5.9.2019 12:52

Τα κατάφερε η ΔΗΚΕΧ… σφραγίζονται τα Αγιάσματα

Με έγγραφό της η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Βορείου Αιγαίου κοινοποιεί την απόφαση για λουκέτο στις 19 Σεπτεμβρίου αφού το υδροθεραπευτήριο συνέχιζε να λειτουργεί με προσωρινό σήμα του ΕΟΤ

Λουκέτο στο υδροθεραπευτήριο των Αγιασμάτων, εκμεταλλεύσεως της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Χίου, βάζει με απόφασή του το Υπουργείο Τουρισμού αφού σύμφωνα με το αιτιολογικό λειτουργούσε χωρίς το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του ΕΟΤ.

Η απόφαση του ΕΟΤ έχει αποσταλεί από τη Μυτιλήνη ήδη από τις 7/8/2019 και πρωτοκολλήθηκε στην εσωτερική αλληλογραφία της ΔΗΚΕΧ στις 21/8 του ίδιου μήνα, με τη ΔΗΚΕΧ να συνεδριάζει την επόμενη ημέρα για το θέμα. 

Στην απόφασή του το Υπουργείο σημειώνει ότι αναπροσαρμόζει το αρχικό πρόστιμο από τις 2.500 ευρώ στα 500 ευρώ, για λόγους επιείκειας, όμως απορρίπτει την αρχική προσφυγή της ΔΗΚΕΧ με την οποία ζητούνταν η συνέχιση λειτουργίας του υδροθεραπευτηρίου παρά την απόφαση για σφράγιση που είχε εκδοθεί ήδη από τις 31 Αυγούστου του 2018.

Η Περιφερειακή Υπηρεσία στο έγγραφό της, δίνει προθεσμία 60 ημερών στη ΔΗΚΕΧ προκειμένου να προσφύγει ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείο και επιτάσσει την πληρωμή του νέου μειωμένου προστίμου εντός 30 ημερών.

Επιπλέον, ορίζει ως ημερομηνία σφράγισης του υδροθεραπευτηρίου την 19η Σεπτεμβρίου ημέρα Πέμπτη και ώρα 10 το πρωί.

Οι ενστάσεις του Δήμου και η απόφαση του Υπουργείου

Σύμφωνα με τα έγγραφα ο Δήμος Χίου και κατά συνέπεια η ΔΗΚΕΧ γνώριζε ότι το υδροθεραπευτήριο λειτουργεί χωρίς σήμα, παρά μόνο με την προσωρινή άδεια, αποδίδοντας την καθυστέρηση στην έκδοση μόνιμης άδειας στη χρονοβόρα διαδικασία της υποβολής αίτησης κι έκδοσης οριστικού σήματος που όριζε η νέα νομοθεσία.

Από την πλευρά του όμως το Υπουργείο, όπως προκύπτει από τα πρακτικά, θεώρησε ότι η εταιρεία (ΔΗΚΕΧ) «ουδεμία σημασία έδωσε στην προειδοποίηση» των αρχών ενώ προχώρησε και σε «παράνομη διαφήμιση στο διαδίκτυο», παρότι τελικά δεν επιβλήθηκε πρόστιμο για την παράνομη διαφήμιση, κατόπιν εξηγήσεων.  

Επιπλέον το Υπουργείο στην απόφασή του θεώρησε ότι δεν μπορεί η ΔΗΚΕΧ να συνεχίσει να λειτουργεί τα Αγιάσματα με προσωρινό σήμα, καθότι αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσε να τα λειτουργεί υπό αυτό το καθεστώς επ αόριστον, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα υπόλοιπα υδροθεραπευτήρια της Ελλάδας που λειτουργούν βάση αδείας.


"Ξέραμε ότι δεν θα πάρουμε άδεια αλλά κερδίσαμε χρόνο"

Στο νομοθετικό πλαίσιο που απαιτούσε χρονοβόρες διαδικασίες και πολλά δικαιολογητικά απέδωσε την καθυστέρηση σε έκδοση μόνιμης άδειας ο πρώην αντιδήμαρχος Στρατής Γδύσης. Σε επικοινωνία του με τον "π" ο πρώην αντιδήμαρχος ανέφερε ότι η ΔΗΚΕΧ κατέθεσε ένσταση προκειμένου να κερδίσει χρόνο, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από τη διοίκηση του ΕΟΤ.

"Υπάρχει ήδη έτοιμος φάκελος για περιβαλλοντική αδειοδότηση. Θέλω να ελπίζω ότι αν η ΔΗΚΕΧ καταθέσει προσφυγή τότε το υδροθεραπευτήριο δεν θα κλείσει και στο μεταξύ θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για μόνιμη άδεια. Ουσιαστικά από το 2014 μέχρι το 2018 ανανεώναμε συνεχώς την προσωρινή άδεια. Ο χρόνος για εμάς άρχισε να μετρά από τον Μάρτιο του 2018 κι έπειτα όταν εκδόθηκε η ΚΥΑ που καθόριζε τις προϋποθέσεις για τη μόνιμη αδειοδότηση", ανέφερε ο πρώην αντιδήμαρχος στον "π". 


Αντί να απαντήσει σοβαρά "καρφώνει"... Κερμπάτσο

Στο αντίποδα ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΧ Κλέαρχος Χρύσης αντί οποιασδήποτε σοβαρής απάντησης επέλεξε τον διαδικτυακό σχολιασμό μέσω Facebook. 

Αποφεύγοντας να απαντήσει για ποιο λόγο έπρεπε να φθάσουμε στην απόφαση σφράγισης, ο κ. Χρύσης ανήρτησε διαδικτυακά πρακτικό από συνεδρίαση της ΔΗΚΕΧ (μία ημέρα μετά την κοινοποίηση του εγγράφου σφράγισης) όπου τα μέλη της διοίκησης συμφωνούν να προσφύγουν κατά της απόφασης του ΕΟΤ  κι ενώ έχει ακυρωθεί ήδη μία φορά προσφυγή της εταιρείας.

Με αρκετά ανορθόδοξο τρόπο μάλιστα ο Κλέαρχος Χρύσης συστήνει στον «π» να ρωτήσει τους προηγούμενους (Γιώργο Κερμπάτσο) για το τι έκαναν για τα Αγιάσματα, ξεχνώντας ότι αφενός η δημόσια διοίκηση έχει συνέχεια, αφετέρου ότι μιλάμε για την ίδια του τη Δημοτική Αρχή ανεξάρτητα από το εάν ο ίδιος ήταν πρόεδρος της εταιρείας.

Αρχείο PDF

Agiasmata_Docs

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ