Αυτοδιοίκηση

6/2/18 12:29

τελ. ενημ.: 7/2/18 9:58

«Τα ανήλικα προσφυγόπουλα πρόφαση για την επέκταση της ΒΙ.ΑΛ.»

«ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ θα έχουμε αρρώστιες και ασθένειες εξαιτίας των άθλιων συνθηκών», προειδοποίησε ο Δήμαρχος Χίου κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου κατά του Δημοσίου

Τα ξίφη τους με φόντο την επέκταση του hotspot στη ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός, διασταύρωσαν για μία ακόμη φορά Δήμος Χίου και Δημόσιο ενώπιον της προέδρου Πρωτοδικών Χίου Μαρίας Τομπάζη, κατά τη συζήτηση της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Δήμος Χίου κατά του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ| Παντελής Φύκαρης

Το ενδιαφέρον της συζήτησης, που στην ουσία της είχε επαναληφθεί προ ημερών κατά τη διαδικασία εκδίκασης της προσωρινής διαταγής, περιστράφηκε στην επιχειρούμενη τοποθέτηση των κοντέινερ, με τον δικηγόρο του Δήμου Ν. Νύκτα να επιμένει ότι η μεταφορά νέων οικίσκων ουσιαστικά αυξάνει τη χωρητικότητα του κέντρου στα 1.500 άτομα.

«Δώστε τέλος σε αυτή την κατάσταση»

Για ανατροπή της καθημερινότητας των κατοίκων του Χαλκειούς που έχουν φθάσει στο σημείο να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να φυλούν βάρδιες περιμετρικά της ΒΙ.ΑΛ., έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο κ. Νύκτας. Όπως είπε προς την Πρόεδρο, θα πρέπει επιτέλους να βρεθεί μία λύση ώστε η κατάσταση στο Χαλκειός να εξομαλυνθεί και να ηρεμήσουν τα πνεύματα. «Η εγκατάσταση νέων κοντέινερ δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα, απεναντίας θα οξύνει τα ήδη υπάρχοντα ζητήματα», ανέφερε ο κ. Νύκτας.

«Έχουν φύγει πολλοί…»

Στον αντίποδα η δικηγόρος του Δημοσίου Μ. Αγγελίδου επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι τα κοντέινερ δεν συνεπάγονται την αύξηση της δυναμικότητας του hotspot αλλά την καλυτέρευση των συνθηκών διαμονής. «Όσο και θέλουν κάποιοι να το αποκρύψουν μέχρι στιγμής έχουν φύγει πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες και αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο λόγος που πρέπει να τοποθετηθούν τα κοντέινερ είναι προς αντικατάσταση των σκηνών», επεσήμανε η ίδια, εγείροντας όμως ερωτήματα από την αντίπαλη πλευρά για ποιο λόγο χρειάζεται να τοποθετηθούν τα κοντέινερ εφόσον τα άτομα είναι σαφώς λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν.

«Βάζουν μπροστά τα ανήλικα»

Ιδιαίτερα καυστικός υπήρξε κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς, αποδομώντας τη ρητορική του ελληνικού δημοσίου. «Λένε συνεχώς ότι μέσα στη ΒΙ.ΑΛ. υπάρχουν 400 ανήλικα παιδιά. Βάζουν συνεχώς μπροστά τα παιδιά, αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα πρόσχημα όσων εξετάζουν μόνο αυτή την παράμετρο. Γιατί αυτό που ουσιαστικά ενδιαφέρει την Κυβέρνηση είναι να μετατρέψει τα νησιά σε αποθήκες ψυχών. Βγείτε παραέξω και δείτε τι πιστεύει η Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη πιστεύει ότι το μεταναστευτικό έχει λήξει. Και το πιστεύει σε βάρος των νησιών γιατί εδώ εγκλωβίζονται αυτοί οι άνθρωποι ώστε να μην μπορούν να πάνε παραμέσα. Να σταματήσει λοιπόν το δίλλημα κοντέινερ ή σκηνές. Τα κοντέινερ δεν θα λύσουν το πρόβλημα των συνθηκών. Δύο χρόνια τώρα δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα. Ούτε για τα λύματα ούτε για τον τρόπο που διαβιούν. Θα δείτε ότι τον Απρίλιο θα έχουμε αρρώστιες και ασθένειες», ανέφερε ο Μ. Βουρνούς.

Με το θερμόμετρο των αντιπαραθέσεων να ανεβαίνει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της εκδίκασης το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει προσεχώς την απόφασή του.

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση