28.4.2018 11:36

Τι ξέρει ο Κυρίτσης μπροστά στον Βουρνού;

• Είναι δυνατόν να αντιδρά στον εγκλωβισμό των μεταναστών στα νησιά μας, αφού εμείς σώζουμε την Ευρώπη;

Απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν καρποφόρησε η κοινή προσπάθεια των 5 δημάρχων των νησιών «πρώτης γραμμής» υποδοχής των μεταναστευτικών ροών έδωσε η τελευταία τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μαν. Βουρνού, που τον έφερε σε δυσαρμονία με το σύνολο του συνδυασμού του.

Η φιλοσοφία του δημάρχου Χίου λειτούργησε και εξακολουθεί να λειτουργεί ως «Δούρειος Ίππος» της προσπάθειας να ανασάνουν τα νησιά, καθώς ευθέως ο Μαν. Βουρνούς τάχθηκε υπέρ της άποψης η πολύμηνη παραμονή των μεταναστών στα νησιά μας να λειτουργεί ως βασική γραμμή άμυνας της ευρωπαϊκής ηρεμίας.

Η υπεράσπιση της κυβερνητικής θέσης από το δήμαρχο Χίου, με αντίτιμο ακόμα και την απόρριψη από το συνδυασμό του, επαναφέρει εντονότερα το ερώτημα ποιες ανομολόγητες δεσμεύσεις έχει αναλάβει για να αντιστρατεύεται τόσο έντονα των συμφερόντων του νησιού.

Σε αντιδιαστολή, ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Δήμου Κω για τις θέσεις που κατέθεσε ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Κυρίτσης, στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Η μέρα και η νύχτα από τις θέσεις Βουρνού. Που να συγκλίνουν οι απόψεις των «5» με τη φόρα που έχει πάρει ο δήμαρχος μας;

Η άποψη Κυρίτση

Με υπόμνημα που κατέθεσε ο Δήμαρχος Κω επισημαίνει ότι “είναι συνειδητή επιλογή πλέον ο εγκλωβισμός αυτών των ανθρώπων στα νησιά για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους. Όταν όμως οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, κατά τις οποίες τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στη Μυτιλήνη θα μοιάζουν με σχολική εκδρομή, κανείς δεν θα δικαιούται να παριστάνει ότι δεν γνώριζε τις συνέπειες και ότι δεν είχε προειδοποιηθεί.

Ο Δήμαρχος Κω τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι με προσφυγές πολιτών αλλά και των Δικηγορικών Συλλόγων, μεταξύ των οποίων και του Δικηγορικού Συλλόγου Κω, το Συμβούλιο της Επικρατείας με δύο αποφάσεις του έκρινε ότι δεν μπορούν να εγκλωβίζονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι στα νησιά και μπορούν να μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα(πρόκειται για τις αποφάσεις 805/2018 και 806/2018),με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και ψηφίζεται ανατρέπονται οι δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με το άρθρο 7, και επικυρώνεται με νόμο πλέον ο εγκλωβισμός όλων αυτών των ανθρώπων στα νησιά.

Σύμφωνα με αυτή τη διάταξη θα μπορεί να επιβάλλεται περιορισμός στα νησιά (δηλαδή εγκλωβισμός) όσων καταθέτουν αιτήσεις ασύλου, με μια απλή απόφαση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου.

Ο Δήμαρχος Κω επισημαίνει:

“Είναι καιρός σε αυτή τη χώρα να σταματήσουμε να κοροϊδευόμαστε, να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας.

Ο εγκλωβισμός παράνομων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά είναι συνειδητή επιλογή.

Βγείτε λοιπόν και πείτε το στους πολίτες των πέντε νησιών.

Οι άνθρωποι αυτοί που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά, όλοι τους υποβάλλουν αίτηση ασύλου για να αποφύγουν επαναπροώθηση ή απέλαση. Γνωρίζουν οι περισσότεροι ότι θα είναι απορριπτική η απόφαση γιατί δεν έχουν το προφίλ του πρόσφυγα, το κάνουν όμως για να καθυστερήσουν τη διαδικασία και να αξιοποιήσουν την ανεπάρκεια και τις αδυναμίες του συστήματος.

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στη διαδικασία απονομής ασύλου δεν επιταχύνουν τη διαδικασία, όπως θα έπρεπε παρά το γεγονός ότι συνιστούν βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Άρα, δεν θα υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών. Γιατί οι ρυθμοί θα εξακολουθήσουν να είναι αργόσυρτοι και η διαδικασία χρονοβόρα.

Οι άνθρωποι που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά, θέλουν να πάνε στη Γερμανία και τις χώρες της Βορείου Ευρώπης.

Ας τους πει όμως κάποιος ότι δεν πρόκειται να τους δεχθούν εκεί και ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης δεν υπάρχει πλέον και δεν λειτούργησε ποτέ, λόγω της απροθυμίας των άλλων χωρών να δεχθούν πρόσφυγες.

Θα τους το πει κανείς;

Θα τους πει κανείς ότι η Ευρώπη έχει κλείσει τα σύνορα, εδώ και καιρό, και δεν μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα;

Τα επεισόδια που έγιναν στη Μυτιλήνη και είναι καταδικαστέα, είναι μόνο η αρχή. Πολύ φοβάμαι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Κανείς δεν θα δικαιούται από εδώ και πέρα να ισχυρίζεται ή να προσποιείται ότι δεν ήξερε και δεν είχε υπολογίσει τις συνέπειες.”

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ