6.7.2017 14:36

Συμβαδίζει; Δεν συμβαδίζει!

• ΑΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΔΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ

Ποιος κάνει κουμάντο στον καταυλισμό του Κάστρου; Τύποις συνδιαχειρίζεται από τη Μονομετοχική Εταιρία (αμιγώς δημοτική επιχείρηση) και την Ύπατη Αρμοστεία. Από τη σημερινή απάντηση της δημοτικής αρχής στο χθεσινό δημοσίευμα του «π» για τις επιπτώσεις στο μνημείο του Κάστρου από τη γειτνίαση με τον καταυλισμό, προκύπτει σαφώς η διάθεση της δημοτικής αρχής να αποσυσχετιστεί από την διαχείριση του προσφυγικού, προκύπτει ακόμα περισσότερο, όμως, ότι άλλοι κουμαντάρουν τη Σούδα. Ο Δήμος επίσημα αναφέρει ότι ζήτησε από την Ελληνική Αστυνομία εγγράφως να επέμβει την επομένη της σύστασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου να απομακρυνθούν οι σκηνές από τη ζώνη προστασίας του Κάστρου. Η Αστυνομία δεν το έπραξε κι έκτοτε η Μονομετοχική, ως διαχειρίστρια, και η Εφορεία Αρχαιοτήτων ως υπεύθυνη για το μνημείο σταύρωσαν τα χέρια τους, θεώρησαν ότι έπραξαν το υπηρεσιακό καθήκον τους και τα πάντα τέλειωσαν.

Στη δημοτική αρχή οφείλουν να αντιληφθούν ότι δεν απαλλάσσονται των ευθυνών τους όσο δεν αποποιούνται της συνδιαχείρισης της Σούδας. Και παπάς και ζευγάς, δεν γίνεται. Να ξέρει κι η κοινωνία τι πρέπει να πιστεύει: τον σημερινό ισχυρισμό ότι δεν έχουν καμία ευθύνη ή όταν αντιστρέφουν το ερώτημα «γιατί δεν αποχωρούν από τη Σούδα» ρωτώντας «και τότε τι θα κάνουμε;»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στην απάντηση του το Γραφείο Τύπου του Δήμου Χίου αναφέρει:

«Στο δημοσίευμα σας της Τετάρτης 5 Ιουλίου 2017 αναφέρεστε με τίτλο «Στα λόγια ζητά το κλείσιμο της Σούδας εγγράφως ζητά την επέκταση της ο Δήμος Χίου», η δημοτική αρχή κατηγορείται ότι προέβη σε ενέργειες εδραίωσης και επέκτασης του καταυλισμού της Σούδας. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, νομίζουμε ότι οι αναγνώστες σας θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής: 

Η λειτουργία του καταυλισμού της Σούδας δεν είναι επιλογή του Δήμου της Χίου, ούτε της Μονομετοχικής, αλλά αποτελεί το αποτέλεσμα της ανικανότητας της σημερινής Κυβέρνησης να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές, να ασκήσει πολιτική και να διαχειριστεί στοιχειωδώς τις δομές που έχει η ίδια θεσμοθετήσει. Υπενθυμίζουμε, ότι ο δήμαρχος αρνήθηκε την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην κενή τότε Σούδα στο τέλος Μαρτίου του 2016 σε αίτημα του Υπουργού κ. Τόσκα και την επόμενη ημέρα ο καταυλισμός που επρόκειτο να διαλυθεί καταλήφθηκε από τις εκατοντάδες ανθρώπων που «το έσκασαν» από τη ΒΙΑΛ και εν πομπεί και συνοδεία περιπολικών οδηγήθηκαν στη Σούδα, ενώ ορισμένοι από αυτούς κατέλαβαν το λιμάνι, με τα γνωστά αποτελέσματα και γεγονότα.

Σε σχέση με το έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού: Στις 24/6/2016, την ίδια ημέρα που εκδόθηκε και παραλήφθηκε από τον Δήμο η επιστολή της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου για την απομάκρυνση των σκηνών από την περιοχή πλησίον των τειχών, απεστάλη το αρ.πρωτ. 18677 έγγραφο προς την Αστυνομική Δ/ση Χίου, με το οποίο ζητείται η άμεση απομάκρυνση των σκηνών από τη ζώνη προστασίας του Κάστρου, μιας και οι σκηνές αυτές δεν τοποθετήθηκαν εκεί από την Μονομετοχική, ούτε από τον Δήμο, ούτε αποτελούσαν μέρος του καταυλισμού. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά μας αυτό. Όπως δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά μας της 3ης Οκτωβρίου (α.π. 29775) για εφαρμογή της απόφασης 711/26-9-2016 του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατάργηση του καταυλισμού της Σούδας, όπως δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά μας (α.π. 36959/29-11-2016) για άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα, τουλάχιστον των ανθρώπων που βρίσκονται εκτός καταυλισμού έναντι του επερχόμενου ψύχους, όπως δεν ικανοποιήθηκε το εκ νέου αίτημά μας (α.π. 37142/1-12-2016) για εκκένωση του καταυλισμού της Σούδας, όπως δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα του Χιώτη για στοιχειώδη ανάληψη ευθύνης και αρμοδιότητας από την Κυβέρνηση και δικαίωμα σε μια κανονικότητα στη ζωή του.

Όσο για την αιτίαση περί επέκτασης, λόγω του αιτήματος για εγκατάσταση στεγάστρου ώστε να μην τρώνε οι άνθρωποι μέσα στη βροχή, ή για εγκατάσταση οικίσκων για την αντικατάσταση αυτών που κάηκαν και στους οποίους λειτουργούσε γραφείο ιατρείο και βοηθητικοί χώροι του προσωπικού, νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε την προσωρινότητα των κατασκευών αυτών και τον στοιχειώδη ρόλο τον οποίο παίζουν στη διαβίωση ενός ανθρώπου για μια ημέρα, πόσο μάλλον για πολλές εβδομάδες ή μήνες που αρκετοί από αυτούς έχει καταλήξει να παραμένουν. Είναι σαφές επίσης ότι πρόκειται για κατασκευές που απομακρύνονται άμεσα, όπως το σύνολο του καταυλισμού.

Νομίζουμε ότι η εύστοχη επερώτηση του βουλευτή κ. Μηταράκη προς την υπουργό Πολιτισμού, με βάση τα έγγραφα που του δώσαμε, πρέπει να έχει τη συνέχειά της προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής για την ανταπόκριση των Υπουργείων τους στα ανωτέρω μνημονευόμενα έγγραφα.»

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ