11.9.2017 17:18

Στο τέλος θα μας πουν ότι το Κάστρο αναδείχθηκε απ’ τα «έκτροπα» της Σούδας

• Χέρι – χερι Μονομετοχική και Εφορεία Αρχαιοτήτων πανικοβάλλονται και μόνο με την πρόταση υποβολής αιτήματος αποκατάστασης όλων των φθορών στο μνημείο

Μόνο αυτό δεν έχουν ισχυριστεί μέχρι σήμερα σε απόλυτη συγχορδία Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου και Μονομετοχική. Σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τελευταίας τα μέλη της καλύφθηκαν απ’ την προφορική διαπίστωση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου ότι το μνημείο δεν έχει υποστεί φθορές από τη χρήση τμήματος της τάφρου του ως δομή φιλοξενίας μεταναστών, άφησαν όμως αναπάντητο το ερώτημα του «π», αφού αίφνης υπακούουν στις απόψεις της Αρχαιολογίας, γιατί δεν το έπραξαν και ένα χρόνο νωρίτερα, όταν η ίδια Υπηρεσία εγγράφως ζητούσε την απομάκρυνση της δομής.

Γαλαντομία ...

Η προσπάθεια να κουκουλωθούν άρον – άρον οι εντυπώσεις από τις οφθαλμοφανείς φθορές αγγίζει και τα όρια της πρόκλησης. Ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων επικαλείται διαρκώς  έλλειψη πόρων για τον καθαρισμό μνημείων, όταν ο Γ. Καραμανής ρώτησε την κ. Βάσση αν χρειάζεται βοήθεια για τον καθαρισμό των στοών του Κάστρου, που έχουν την εικόνα χαβούζας, η προϊσταμένη της Ε.Φ.Α. Χίου τον ενημέρωσε ότι θα καθαρίσουν από μόνοι τους το χώρο και ίσως χρειαστούν μόνο τη συνδρομή του Δήμου για να διαθέσει το φορτηγό που θα μεταφέρει τα απορρίμματα! Λεφτά για (πολλά) μεροκάματα υπάρχουν δηλαδή...

Επιμονή στη συσχέτιση

Τα στελέχη της Μονομετοχικής επέμειναν στην αρχική θεωρία ότι και ζημιά να έγινε επί του μνημείου η αξιοπιστία της Ύπατης Αρμοστείας δεν έχει θιγεί κι όπου έχει χρειαστεί έχει προχωρήσει σε αποκαταστάσεις. Ο κ. Καραμανής μάλιστα έφερε ως συγκρίσιμα παραδείγματα την αποκατάσταση που έγινε στο Μερσινίδι, στο ΔΗΠΕΘΕ και το Δημοτικό Κήπο, συγκρίνοντας εντελώς ανόμοιους ως προς την αξία τους χώρους σε σχέση με ένα μνημείο τόσο εμβληματικής σημασίας για τη Χίο, όπως το Κάστρο.

«Το πρόβλημα μας είναι 5 πέτρες;», αναρωτήθηκε το μέλος της διοίκησης Ν. Λαμπρινούδης, επαναλαμβάνοντας τους αόριστους υπαινιγμούς για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από τη δημοσιοποίηση του φωτογραφικού υλικού.

Αισθάνονται περήφανοι!  

Η συζήτηση ανέδειξε, για μια ακόμα φορά, ότι τα μέλη της Μονομετοχικής συνεχίζουν να είναι πολύ υπερήφανα για το έργο τους. Ο Κ. Μωράκης εξέλαβε ως ευκαιρία για την Εταιρεία τα δημοσιεύματα του «π», για να δοθεί έμφαση στα επιτεύγματα της στον τομέα διαχείρισης των παραλιών. «Δεν ενδείκνυται η συζήτηση για θριαμβολογίες», του απάντησε ο Γ. Καραμανής, αποδεχόμενος έμμεσα την απόλυτη συσχέτιση της διαχείρισης της Σούδας με τις όντως σημαντικές βελτιωτικές κινήσεις σε επίπεδο παραλιών.

Η Ειδομένη και η ... παρολίγον καμία απόφαση

Εγγράφως την απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων ζήτησε ο Στ. Καμπούρης, ο οποίος επεσήμανε ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποζημιώθηκε αδρά για τη ζημιά που υπέστη από την κατάληψη του σιδηροδρομικού δικτύου της Ειδομένης. «Επομένως λεφτά υπάρχουν για αποζημιώσεις, φτάνει να τα ανακαλύψουμε», είπε και αναρωτήθηκε αν ο Δήμος θα αποδεχτεί και την απαίτηση της Ε.Φ.Α. να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ πια η Σούδα ως χώρος στάθμευσης.

Ενδεικτική της τάσης της διοίκησης της Μονομετοχικής να μην θέσει κανένα ζήτημα αποκατάστασης του Κάστρου ήταν και η απάντηση στη δικαιολογημένη ερώτηση του Γιώργου Γεωργούλη λίγο πριν κλείσει η συνεδρίαση. Ρώτησε αν η πρόταση που υποβλήθηκε από τους Στ. Καμπούρη και Κ. Μωράκη να συνταχθεί αίτημα προς την Αρχαιολογία μετά την οριστική απομάκρυνση της δομής από τη Σούδα προκειμένου να γίνει καταγραφή κάθε πιθανής ζημίας θα αποτελέσει απόφαση της συνεδρίασης.  Το ερώτημα έσπευσαν άμεσα να υποβαθμίσουν οι Γ. Καραμανής και  Δημ. Καράλης λέγοντας να περιμένουν πρώτα την οριστική απομάκρυνση της δομής και μετά να διερευνήσουν αν υπήρξαν ζημιές.

Χρειάστηκε η παρέμβαση του Απ. Τζιώτη, που τους συμβούλεψε να παραλάβουν την έγγραφη απάντηση της Εφορείας ότι δεν υπάρχουν ζημιές, εν γνώσει του ότι με το Δημόσιο δεν μπορεί ποτέ κανείς να είναι εφησυχασμένος. Τότε δημιουργήθηκε συναίνεση, με βαριά καρδιά, να υποβληθεί έγγραφο αίτημα στην Αρχαιολογία.  

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ