Αυτοδιοίκηση

1/6/17 12:43

τελ. ενημ.: 2/6/17 19:13

Θα δεχτούμε αδιαμαρτύρητα τη σμίκρυνση της Χίου;

Οργή σε όλο το νομό από τη νέα περιφερειακή κατανομή των χρημάτων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, αφού η Χίος παίρνει κάτι περισσότερο από την Ικαρία !

Ο «π» προειδοποιεί εδώ και καιρό. Ο νομός έχει αφεθεί ακέφαλος σε επίπεδο Τεχνικών Υπηρεσιών από την επιλογή οριζόντιας θεματικής διοίκησης του. Η μερίδα του λέοντος των έργων περιφερειακού ενδιαφέροντος καταλήγει στη γειτονική Λέσβο και απουσιάζει κάθε ίχνος σχεδιασμού για το τι χρειάζεται να διεκδικήσει ο τόπος μας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Επικυρωτικά ήρθε χθες η ανακοίνωση ένταξης από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης 35 νέων έργων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Από αυτά, έργα που αφορούν το νομό μας είναι μόλις 6 και η αντιστοίχηση σε πόρους είναι 2.135.000 ευρώ σε σύνολο δημόσιας δαπάνης 18,3 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, από την απόφαση του αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, στη Χίο χρηματοδοτούνται:

Α/Α

ΤΙΤΛΟΣ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

1

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΧΙΟΥ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ (ΤΜΗΜΑ ΠΑΝΤΟΥΚΕΙΟΣ - ΚΟΜΒΟΣ ΣΥΚΙΑΔΑΣ)

1.000.000 €

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

2

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΙΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

500.000 €

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

3

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΝΗΣΟΥ ΧΙΟΥ

450.000 €

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

4

ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ ΤΗΣ Π.Ε. ΧΙΟΥ (ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ)

100.000 €

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

5

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΟΝΗ ΧΙΟΥ

65.000 €

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

6

ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ι.Ν. ΑΓ. ΙΩΣΗΦ ΣΤΟΝ ΑΥΛΕΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ ΤΗΣ Π.Ε. ΧΙΟΥ

20.000 €

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΧΙΟΥ ΧΙΟΥ

 

«Βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση με τους παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των κατάλληλων παρεμβάσεων που απαντούν στις ανάγκες κάθε περιοχής και ενισχύουν τις αναπτυξιακές τους προοπτικές», συνόδευσε με δήλωση του την ανακοίνωση ένταξης ο υπουργός Αλ. Χαρίτσης.

 

Ποια μορφή ανάπτυξης;

Ως πιο ανησυχητική διαπίστωση έρχεται το είδος των έργων που προτάσσονται και εκτιμάται ότι δίνουν αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο μας. Την ώρα που η Χίος υπολείπεται ακόμα σοβαρών υποδομών, μπαίνουμε στη διαδικασία να προτάξουμε ως έργα τη βελτίωση του δρόμου που οδηγεί προς Παναγιά στις Οινούσσες ή την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίου Ιωσήφ στον αύλειο χώρο του Κολεγίου.

Οι συγκεκριμένες επιλογές επικυρώνουν τη μάστιγα του νησιού, την έλλειψη μελετών, με αποτέλεσμα αντίστοιχα να αναμένονται τα αποτελέσματα και σε έγκριση επόμενων προγραμμάτων. Ανακύπτει το ερώτημα, τί εμπόδιζε την περιφερειακή αρχή να εντάξει στο Π.Δ.Ε. μελέτες και για τη Χίο, ώστε ο νομός να προετοιμαστεί να διεκδικήσει, με ωριμότητα, την ένταξη έργων του σε επόμενα προγράμματα; Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα για την Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου έχουν ενταχθεί 5 μελέτες.

 Διακόπτονται οι εργασίες στα ήδη εκτελούντα έργα

 Το γαϊτανάκι της άπνοιας έργων εντείνεται με τις διακοπές εργασιών σε εν εξελίξει έργα. Εδώ και καιρό έχουν διακοπεί οι εργασίες στο Α’ τμήμα του περιφερειακού της πόλης, ενώ ανάλογα κινήθηκε και ο ανάδοχος του έργου φράγματος Κόρης Γεφύρι.

Στον εργολάβο οφείλονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λογαριασμοί που υπερβαίνουν τις 140.000 ευρώ, με αποτέλεσμα, εις ένδειξη δυσφορίας, ο ίδιος να έχει προσωρινά σταματήσει κάθε εργασία. Κατά πληροφορίες, πάντως, οι λογαριασμοί έχουν ήδη πιστωθεί και είναι θέμα ημερών να επανεκκινηθεί το σημαντικό έργο. 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση