10.5.2019 8:23

Στρ. Γδύσης: «Ο Δήμος Χίου έχει ρευστότητα και πληρώνει τους προμηθευτές του»

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στρ. Γδύσης απαντά στον Πολύδωρο Λαμπρινούδη

Τη δική του απάντηση στην παρέμβαση του πρώην Δημάρχου Πολύδωρου Λαμπρινούδη, δίνει μέσα από αναλυτική ανακοίνωσή του για τα οικονομικά του Δήμου, ο αντιδήμαρχος Στρ. Γδύσης.

Σε αυτή καταλήγει λέγοντας ότι ο Δήμος Χίου όχι μόνο έχει ρευστότητα αλλά εξοφλεί τους προμηθευτές του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Αναλυτικά αναφέρει:

Αγαπητέ κ. Πολύδωρε Λαμπρινούδη,

Δεν θέλω να πιστέψω ότι μετά από μια μακρόχρονη θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν γνωρίζετε στοιχειώδη πράγματα για τη λειτουργία του Ταμείου και της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου. Έτσι, εκπλήσσομαι με την ανακοίνωση σας ότι όλα πήγαιναν καλά, όταν μας παραδώσατε τη Δημοτική Αρχή, το Σεπτέμβρη του 2014.

Το μόνο στο οποίο έχετε δίκιο είναι ότι την εποχή εκείνη, υπήρχαν πολλοί Δήμοι σε χειρότερη κατάσταση από το Δήμο Χίου, με εκατομμύρια ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όμως, η πορεία των οικονομικών τότε, εκεί θα οδηγούσε και τον Δήμο Χίου, αργά ή γρήγορα!

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά, όσο γίνεται απλοποιημένα, για να γίνουν και κατανοητά.

Γνωρίζετε ότι το Ταμείο δεν είναι ένα, αλλά περισσότερα, τουλάχιστον τρία. Υπάρχουν τα Τακτικά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα Ανταποδοτικά, τα Έκτακτα Ανειδίκευτα και τα Έκτακτα Ειδικευμένα.

Η τελευταία κατηγορία αφορά χρήματα που έχουν εισπραχθεί για συγκεκριμένο λόγο (ΣΑΤΑ, επιχορηγήσεις σχολείων, προνοιακά επιδόματα κ.λ.π.) και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό. Έτσι, ακόμα και αν υπάρχει πλεόνασμα, δεν εξυπηρετεί το Δήμο να καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες, που υποχρεωτικά πρέπει να πληρώνονται από τις δύο πρώτες κατηγορίες των τακτικών και των έκτακτων ανειδίκευτων. Υπάρχει, λοιπόν, μια νομοθεσία που ορίζει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα (εξαιρουμένων των ειδικευμένων) πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον 2 μισθοδοσίες του προσωπικού. Την εποχή εκείνη, το όριο των 2 μισθοδοσιών είχε υπολογιστεί σε 1.200.000 ευρώ.

Το 2014, μετά από μια πολύχρονη σταδιακή μείωση των ταμειακών διαθέσιμων, η χρονιά δεν μπήκε καλά! Η Οικονομική Υπηρεσία, από την αρχή του χρόνου (υπάρχει έγγραφο της ταμία τον Απρίλιο του 2014) έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα ταμειακά διαθέσιμα προσεγγίζουν το όριο των 2 μισθοδοσιών. Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, ότι σε αυτά δεν συνυπολογίζονται τα ειδικευμένα, που προορίζονται για συγκεκριμένο σκοπό.

Ταυτόχρονα, η Οικονομική Υπηρεσία υπέβαλλε σε τριμηνιαία βάση αναφορές, όπου επεσήμανε τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού και ζητούσε να ληφθούν άμεσα δραστικά μέσα, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να τεθεί ο Δήμος υπό την επίβλεψη του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, δηλαδή σε Επιτροπεία!

Σας αναφέρω ότι στις 31/10/2014  και παρόλο που είχαμε ήδη αναλάβει εμείς και πήραμε μέτρα, τα ταμειακά διαθέσιμα των τακτικών ήταν 811.584,98 ευρώ και των ανειδίκευτων 567.207,33 ευρώ, συνολικά 1.378.792,23 ευρώ, μόλις 178.000 ευρώ πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Επειδή, είχαν ήδη αναληφθεί δεσμεύσεις που δεν μπορέσαμε να σταματήσουμε (τα οικονομικά δεν είναι αυτοκίνητο να πατήσεις φρένο) και παρόλες τις προσπάθειες που κάναμε, τελικά πέσαμε κάτω από το όριο των 1,2 εκατομμυρίων, με αποτέλεσμα να δυσκολευτεί κατά πολύ η λειτουργία του Δήμου στις αρχές του 2015.

Τα οικονομικά κ. Λαμπρινούδη συμμαζεύτηκαν και αυτό δεν οφείλεται στα ανταποδοτικά. Άλλωστε, τα ανταποδοτικά χρησιμοποιούνται μόνο για τις δαπάνες των ανταποδοτικών υπηρεσιών και σε καμιά περίπτωση για κάλυψη άλλων δαπανών του Δήμου. Από τους πρώτους μήνες του 2015 μέχρι και σήμερα, κανένα οικονομικό πρόβλημα δεν παρουσιάστηκε στο Δήμο. Ο Δήμος έχει ρευστότητα και πληρώνει χωρίς κανένα πρόβλημα και σε σύντομο χρονικό διάστημα τους προμηθευτές του.

Βρήκα μια αναφορά του Ταμείου, με ημερομηνία 15/3/20198. Τα τακτικά είναι 2.875.869,88 ευρώ και τα ανειδίκευτα 1.623.673,12 ευρώ, συνολικά 4.499.543 ευρώ, περίπου 4πλάσια από το κρίσιμο όριο των 2 μισθοδοσιών.

Μόνο για την ιστορία θα το αναφέρω. Στις 31/10/2014, τα ειδικευμένα ήταν 2,966 εκατομμύρια και το συνολικό ταμείο 4,345 εκατομμύρια ευρώ. Στις 15/3/2019, τα ειδικευμένα ήταν 4,406 εκατομμύρια και το συνολικό ταμείο 8,906εκατομμύρια ευρώ, διπλάσιο από αυτό που μας παραδώσατε. Το αναφέρω μόνο για την ιστορία, αφού πολλαπλώς εξήγησα ότι τα ειδικευμένα δεν μετράνε!

 

Με εκτίμηση

Στρατής Γδύσης

Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Οικονομικών

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ