16.1.2018 9:47

Στο χέρι του η επιλογή να βγει από το αδιέξοδο

Ο ΜΑΝ. ΒΟΥΡΝΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΥΝΔΕΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΗ ΣΤΡΟΦΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟ

Την Παρασκευή το βράδυ ο Μαν. Βουρνούς βρέθηκε σε ευθεία αντιπαράθεση με τους κατοίκους του Χαλκειού και περιορισμένο αριθμό συμπολιτών μας που έχουν κατασταλάξει ότι η στάση του στο προσφυγικό κι η απροθυμία του πρώτου πολίτη της Χίου να ξεσηκώσει δυναμικά το νησί σε μια άλλου είδους διεκδίκηση υπονομεύει τα συμφέροντα του τόπου.

Οι απαράδεκτοι χειρισμοί του στη συνεδρίαση και η μετάδοση τους από τον «π» έκαναν ακόμη κι όσους έδιναν κάποια ελαφρυντικά στη δημοτική πολιτική να τα παραμερίσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι την επομένη το πρωί υπήρξε συμβολική κοινοβουλευτική παρουσία στο «μπλόκο» του Χαλκειού (από το Ν. Μηταράκη) έως και καθαρή παρέμβαση του συνόλου του κλήρου (εκπρόσωποι του Μητροπολίτη και Σύνδεσμος Κληρικών). Κι η υπόλοιπη Χίος, όση βρίσκει τρόπο έκφρασης στα κοινωνικά δίκτυα, με την εξαίρεση των πολύ στενών συνεργατών του, συντάσσεται πια ανοιχτά με όσους υποστηρίζουν ότι κάτι συμβαίνει με την παράλογη επιμονή του.

"Αγύριστο" κεφάλι;

Το προσφυγικό, όσο κι αν κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί, με έργα ανάπλασης ή με επί μέρους παραγωγή έργου σε ορισμένους τομείς, θα καθορίσει όχι απλά το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως λαϊκίστικα ισχυρίζονται πολλοί, αλλά τη μορφή της Χίου για κάποια επόμενα πολλά χρόνια. Δεν θάβεται, θα βγαίνει διαρκώς στον αφρό, άλλοτε ως μέγιστο ανθρωπιστικό θέμα, άλλοτε ως πληγή στην εικόνα του νησιού κι άλλοτε ως η βασική αιτία αδυναμίας του τόπου να προσεγγίσει το στόχο της ανάπτυξης.

Ή συνειδητοποιεί κανείς τη βαρύτητα του και το … ξαναπιάνει από την αρχή ή του επιτρέπει να παρασύρει στην ήττα τις αρχές που το χειρίζονται με λανθασμένο τρόπο και το νησί σε διαρκή αδιέξοδα.

Ο Μαν. Βουρνούς και ο στενός κύκλος συνεργατών του επιμένει να μην το αντιλαμβάνεται. Η επιμονή του και το αγύριστο κεφάλι του επιδιώκει τη δικαίωση μέσα από το λάθος! Δεν αντιλαμβάνεται ούτε το συναγερμό που του ήχησαν τα στελέχη του συνδυασμού του, που είτε δελεάστηκαν από την πρόταση Λαμπρινούδη, είτε αποφάσισαν να μην εμφανιστούν στη συνεδρίαση για να μην εκτεθούν. Δεν νοιώθει ότι εκφράζει θέση μειοψηφίας και στον ίδιο το συνδυασμό του, δεν απελευθερώνει τους συνεργάτες του.

Η τελική του απόφαση κρίνει συνολικά τη δομή του ως αυτοδιοικητικής προσωπικότητας. Θα δώσει τη δυνατότητα στη Χίο να αντιληφθεί αν εμπιστεύτηκε δήμαρχο ανοιχτών οριζόντων ή ένα πρόσωπο κολλημένο στην άποψη ότι, εφόσον αποφάσισα κάτι πάει και τελείωσε.

Η μόνη διέξοδος στο χέρι του

Υπάρχει διέξοδος από το πρόβλημα; Βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του δημάρχου. Η κοινωνία προσδοκά έμπρακτες κινήσεις στροφής εκ μέρους του, συμβολικού και ουσιαστικού επιπέδου. Το να αποφασίζει δυο και τρεις φορές το Δημοτικό Συμβούλιο δυναμικές κινητοποιήσεις κι ο δήμαρχος να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις, είναι εμπαιγμός, αδύνατον να συνεχιστεί επί μακρόν.

Αν ο Μαν. Βουρνούς θέλει να ξαναπιάσει το νήμα της κοινωνίας στο προσφυγικό, όφειλε χθες να κάνει κινήσεις επανάκτησης της εμπιστοσύνης.

Αντί να κουνά το δάχτυλο στους οργισμένους Χαλκούσους, πρέπει να τους εξηγήσει ότι η δομή της ΒΙΑΛ δεν απομακρύνεται σε όσα ΣτΕ και να προσφύγει, αν δεν προκύψει άλλου τύπου λύση διαρκείας. Έπρεπε ήδη να βρίσκεται, εκείνος και ο συνδυασμός του, στο «μπλόκο» των κατοίκων. Πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ερεθίζει την κοινωνία με την επιμονή να χειρίζεται το προσφυγικό αντιδήμαρχος – «κόκκινο πανί» για όσους εμπλέκονται με το θέμα. Πρέπει, πρέπει, πρέπει…

Ο δήμαρχος προσωπικά, οι συνεργάτες του και το επικοινωνιακό του επιτελείο μπορεί να επιλέξουν άλλες τόσες κινήσεις εξομάλυνσης της κατάστασης, παραδεχόμενοι, πρώτα απ’ όλα, ότι μέχρι τώρα κάπου έχουν σφάλει. Η κοινωνία της Χίου λαχταρά μια στροφή της δημοτικής πολιτικής αλλά μόνο με πραγματικούς όρους ειλικρίνειας. Ή την επιχειρεί ο δήμαρχος ή γεύεται τους καρπούς της σταδιακής πλήρους απομόνωσης του, με την ικανοποίηση ότι βρίσκονται κάποιοι με απολαβές από τη σημερινή διαχείριση του προσφυγικού να του χτυπούν την πλάτη και να τον αθωώνουν.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ