναι κάποιος αιρετός από τη διοίκηση να αναλάβει την εταιρεία και σε συνεργασία με τον εξωτερικό λογιστή, που θα αναλάβει αυξημένες ευθύνες, να διαχειριστούν την εταιρεία», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Στρ. Γδύσης.

Ημίμετρα, που απλώς διατηρούν την «Προμηθευτική» στη ναφθαλίνη, χωρίς ουσιαστικό λόγο. Ήδη από τη διοίκηση της ακούγονται φωνές πιο ρηξικέλευθης λήψης απόφασης. «Ήρθε η στιγμή να αποφασίσουμε ότι κλείνει», διατυπώνει συχνά στις συνεδριάσεις την άποψη του ο Ιακ. Αμύγδαλος.

Λογικά, πάντως, η τύχη της θα παραμείνει σε εκκρεμότητα μέχρι τις εκλογές, καθώς τίποτα δεν πείθει ότι η δημοτική αρχή έχει την πρόθεση να επέμβει ουσιαστικά. Άλλωστε στο πεδίο της ανάπτυξης δεν διέπρεψε μέχρι σήμερα.  

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ