24.4.2017 10:08

Σε προαναχωρισιακό κέντρο εντός της ΒΙΑΛ προσανατολίζεται η διαπαραταξιακή επιτροπή

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

«Ακόμα κι αν κάποιοι σύμβουλοι ενδόμυχα το πιστεύουν, κανένας δεν τολμά, υπό το βάρος της λαϊκής πίεσης, να προτείνει τη δημιουργία νέας δομής.» Το συμπέρασμα μέλους της Διαπαραταξιακής Επιτροπής για το προσφυγικό δείχνει την κατεύθυνση που το όργανο προετοιμάζεται να ακολουθήσει.

Έπειτα από εξαντλητικές συζητήσεις με αρχές και φορείς άμεσα εμπλεκόμενους με τη διαχείριση του προσφυγικού και με κοινή την πεποίθηση ότι οι συμμετέχοντες στην Επιτροπή γνώρισαν διαστάσεις άγνωστες και χρήσιμες, η Διαπαραταξιακή Επιτροπή συνεδριάζει, πιθανά για τελευταία φορά, την προσεχή Πέμπτη, προκειμένου να οριστικοποιήσει την εισήγηση της προς το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Αποκλείστηκε η νέα δομή

Καταστάλαγμα των πολύωρων διαβουλεύσεων είναι ότι η Χίος δεν εγκρίνει τη δημιουργία νέας δομής οπουδήποτε και επιμένει στο άμεσο κλείσιμο του παράνομου καταυλισμού της Σούδας. Ερωτηματικό, το οποίο δεν έχει ξεκαθαρίσει, είναι πώς συμβιβάζεται η αντίφαση ο Δήμος να απαιτεί το κλείσιμο του καταυλισμού της Σούδας και ταυτόχρονα να είναι εταίρος στη διαχείριση της. Πρακτικά είναι εφικτή η διάλυση της σύμβασης με την Ύπατη Αρμοστεία σε άμεσο χρόνο;

Ίδιας χωρητικότητας

Βασικός άξονας της πρότασης της Διαπαραταξιακής Επιτροπής είναι η χρησιμότητα δημιουργίας Προαναχωρησιακού Κέντρου. Με ελάχιστες ατομικές διαφοροποιήσεις τα μέλη της έχουν πειστεί ότι είναι αναγκαία η δημιουργία του για τη διευκόλυνση των επιστροφών.

Μόνη σκέψη πάνω στο τραπέζι είναι να δοθεί η δυνατότητα εγκατάστασης του εντός της ΒΙΑΛ, με κλειστού τύπου περίφραξη. Ένας τέτοιος σχεδιασμός προϋποθέτει την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας του Χαλκειούς και την κυβερνητική συγκατάθεση.

«Δαμάσανε οι άνθρωποι. Βλέπουν ότι δεν μπορούν να κάνουν πια κάτι και δεν έχουν αντοχές αντίδρασης», περιγράφει στον «π» ο πρώην πρόεδρος του Χαλκειούς, Σιδ. Στάμπας, το κλίμα στο χωριό αυτή τη περίοδο. Παρόλα αυτά η Διαπαραταξιακή θέτει ως προϋποθέσεις την εγγύηση μη αύξησης της σημερινής δυναμικότητας της ΒΙΑΛ σε αριθμό φιλοξενούμενων και ανάγκες έκτασης.  

Ένα Προαναχωρησιακό για να εγκατασταθεί στο σημερινό χώρο έχει ως αυτονόητη προϋπόθεση τη μετακίνηση των περισσότερων υπηρεσιών και ιδίως της Υπηρεσίας Ασύλου.

Την επόμενη εβδομάδα

Η εισήγηση της Διαπαραταξιακής, υπό τον όρο ότι θα μορφοποιηθεί οριστικά την Πέμπτη, θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο την προσεχή εβδομάδα σε ξεχωριστή θεματική συνεδρίαση. 

Η σοβαρή αντίθεση της Παγχιακής Επιτροπής  

Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση θεωρούν την τάση της Διαπαραταξιακής να αποκλείσει κάθε νέα δομή και να επιμείνει στο κλείσιμο της Σούδας στελέχη της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα. 

Σοβαρή ένσταση ωστόσο έχουν στο σκέλος της αποδοχής δημιουργίας Προαναχωρησιακού Κέντρου. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τα άλλα νησιά εκτιμούν ότι δεν επιβεβαιώνουν την κυβερνητική αισιοδοξία. Θεωρούν ότι η δημιουργία Προαναχωρησιακών Κέντρων έρχεται απλά να προσθέσει νέες χωρητικότητες στα νησιά, τελικό κυβερνητικό στόχο. 

Εντός των επομένων ημερών η Παγχιακή προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της. Πιστεύοντας ότι έχει σε μεγάλο βαθμό καλύψει το κενό ενημέρωσης των κατοίκων του νησιού για τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στη Χίο, προσανατολίζεται να «ξαναχτυπήσει» με τη διοργάνωση νέας ανοιχτής συγκέντρωσης – πορείας, μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση - και κυρίως προς την κυβέρνηση - ότι η Χίος δεν θα δεχτεί τετελεσμένα από όπου κι αν προέρχονται. Εκπρόσωποι της εξετάζουν όλες τις παραμέτρους για να διασφαλιστεί βροντερή παρουσία από την κοινωνία της Χίου, συνυπολογίζοντας ότι η καλοκαιρινή περίοδος γενικά δεν ευνοεί οργανωμένες κινητοποιήσεις. 

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ