2.9.2019 13:05

Συμπαράταξη Πολιτών: «Αρνητική η πρώτη γεύση της διακυβέρνησης Μουτζούρη»

"Η διακυβέρνηση Μουτζούρη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο. Δυστυχώς αρνητική η πρώτη γεύση, χωρίς όραμα και αναπτυξιακό σχεδιασμό για τα νησιά μας"

Η πρώτη ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης "Συμπαράταξη Πολιτών" του Γιάννη Σπιλάνη με αφορμή τα όσα έγιναν στην Περιφέρεια το Σαββατοκύριακο. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με την ορκωμοσία του Περιφερειακού Συμβουλίου και την πρώτη του συνεδρίαση, ξεκίνησε η νέα περίοδος 2019-2023  διακυβέρνησης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από τον κ.Μουτζούρη.

Κυρίαρχο στοιχείο η ανατροπή βασικών διατάξεων του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ όσον αφορά την  εφαρμογή της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, βάσει της οποίας άλλωστε και οι ψηφοφόροι ψήφισαν στις εκλογές της 26ης Μαΐου.O νέος περιφερειάρχης αποφάσισε να διατηρήσει για τη παράταξη του όλες τις θέσεις ευθύνης όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας, θεωρώντας ότι οι ανατροπές του νόμου του επιτρέπουν να «τα καταφέρει μόνος», παρόλο που η παράταξη του κατέχει μόλις 10 από τις 41 θέσεις του περιφερειακού συμβουλίου. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στην εκλογή ή μάλλον στον διορισμό του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής. Διορισμός, αφού η προσπάθεια της Κυβέρνησης να εξασφαλίσει την’’κυβερνησιμότητα‘’ για τον πρωτεύσαντα στον δεύτερο γύρο των εκλογών σε Δήμους και Περιφέρειες, οδήγησε σε διορισμό από κάθε παράταξη των υποψηφίων της και στην αυτοψήφιση τους αλλά και σε υφαρπαγή μελών των επιτροπών από τις μικρότερες παρατάξεις και ενίσχυση της παράταξης του Περιφερειάρχη. Έτσι, δια νόμου δηλαδή, κλάπηκε από την  ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ η θέση στην Οικονομική Επιτροπή.Οι παλαιότεροι αυτοδιοικητικοί δεν πίστευαν στα μάτια τους ……….

Ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη μετά την απόφαση του συνδυασμού του να μην συνεργαστεί επίπρογραμματικής βάσης με άλλες παρατάξεις.Αναμενόμενο και το περιεχόμενοτης σύντομης ομιλίας του μετά την ορκωμοσία. Αναφερόμενος στις βασικές προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής, σε ότι αφορά στα θέματα ανάπτυξης αρκέστηκε σε δύο κουβέντες για υποδομές, ενώ αφιέρωσε την υπόλοιπη παρέμβαση του στο μεταναστευτικό.Ανησυχητικά και τα δύο.

Σε ότι αφορά στο αναπτυξιακό γιατί, με δεδομένο ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός είναι η βασική αρμοδιότητα της Περιφέρειας η ταύτιση της ανάπτυξης με τις υποδομές δεν αλλάζει σε τίποτα το αφήγημα που είχαμε την τελευταία πενταετία. Επιπλέονούτε και σε αυτή τη περίοδο ορίστηκε αντιπεριφερειάρχης με αυτό το αντικείμενο(με το τρέχον ΕΣΠΑ να έχει αναξιοποίητα εκατομμύρια ευρώ και ο σχεδιασμός του ΕΣΠΑ 2021-27 να έχει ξεκινήσει), ενώ ούτε το θέμα της επιχειρηματικότητας κρίθηκε ως μείζον πρόβλημα για τα νησιά μας,δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για την ανατροπή της πορείας της οικονομίας της ΠΒΑ που συμπαρασύρει εισοδήματα, θέσεις εργασίας, δημογραφικό.

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό ο Περιφερειάρχης, αποφεύγοντας την ουσία του ζητήματος και τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας,  ήταν εμφανές ότι ήθελε να χαϊδέψει τα αυτιά σε διχαστικές, καιξενοφοβικέςαπόψεις που αποτέλεσαν το υπόβαθρο της όλης προεκλογικής εκστρατείας – σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Απόψεις που δεν αντιμετωπίζουν την ουσία του προσφυγικού προβλήματος (αιτίες προσφυγικής κρίσης), ούτε τα αποτελέσματα τους στα νησιά όπως φαίνεται και από τις χθεσινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ το οποίο εμφανίζεται αδύναμο να υλοποιήσει τουλάχιστον όσα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αντίθετα οι δηλώσεις περί φυλετικής και θρησκευτικής αλλοίωσης των νησιών εντείνουν τα συναισθήματα φόβου του τοπικούπληθυσμού αφού ενεργοποιούν στο υποσυνείδητο πολλών απόψεις που έχουν ακουστεί και παλαιότερα, ότι δηλαδή οι μετανάστες υποκινούνται από συγκεκριμένο σχέδιο για να μας «καταλάβουν». Απόψεις που αξιοποιήθηκαν από τοπικούς πολιτικούς να κερδίσουν κύριο ρόλο στις πρόσφατες εκλογές, αλλά που τώρα καλούνται να διαχειριστούν τα όσα έλεγαν. Ειδικά όταν την άποψη αυτή εγκατέλειψε και η ίδια η Κυβέρνηση δεχόμενη πλέον ότι η ένταση του προβλήματος στη χώρα μας είναι συνέπεια της γεωγραφικής της θέσης.

Με βάση τα παραπάνω η τοποθέτηση Αντιπεριφερειάρχη Προσφυγικής Κρίσης (με ποιες αρμοδιότητες άραγε;) και όχι Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακής Κρίσης (με πολλές αρμοδιότητες και πόρους) οδηγεί στο πως πρόκειται να διαχειριστούν τις σημαντικές υποθέσεις των νησιών μας ο κ.Περιφερειάρχης, οι Σύμβουλοι και παρασύμβουλοι του.

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δεν θα μείνουμε σε διαπιστώσεις και κριτική, αλλά προχωρούμε σε προτάσεις. Ειδικά ενόψει της σύσκεψης της Τετάρτης με τους Δημάρχους των νησιώνπου συγκαλεί ο κ.Μουτζούρης με ατζέντα τα δύο αυτά θέματα. Από την σύσκεψη αυτή έχει αποκλειστεί η αντιπολίτευση, σύμφωνα με απάντηση σε ερώτησή μας στο χθεσινό  ΠΣ, γι’αυτόαισθανόμαστε την υποχρέωση να καταθέσουμε δημόσια τις προτάσεις μας που απορρέουν από τις προεκλογικές μας θέσεις.

Σε ότι αφορά στον αναπτυξιακό σχεδιασμό απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση όλων των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων των νησιών μας ώστε μέσα από έναν εντατικό διάλογο να διαμορφωθεί άμεσα όραμα και στρατηγικοί στόχοι που θα ενεργοποιήσουν όχι μόνο τους δικαιούχους του ΕΣΠΑ, αλλά το σύνολο της κοινωνίας. Το εργαλείο που διαθέτει η Περιφερειακή Αρχή είναι η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης στην οποία συμμετέχουν φορείς και ενδιαφερόμενοι πολίτες από όλα τα νησιά που πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα και να αναλάβει μαζί με τους αιρετούς των Δήμων και της Περιφέρειας έναν συντεταγμένο διάλογο που να δώσει άμεσα αποτελέσματα τόσο σε ότι αφορά την απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ όσο και στη σύνταξη του νέου που και τα δύο έχουν χρονικό ορίζοντα το 2020. 

Σε ότι αφορά το προσφυγικό οι θέσεις που έχουμε ήδη διατυπώσει παραμένουν επίκαιρες:

  • Την ανάγκη λειτουργίας των δομών μέχρι τα όρια της χωρητικότητας τους
  • Την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών και των συνθηκών διαβίωσης όσων παραμένουν στα ΚΥΤ
  • Την ανάγκη παροχής στις μικρές αυτές «πόλεις» των προσωρινών κατοίκων όλων των αναγκαίων υπηρεσιών (πχ. υγείας, τροφοδοσίας και διατροφής, τραπεζικές, ταχυδρομικές και επικοινωνιακές (wifi), εκπαίδευσης και κατάρτισης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού, δημιουργικής απασχόλησης κλπ που έχει ανάγκη ο κάθε άνθρωπος, ώστε να περιοριστεί ο αναγκαίος αριθμός μετακινήσεων τους κάτω από τις οποιοσδήποτε συνθήκες, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα τις ήδη προβληματικές υπηρεσίες που παρέχονται στους μόνιμους κατοίκους.
  • Την ανάγκη πολλαπλασιασμού των πρωτοβουλιών εκείνων που θα επιτρέψουν όχι απλά την λείανση των σχέσεων μεταξύ των τριών «κόσμων» που συμβιώνουμε σήμερα στα νησιά μας (κάτοικοι, πρόσφυγεςμετανάστες, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών-εθελοντές-ΜΚΟ), αλλά και να αξιοποιήσουμε με τον θετικότερο δυνατό τρόπο αυτήν την «υποχρεωτική» συγκατοίκηση για όσο διαρκέσει. 
  • Τέλος την ανάγκη αξιοποίησης των εκτάκτων αναγκών που βιώνουμε για την αναβάθμιση όλων των υποδομών και των υπηρεσιών (οικονομικών, τουριστικών, κοινωνικών, υγείας, παιδείας, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών) που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των νησιών μας μέσα από ένα συντεταγμένο σχέδιο.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ως υπεύθυνη δύναμη με προοδευτικό πρόσημο δεν θα κουραστεί να επιμένει στην αναγκαιότητα ενός συγκροτημένου σχεδίου με όραμα, στόχους και αποδεκτό από την κοινωνία και θα δουλέψει με όλες της δυνάμεις για να γίνει αυτός ο στόχος πραγματικότητα.  

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ