25.4.2017 9:27

Το σύμβολο της ανημπόριας και ανικανότητας μας

ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΤΟ «ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ»

Σύμβολο της μαστοριάς των καραβομαραγκών και μηχανικών της Χίου ήταν κάποτε το καΐκι «Στυλιανός». Το τελευταίο του ταξίδι με «ναύλο» την Αυτοδιοίκηση και πιο συγκεκριμένα το Δήμο Χίου, μπάρκο το  Leader και λιμάνι το Πετροκάραβο.

Αυτό ήταν το στερνό του. Στάθηκε αδύνατο για τις δυο τελευταίες δημοτικές αρχές του Π. Λαμπρινούδη και του Μ. Βουρνού να βρουν τη λύση και να προχωρήσουν στην υλοποίηση της ανάπλασης του αλιευτικού καταφυγίου στους Τρεις Μύλους του Βροντάδου, όπου συμπεριλαμβάνονταν και η δημιουργία ενός παραδοσιακού καρνάγιου, στο οποίο θα αναβίωνε η τέχνη του καραβομαραγκού και θα επισκευάζονταν το καΐκι «Στυλιανός».

Όνειρα θερινής αυτοδιοικητικής νυκτός. Η κατάληξη γνωστή. Το καΐκι άγονταν και φέρονταν από το ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα στο άλλο και από τους μύλους ως το Γούβι. Κι αν η Αυτοδιοίκηση ήταν αναποτελεσματική, οι καιροί, η αλμύρα της θάλασσας και ο χρόνος έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους. Αποτέλειωσαν ό,τι είχε απομείνει από το «Στυλιανός».

Μέχρι πριν από λίγο καιρό στέκονταν ακόμη όρθιο σε πείσμα αυτών που, από την ανικανότητα τους, το καταδίκασαν. Μόνο που το «Στυλιανός», αντί να βουλιάξει περήφανο στη θάλασσα από καμιά φουρτούνα, βούλιαξε στη... στεριά.

 

Η ομολογία της καταστροφής

Την καταστροφή, παραδέχεται ο αντιδήμαρχος Ομηρούπολης- Καρδαμύλων Ματθαίος Φαφαλιός.

«Η αδιαφορία, η γραφειοκρατία και η φθορά του χρόνου έφεραν το οριστικό τέλος για το καΐκι «Στυλιανός» που ανήκει στο Δήμο και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο Πετροκάραβο. Εδώ και πολλά χρόνια μέσα από την εφημερίδα Ομηρούπολη και τη στήλη «Φωτογραφίζοντας»  είχα επισημάνει πως έπρεπε να βρεθεί τόπος όσο υπήρχε χρόνος να επισκευαστεί αυτό το ιστορικό σκαρί. Μετά λύπης μου λίγες ημέρες πριν ο ειδικός που έκανε την αυτοψία μου ανακοίνωσε  ότι το καΐκι «Στυλιανός» είναι αδύνατο να μεταφερθεί και επισκευαστεί. Τα σακατεμένα, σάπια ξύλα του θα μείνουν στο Πετροκάραβο έως έρθει το οριστικό του τέλος». 

Διαχειριστική ανικανότητα 

Η μοιραία κατάληξη του «Στυλιανός» έρχεται να προστεθεί στη σωρεία ατυχών διαχειριστικών πρωτοβουλίων της Αυτοδιοίκησης. Η απειρία και η λειτουργία χωρίς ιδιωτικοοικονομική λογική βιωσιμότητας πολύ σύντομα κλείνουν κάθε κύκλο έργου της Αυτοδιοίκησης στον νομό μας που απαιτεί πολυετή διαχείριση. Με εξαίρεση τα σπήλαια και πρόσφατα το υδροθεραπευτήριο των Αγιασμάστων, στα οποία επελέγη η συνδιαχείριση με ιδιώτες, καθετί άλλο που αγγίζει διαχειριστικά η Αυτοδιοίκηση γίνεται κάρβουνο.Όποιος μελλοντικός ανάλογος προγραμματισμός, αν δεν προνοεί έγκαιρα για το διαχειριστικό σχήμα της επόμενης μέρας, πιο καλά να αναβάλλεται. Τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά. 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ