#Διάστημα #Τηλεπικοινωνίες

Στη Χίο ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου

Σε έργο εθνικής σημασίας, με ευρωπαϊκή στήριξη, προοπτική μεγάλων χρηματοδοτήσεων και στόχο τη σύνδεση της Χίου με την παρατήρηση του Διαστήματος, τις ασφαλείς τηλεπικοινωνίες και την εκπαίδευση, εξελίσσεται το Κέντρο Παρατήρησης Εγγύς Διαστήματος

Νέα διάσταση στο υπό διαμόρφωση Κέντρο Παρατήρησης Εγγύς Διαστήματος Χίου, γνωστό ως ΚΕ.Π.Ε.ΔΙ.Χ., έδωσε κατά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Χίου ο Δήμαρχος Γιάννης Μαλαφής, παρουσιάζοντας το έργο όχι μόνο ως μία τεχνική παρέμβαση αποκατάστασης υποδομών, αλλά ως ένα ευρύτερο αναπτυξιακό, επιστημονικό και εθνικό εγχείρημα, με διεθνείς διαστάσεις.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γιάννης Μαλαφής, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προμήθεια ενός από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια στον κόσμο, με αντίστοιχη υποδομή να υπάρχει, όπως σημείωσε, στην Αγγλία. Το τηλεσκόπιο θα αποτελέσει βασικό τμήμα του αστεροσκοπείου, στο οποίο εμπλέκονται το Πανεπιστήμιο, ο Δήμος Χίου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Το master plan για τα 23 στρέμματα

Κατά την τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Χίου ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η παραλαβή του master plan, το οποίο αφορά την έκταση των 23 στρεμμάτων που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Χίου για την ανάπτυξη του έργου. Όπως είπε, το σχέδιο θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι στη Χίο, δίνοντας μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το εύρος και τις προοπτικές της παρέμβασης.

Η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται στην περιοχή των Ψηλών, στο πρώην στρατηγείο του ΝΑΤΟ, σημείο που, σύμφωνα με τον Γιάννη Μαλαφή, έχει ήδη αξιολογηθεί από αρμόδιους φορείς και στελέχη που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη NASA. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η επιλογή της Χίου δεν είναι τυχαία, καθώς πρόκειται για μία προσπάθεια που διεκδικείται εδώ και χρόνια από ανθρώπους που σχετίζονται με τον χώρο της αστρονομίας στο νησί.

Στήριξη από Ευρώπη και NASA

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο Γιάννης Μαλαφής στη στήριξη που, όπως ανέφερε, υπάρχει από ευρωπαϊκούς φορείς, αλλά και από τη NASA, μέσω του Χιώτη ακαδημαϊκού και διακεκριμένου επιστήμονα του Διαστήματος Σταμάτη Κριμιζή.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εντάξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στις υποδομές που σχετίζονται με τον τομέα του Διαστήματος, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργεί προοπτική εξασφαλισμένης μεγάλης χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς πόρους. Παράλληλα, ανέφερε ότι το έργο έχει υιοθετηθεί επισήμως, με έγγραφο, από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στοιχείο που, όπως είπε, ενισχύει τον εθνικό του χαρακτήρα.

Στόχος οι ασφαλείς τηλεπικοινωνίες στη ναυτιλία

Πέρα από την επιστημονική του διάσταση, το έργο συνδέεται και με έναν ιδιαίτερα κρίσιμο στρατηγικό στόχο: την παροχή ασφαλών τηλεπικοινωνιών στη ναυτιλία μέσω διαστημικών και δορυφορικών υποδομών.

Ο Γιάννης Μαλαφής ανέφερε ότι το τελικό σχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι, αφορά τη δυνατότητα αξιοποίησης διαστημικών και δορυφορικών εφαρμογών για ασφαλείς τηλεπικοινωνίες στη ναυτιλία. Όπως τόνισε, αυτή η προοπτική είναι εκείνη που μπορεί να προσδώσει τεράστια υπεραξία στο έργο και να τοποθετήσει τη Χίο στον παγκόσμιο χάρτη.

Με μετεωρολογικό σταθμό και υποέργα

Στην ίδια συνεδρίαση έγινε αναφορά και στον μετεωρολογικό σταθμό που έχει ήδη εγκατασταθεί στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, ο σταθμός έχει τεθεί σε λειτουργία και αποστέλλει δεδομένα, ενώ το συνολικό έργο έχει χωριστεί σε επιμέρους υποέργα, τα οποία θα μπορούν να υλοποιηθούν σταδιακά μέσα από κεντρικές χρηματοδοτήσεις.

Η πρώτη φάση του ΚΕ.Π.Ε.ΔΙ.Χ., όπως προκύπτει και από το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης, περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης, ηλεκτροδότηση, εγκατάσταση ειδικού μετεωρολογικού εξοπλισμού και τοποθέτηση περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ μήκους 50 μέτρων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε 95.000 ευρώ, με χρηματοδότηση 75.000 ευρώ από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και 20.000 ευρώ από τον Δήμο Χίου.

Space Camp για μαθητές και σχολεία

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκπαιδευτική διάσταση του σχεδιασμού. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η υποδομή θα είναι αποκλειστικά επιστημονική ή αν θα υπάρχει δυνατότητα επισκεψιμότητας, ο Γιάννης Μαλαφής ανέφερε ότι ένα από τα έργα που προβλέπονται είναι το Space Camp.

Μέσα από αυτή τη δράση, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση, θα δίνεται η δυνατότητα σε σχολεία να επισκέπτονται τον χώρο και να ενημερώνονται από καθηγητές και επιστήμονες για ζητήματα που αφορούν το Διάστημα. Με τον τρόπο αυτό, το έργο αποκτά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, συνδέοντας την τοπική κοινωνία και τη νέα γενιά με την επιστήμη, την τεχνολογία και την αστρονομία.

Έργο εθνικής σημασίας για τη Χίο

Ο Δήμαρχος Χίου χαρακτήρισε το εγχείρημα έργο εθνικής σημασίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πρόσθετες εξελίξεις ως προς τη στήριξη και την ανάπτυξή του. Όπως ανέφερε, πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να συνδυάσει την επιστημονική έρευνα, την τεχνολογική καινοτομία, την εκπαίδευση, τη ναυτιλία και την εθνική στρατηγική στον τομέα των διαστημικών εφαρμογών.

X

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ