1.9.2019 14:39

Σκληρή κριτική για τη «νοθεία της λαϊκής βούλησης»

Στο στόχαστρο των Μάρκου Σκούφαλου, Δημήτρη Αντωνόγλου και Μανώλη Στάθη, βρέθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η νομοθετική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας για την κυβερνησιμότητα στους ΟΤΑ, με τους τρεις επικεφαλείς να εστιάζουν στο γεγονός ότι μέσα από αυτή καταπατείται η λαϊκή βούληση.

Πρώτος ο Μάρκος Σκούφαλος, τόνισε ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές είναι προς το χειρότερο. «Για εμάς κυβερνησιμότητα σημαίνει πόρους στην αυτοδιοίκηση και να μην καταπατείται η λαϊκή βούληση. Μπροστά σε μία νέα θητεία, επιφορτιζόμαστε όλοι, αυτές τις δυσλειτουργίες της νομοθετικής παρέμβασης της Κυβέρνησης να τις άρουμε στην πράξη ως πολιτικό και όχι ως γραφειοκρατικό όργανο», επεσήμανε.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του Μανώλη Στάθη που σημείωσε με τη σειρά του ότι: «αυτοί που άλλαξαν τον νόμο a priori παραδέχονται ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι που εξελέγησαν είναι ανίκανοι να συνθέσουν, το δικαίωμα της σύνθεσης με τον νόμο αφαιρέθηκε από τα δημοτικά συμβούλια», προαναγγέλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη.  

Τέλος ο Δημήτρης Αντωνόγλου εστίασε στο γεγονός ότι μέσα από αυτή τη νομοθετική παρέμβαση φαλκιδεύεται η πραγματική βούληση του λαού. Αναλυτικά ανέφερε:

"Ο νόμος-έκτρωμα 4329/19 που ψήφισε η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι ακυρώνει στην πράξη την απλή αναλογική, φαλκιδεύει τη βούληση των πολιτών, καθιστά το Δημ. Συμβούλιο καθαρά διακοσμητικό όργανο.

Έτσι και κατά την εκλογή του προεδρείου του ΔΣ και των αιρετών επιτροπών (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) επιβάλλονται εκ των προτέρων φτιαγμένες πλειοψηφίες χωρίς να αναζητούνται ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις.

Τα πρόσωπα που προτείνονται προκύπτουν από ενδοπαραταξιακές διαδικασίες, χωρίς καθολική ψηφοφορία, χωρίς την απαιτούμενη για το ρόλο τους ευρεία συναίνεση και νομιμοποίηση.

Ως Χιακή Συμπολιτεία έχουμε από την πρώτη στιγμή εκφράσει την αντίθεσή μας στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και στην υποβάθμιση των εκλεγμένων από τους πολίτες συλλογικών οργάνων. Δεν αποδεχόμαστε το διακοσμητικό ρόλο που εμπεριέχεται στις αμφίβολης συνταγματικότητας ρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, τοποθετηθήκαμε αρνητικά στις ψηφοφορίες για προεδρείο ΔΣ και σύνθεση των επιτροπών ψηφίζοντας ΛΕΥΚΟ, χωρίς αυτό να έχει να κάνει με πρόσωπα, αλλά με το θεσμικό μας ρόλο και εν τέλει με την εντολή που έχουμε λάβει από τους πολίτες της Χίου.

Αν η δημοτική αρχή πιστεύει πράγματι στις συνεργασίες και στις συνθέσεις ας μην περιχαρακώνεται στο «γράμμα του νόμου» και ας φέρει σε επόμενες ψηφοφορίες (όπως για τα ΔΣ των νομικών προσώπων του Δήμου) συνθετικές προτάσεις με πλουραλισμό και εκπροσώπηση όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου.

Σε διαφορετική περίπτωση απλώς αξιοποιεί το νόμο-έκτρωμα για δικό της όφελος".

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ