17.9.2021 15:26

Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χίου για την Ημέρα Μνήμης του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής θα αποδοθεί την ερχόμενη Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021, εις μνήμην των θυμάτων, προγόνων μας Μικρασιατών Ελλήνων στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου με τον Δήμο Χίου, τον Μορφωτικό Σύνδεσμό Βαρβασίου Βιβλιοθήκη «Ο Φάρος» και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Η Ημέρα Μνήμης του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, φέτος, για 43η συνεχή χρονιά μας υπενθυμίζει περίτρανα την δύναμη ψυχής που απέδειξε ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας, κοιτίδας πολιτισμού, γραμμάτων, τεχνών, εμπορίου και επιστημών.

Άπειρες οι μαρτυρίες που εξιστορούν την τραγωδία, τον βίαιο αφανισμό και την μοίρα των Μικρασιατών Ελλήνων κατά την Μικρασιατική καταστροφή του 1822, δεχόμενοι τις συνέπειες τις αναμέτρησης Ελλάδας-Τουρκίας. Το γεγονός αυτό δυστυχώς επισφραγίσθηκε με το πιο ακριβό τίμημα. Διωγμοί, ψυχολογική βία, φόβος, ανθρώπινες απώλειες και στο τέλος ο σπαραχτικός ξεριζωμός, παρά τον απόηχο και τις μάταιες ελπίδες. Η φλόγα του ελληνικού στοιχείου έσβησε άδοξα στα γειτονικά μας παράλια, μόλις ελάχιστα ναυτικά μίλια από το νησί της Χίου. 

Παρόλα αυτά, η δύναμη της ψυχής, η μόρφωση, το καλλιεργημένο πνεύμα τους σε συνδυασμό με τα ήθη και τα έθιμά τους που διατήρησαν και μεταλαμπάδευσαν στους Έλληνες ανά τον κόσμο, όχι μόνο συνέβαλαν στην ένταξή τους υπό δύσκολες συνθήκες σε νέους τόπους αλλά απέδειξαν περίτρανα ότι αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Αποτέλεσαν θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία και τη συγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας με τη σημερινή της μορφή.

Δε ξεχνάμε, δεν λησμονούμε τα θύματα και τα γεγονότα που είναι χαραγμένα βαθιά στη μνήμη και την ιστορία της Ελλάδας μας.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ