7.6.2017 18:14

Την Παρασκευή οι οριστικές αποφάσεις για το Προαναχωρησιακό Κέντρο στο «18»

"Αναμένω εγγράφως τις αποφάσεις των φορέων του νησιού πριν τοποθετηθώ", λέει στον "π" ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας

Συμπληρώνονται σταδιακά τα κομμάτια του παζλ που αφορούν στη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου στην περιοχή του «18» με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης να χαλαρώνει τη στάση του απέναντι στους τοπικούς φορείς της Χίου.

Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη μεταξύ Υπηρεσιακών και πολιτικών Παραγόντων του Δήμου και της Περιφέρειας στην οποία συμμετείχαν από την πλευρά του Δήμου ο αντιδήμαρχος Απόστολος Τζιώτης και από την πλευρά της Περιφέρειας ο αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης.

Κατά τη σύσκεψη έγιναν γνωστές όλες οι εξελίξεις και τα νέα δεδομένα γύρω από το ζήτημα με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν τη σύμπλευση απόψεων πάνω στο θέμα.

Τα δεδομένα

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην κλειστή σύσκεψη το τοπογραφικό που ετοίμαστε ο Δήμος πλησιάζει σε έκταση τα 150 στρέμματα. Από αυτά τα περίπου 80 είναι δημοτική έκταση και κάτι περισσότερο από 60 στρέμματα δημόσια. Σε προφορική επικοινωνία που είχαν οι φορείς με τον Δασάρχη Κ. Μπέλλα τους μετέφερε ότι η υπό συζήτηση έκταση δεν είναι αναδασωτέα αλλά εμπίπτει μερικώς σε δασικές διατάξεις που όμως είναι εύκολο να ξεπεραστούν.

Μάλιστα το Δασαρχείο ετοιμάζεται να υποβάλλει την έκθεσή του μέχρι το τέλος της εβδομάδας μέσα από την οποία θα ενημερώνει αναλυτικά για το καθεστώς που διέπει την περιοχή όπου προγραμματίζεται η δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου.

Νέα σύσκεψη την Παρασκευή

Με δεδομένη την εκτός Χίου παρουσία του Δημάρχου Μανώλη Βουρνού αλλά και την επίσκεψη του αντιπεριφερειάρχη υποδομών Θ. Βαλσαμίδη στη Χίο, οι δύο βαθμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν νέα συνάντηση το πρωί της Παρασκευής.

Σε αυτή τη συνάντηση αναμένεται να καθοριστεί και η σημαντική λεπτομέρεια για το αν η πρόταση της Χίου θα αφορά μόνο στα 30 στρέμματα που ζήτησε το Υπουργείο για το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. ή θα αφορά σε μία ενιαία δομή, που εκτός του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. θα αντικαταστήσει τις δομές φιλοξενίας της Σούδας και της ΒΙ.ΑΛ..

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι μία συνολική πρόταση για μία και μοναδική δομή, θα απαιτήσει την παραχώρηση περισσότερων των 30 στρεμμάτων που αιτείται το Υπουργείο, δεν αποκλείεται να συνεδριάσει έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει την παραχώρηση δημοτικής έκτασης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Αναμένω τις προτάσεις»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχει ο «π» με τον Υπ. Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, ο τελευταίος σημείωσε ότι θα τοποθετηθεί δημόσια επί όλων των ζητημάτων μόλις έχει στα χέρια του τις αποφάσεις των φορέων της Χίου. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ