8.2.2018 12:06

Τελευταία ελπίδα για τη διάσωση του Ανάβατου

Σωσίβιο σωτηρίας στην εγκαταλελειμμένη από καιρό καστροπολιτεία του Αναβάτου ρίχνουν από κοινού Περιφέρεια και Αρχαιολογία προκειμένου να ολοκληρωθούν οι ημιτελείς εργασίες σε ένα μνημείο σύμβολο, όχι μόνο για τη Χίο αλλά και για ολόκληρο το Αιγαίο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη συζητήθηκε στο πλαίσιο κοινής συνάντησης υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Θ. Βασλαμίδη και παραγόντων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, με σκοπό να συντονίσουν τις δράσεις τους γύρω από την ένταξη έργων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο ΕΣΠΑ.

Η περίπτωση του Αναβάτου

Κοινή πεποίθηση των δύο πλευρών είναι ότι θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα η ολοκλήρωση του έργου μέσα στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Σύμφωνα με την Αρχαιολογία προέχει η ολοκλήρωση του οχυρωμένου οικισμού, η αποκατάσταση των τειχών καθώς και των δύο εκκλησιών της καστροπολιτείας, τα οποία εδώ και χρόνια παραμένουν ως ημιτελή έργα από προηγούμενες προγραμματικές περιόδους.

Η εκτίμηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων είναι ότι για να ολοκληρωθούν οι εργασίες θα απαιτηθούν περί τις 700.000 ευρώ, χρήματα που θα πρέπει να αναζητηθούν είτε μέσω του ΕΣΠΑ είτε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα δύο ορθόδοξα μνημεία

Πέρα τον Αναβάτου, Περιφέρεια και Αρχαιολογία εξέτασαν το ενδεχόμενο χρηματοδότησης δύο πολύ σημαντικών έργων που αφορούν σε ορθόδοξα μνημεία της Χίου. Το πρώτο έργο, στο οποίο εμπλέκεται και η Μητρόπολη Χίου, αφορά στην ανάδειξη και αποκατάσταση της Παλαιοχριστιανικής του Αγίου Ισιδώρου στην περιοχή της Παναγίας Λέτσαινας, με το εκτιμώμενο κόστος να αγγίζει τα 1,2 εκ. ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί μέσω ΕΣΠΑ.

Εξίσου σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι αναζητούνται περί τις 400.000 ευρώ μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων για σειρά παρεμβάσεων με στόχο τη συντήρηση και ανάδειξη του Ταξιάρχη Μεστών.

Και ο Πύργος…

Τέλος ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την αποκατάσταση του πύργου που δεσπόζει στη μέση του χωριού του Πυργίου. Η Περιφέρεια ζήτησε ήδη από την Αρχαιολογία να υπολογίσει, μέσω μελέτης, τα χρήματα που χρειάζονται για την αποκατάσταση του μνημείου, ώστε να αναζητηθεί τρόπος χρηματοδότησης των εργασιών. 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ