Αυτοδιοίκηση

23/10/17 10:37

τελ. ενημ.: 20/2/18 19:26

Στα πρόθυρα της χολέρας η ΒΙΑΛ

ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΕΥΘΕΩΣ η δημόσια υγεία, από τα ανεξέλεγκτα λύματα σε σκηνές, χωράφια και δρόμους

Τριτοκοσμικές εικόνες από το hotspot της ΒΙ.ΑΛ. έρχονται στο φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά το επίσημο κλείσιμο του καταυλισμού της Σούδας. Η κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί στο hotspot έρχεται να υπενθυμίσει ότι κάθε άλλο παρά έχουν δοθεί λύσεις στο φλέγον ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Η υπερπληθώρα παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, 1.980 άτομα μετρήθηκαν το πρωί του Σαββάτου, σε μία δομή φτιαγμένη για να εξυπηρετεί 890 άτομα, αρχίζει και δημιουργεί σειρά σημαντικών ζητημάτων, τα οποία απειλούν ευθέως το Χαλκειός, αρχής γενομένης από τα θέματα δημόσιας υγείας.

Μία αυτοψία του «π» τις βραδινές ώρες του Σαββάτου στάθηκε ικανή για να διαπιστωθεί ότι η μετάδοση ασθενειών είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη, αν Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας και Εισαγγελία δεν παρέμβουν άμεσα. Κι αυτό γιατί τα ζωντανά λύματα από το εσωτερικό του hotspot καταλήγουν ανάμεσα στις νέες σκηνές που τοποθετήθηκαν προ ημερών, από εκεί στα τριγύρω καλλιεργήσιμα χωράφια όπου δημιουργούν βούρκους και τελικά στην κεντρική οδική αρτηρία που οδηγεί προς την κεντρική είσοδο της ΒΙ.ΑΛ. και στην 96 Επιλαρχία Αρμάτων Εθνοφυλακής.

Ετοιμάζουν μηνυτήρια αναφορά

Παρότι το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και δύο εβδομάδες, ο Δήμος Χίου αποφάσισε να κινητοποιηθεί μετά την ανοιχτή επιστολή των αλληλέγγυων που εξέθετε τους κινδύνους που ενέχει η άναρχη επέκταση του hotspot με την τοποθέτηση των σκηνών. Όπως έγινε γνωστό στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Χρ. Σπηλιόπουλος μαζί με την δικηγόρο του Δήμου και τον δικηγόρο των κατοίκων του Χαλκειούς Ν. Νύκτα ετοιμάζονται να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά κατά του Δημοσίου για το ζήτημα των ανεξέλεγκτων λυμάτων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Αντιφατική άποψη για την επέκταση

Την ίδια ώρα, ακόμα μία αντιφατική άποψη που εκφράστηκε σε συνάντηση της Επιτροπής κατοίκων του Χαλκειούς και στελεχών του Δήμου  έρχεται να ενισχύσει τη διαπίστωση ότι κατά την πρόσφατη «κινητοποίηση»  η δημοτική αρχή κάθε άλλο παρά πίστεψε στο αίτημα για άμεση αποσυμφόρηση και κλείσιμο της ΒΙ.ΑΛ.. Και αυτό γιατί ο αντιδήμαρχος Μεταναστευτικού Γ. Καραμανής φαίνεται να υποστήριξε ότι στην περίπτωση που δεν τοποθετούνταν σκηνές περιμετρικά της ΒΙ.ΑΛ., κάτι που σήμαινε την επέκταση της δομής, τότε το πρόβλημα για το Χαλκειός θα ήταν μεγαλύτερο. Παρότι η συγκεκριμένη άποψη έρχεται σε σύγκρουση με την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. για αξιοποίηση κάθε μέσου προκειμένου να σταματήσει η επέκταση του hotspot, τίποτα δεν προμηνύει την πρόθεση των παροικούντων στην οδό Δημοκρατίας να συγκρουστούν με την Κυβέρνηση προς όφελος του νησιού.

Υψηλές ανακοινώσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών;

Μοναδική ελπίδα για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου αποτελούν οι δηλώσεις του κυβερνητικού βουλευτή Ανδρ. Μιχαηλίδη ότι σήμερα Δευτέρα αναμένεται η ανακοίνωση από πλευράς Κυβέρνησης ενός σχεδίου οργανωμένης μεταφοράς ευάλωτων ομάδων προσφύγων από τα νησιά προς την ενδοχώρα. Ο Χιώτης βουλευτής σημειώνει ότι τόσο ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας όσο και ο συντονιστής υπουργός Αλ. Φλαμπουράρης, έχουν πλήρη γνώση της τραγικής κατάστασης που επικρατεί σε ΒΙ.ΑΛ. και Μόρια, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάληψη πρωτοβουλιών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ανδρ. Μιχαηλίδη οι ανακοινώσεις θα φθάσουν μέχρι και στο επίπεδο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

 

 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση