15.1.2018 18:40

Στην κοινωνία μέτρησε η πρόθεση πραξικοπήματος

Βαριά σκιά για τη δημοτική αρχή, έπειτα από την ολοφάνερη απόπειρα χειραγώγησης της βούλησης του δημοτικού συμβούλου, στην υπόθεση Χαλκειούς.

Το ηθικό πλεονέκτημα στερεί πια από τη δημοτική αρχή η απαράδεκτη συμπεριφορά της στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που της δημιουργεί κι έντονους κλυδωνισμούς συνοχής με απρόβλεπτες, σε βάθος χρόνου, εξελίξεις.

Ανεξάρτητα από την αριθμητική κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, η επίκληση των οποίων θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες από τους πρωταγωνιστές της συνεδρίασης, η κοινή γνώμη διαπίστωσε, … σε ζωντανή σύνδεση, μια απρεπή επιχείρηση χειραγώγησης της ελεύθερης βούλησης του Δημοτικού Συμβουλίου από τον δήμαρχο προσωπικά, με μοναδικό στόχο να μην ηττηθεί σε επίπεδο εντυπώσεων και ουσίας η προειλημμένη απόφαση του να μη στηρίξει με έμπρακτο τρόπο τον αγώνα των Χαλκούσων.

Ξεκάθαρη εικόνα των προθέσεων του δίνει και το γεγονός ότι στις δυο ημέρες που μεσολάβησαν από την ταραχώδη συνεδρίαση και παρά το γεγονός ότι οι Χαλκούσοι ζητούσαν απεγνωσμένα την έστω συμβολική συμπαράσταση του Δήμου στον αγώνα τους, κανένα στέλεχος της δημοτικής αρχής δεν έχει περάσει από το «μπλόκο» που έχει στηθεί στην ιδιοκτησία Σκαπινάκη για να εμποδίσει τη μεταφορά των οικίσκων και την αύξηση της δυναμικότητας της ΒΙΑΛ, την ώρα που για λόγους συμπαράστασης στους κατοίκους από το σημείο έχουν περάσει από το βουλευτή Ν. Μηταράκη μέχρι τους απεσταλμένους ιερείς του Μητροπολίτη!

Δήμαρχος – τιμωρός

Το στίγμα των προθέσεων του Μαν. Βουρνού έγινε αντιληπτό πριν από την ψηφοφορία – παρωδία. Στις απρεπείς, σε πολλά σημεία, συμπεριφορές ορισμένων κατοίκων του Χαλκειούς, ο δήμαρχος απάντησε … με επίθεση. Με οργισμένο ύφος έδινε στους πάντες την εντύπωση ότι εκείνη τη στιγμή αντίπαλος του δεν ήταν η κυβερνητική πολιτική αλλά ο δίκαιος αγώνας μιας επιβαρυμένης από το μεταναστευτικό μικρής κοινωνίας. Σε ένα ξέσπασμα μεγαλύτερης έντασης από αυτά που συνηθίζει εσχάτως όταν στριμώχνεται πολιτικά, απάντησε με οργή στους κατοίκους, υποχρεώνοντας λίγο αργότερα τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να αφήσει μια καθαρή αιχμή για τη στάση του, δηλώνοντας ότι είναι κατανοητή η οργή των κατοίκων, θα πρέπει να είναι πιο προσεχτική η στάση των αιρετών.

Η στάση του δημάρχου κορυφώθηκε όταν αρνήθηκε, με την φωνή στα ύψη, την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στον πυροσβέστη Μιχ. Ρακιντζή για την απειλή που δέχθηκε από τον αστυνομικό διευθυντή, για να τον … τιμωρήσει για την εκτός μέτρου, πολλές φορές, συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Η αμηχανία κορυφώθηκε όταν ο Μιχ. Ρακιντζής «άδειασε» τη συμπεριφορά του δημάρχου, ανακοινώνοντας ότι δεν επιθυμεί την έκδοση ψηφίσματος για την προσωπική περιπέτεια του, απευθύνει ωστόσο έκκληση στο Δημοτικό Συμβούλιο να συνταχθεί με τον αγώνα των χωριανών του. 

Η εξωθεσμική κατρακύλα

Εκεί που ο Μαν. Βουρνούς έχασε πλήρως τον έλεγχο ήταν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Ενώ η πρόταση του, που δεν περιελάμβανε την τοποθέτηση δημοτικών οχημάτων στο προσφερόμενο ακίνητο Σκαπινάκη, έγινε αποδεκτή αρχικά από το σύνολο των συμβούλων της πλειοψηφίας (15 σε σύνολο 27 παριστάμενων), η ολοφάνερη πίεση που ασκείται εδώ και καιρό σε συμβούλους της δημοτικής αρχής να ακολουθούν πολιτική με την οποία διαφωνούν στο μεταναστευτικό, έκανε 4 από αυτούς (Γ. Ζώας – Γ. Τσάκος – Κ. Καρατζάς – Παντ. Νεαμονίτης) να ψηφίσουν και την πρόταση Λαμπρινούδη, που ζητούσε την τοποθέτηση δημοτικών οχημάτων για την παρεμπόδιση της κυβερνητικής βούλησης ενίσχυσης της χωρητικότητας της ΒΙΑΛ. Ακολούθησε πανδαιμόνιο, το προεδρείο και ο δήμαρχος δεν αντιλήφθηκαν τη διπλή ψήφο των 4 συμβούλων που επέλεξαν να είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ και προκειμένου να μην επικυρωθεί μια αριθμητική ήττα, ανέλαβε δράση ο δήμαρχος.

Κάλεσε κοντά του τον Κ. Καρατζά και του απαίτησε εκείνος και ο Παντ. Νεαμονίτης να αλλάξουν την ψήφο τους. Μια ωμή εξωθεσμική παρέμβαση, πρωτόγνωρη συμπεριφορά σε δημόσια θέα. Στην επανακαταμέτρηση ένα λεπτό αργότερα ο Κ. Καρατζάς δηλώνει ότι άλλαξε άποψη.

Όμως, επειδή και πάλι κυριαρχεί η εντύπωση ότι η πρόταση Λαμπρινούδη υπερισχύει, καλούνται εσπευσμένα … ενισχύσεις και στην αίθουσα μπαίνουν, αφού έχουν ψηφιστεί οι δυο από τις τρεις προτάσεις, οι Δημ. Καράλης και Β. Ποταμούση, για να δώσουν μεταγενέστερη αριθμητική υπεροχή στην πρόταση Βουρνού.

Η εμφανής πρόθεση αλλοίωσης της πραγματικής βούλησης του Συμβουλίου οδήγησε στην αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Πολ. Λαμπρινούδη να προαναγγέλλει την νομική προσφυγή για παράβαση καθήκοντος. Κυρίως όμως τράβηξε αποκαλυπτικά την κουρτίνα των αληθινών προθέσεων του δημάρχου, να μη συνταχθεί στην πράξη με έναν εν εξελίξει δίκαιο αγώνα συνδημοτών του, αφήνοντας πολλαπλά ερωτήματα στην κοινωνία για το ποιες δεσμεύσεις κινούν τις συμπεριφορές του. Είναι μόνο η αδιανόητη επιμονή σε έναν ολισθηρό δρόμο;

 

 

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ