31.7.2017 10:58

Ρήγμα στους κόλπους της «Εθνικής Χίου»

• Έτοιμος να αποχωρήσει από την τετράδα συνεργασίας για το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. Ο Στ. Κάρμαντζης

Νέα δεδομένα στο αρραγές μέτωπο των θεσμικών μας εκπροσώπων ως προς την κοινή τους στάση για το προσφυγικό διαμορφώνουν οι πληροφορίες ότι ο Στ. Κάρμαντζης εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης από την «Εθνική Χίου», την ομάδα που ατύπως έχουν συστήσει οι δυο βουλευτές Χίου, ο δήμαρχος και ο ίδιος. Το περιβάλλον του αντιπεριφερειάρχη Χίου περιγράφει έναν διαρκώς διογκούμενο σκεπτικισμό για το αν η επιλογή αποδοχής του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. είναι η ενδεδειγμένη λύση, καθώς τα δεδομένα έχουν πια αλλάξει και πείθουν ακόμα και τον πιο δύσπιστο ότι οι προσδοκίες αποσυμφόρησης των νησιών δεν επιβεβαιώνονται από τη λειτουργία των Κέντρων Κράτησης.

Τα σημεία προβληματισμού

Κατά πληροφορίες τα σημεία που υποχρεώνουν τον αντιπεριφερείαρχη να εξετάζει σοβαρά την αποχώρηση του από το άτυπο όργανο των θεσμικών είναι:

  • η διαπίστωση ότι τα νησιά που διαθέτουν ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. όχι απλώς δεν έχουν αποσυμφορηθεί αλλά η παρουσία του γίνεται συχνά αιτία ενίσχυσης του μεταναστευτικού πληθυσμού, όπως η Κως και η Λέσβος.
  • η συστηματική κωλυσιεργία στη λήψη των τελικών αποφάσεων. Μήνες τώρα μετά το διατυπωθέν από την κυβέρνηση αίτημα όλα τα γρανάζια του συστήματος φαίνεται ότι, το καθένα για τους λόγους του, καθυστερεί τη λήψη της απόφασης.
  • η αναξιοπιστία που εμφανίζει το κυβερνητικό επιτελείο (Υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη) ως συνομιλητής. Τα δυο Υπουργεία δεν δίνουν τη δέουσα προσοχή στην υπόθεση. Γεγονός που επιτρέπει στο Στ. Κάρμαντζη βάσιμα να υποθέτει ότι ανάλογα πρόχειρη συμπεριφορά θα επιδείξουν και στην εκπλήρωση των όρων που θα τους τεθούν. Συγκεκριμένα ο αντιπεριφερειάρχης διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση θέλει απλώς «να κάνει τη δουλειά της» και δεν διαθέτει κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης για τα νησιά και ιδιαίτερα για τη Χίο.
  • τα μισά λόγια της δημοτικής αρχής. Όλο και περισσότερο αποκαλύπτεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο εγκατάστασης στη Χίο του μοναδικού ευρωπαϊκού κέντρου καταγραφής και ταυτοποίησης, γεγονός το οποίο φαίνεται να γνωρίζει η δημοτική αρχή σε ανώτατο επίπεδο, ουδέποτε όμως θέτει προς συζήτηση. Παράλληλα δεν δίνει ειλικρινή δείγματα γραφής επιθυμίας της να κλείσει ο καταυλισμός της Σούδας αλλά περιορίζει τις αντιδράσεις της σε καθαρά επικοινωνιακές κινήσεις.

Όλα τα παραπάνω προβληματίζουν έντονα τον αντιπεριφερειάρχη που, σύμφωνα πάντα με πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του, φέρεται αποφασισμένος να διαχωρίσει στο εξής τις θέσεις του από το κοινό μέτωπο των θεσμικών εκπροσώπων του νησιού, διαμορφώνοντας και τις αντίστοιχες εξελίξεις.

.....................................................................................................................................................

 

Πώς θα αντιδράσουν οι υπόλοιποι;

Η αποχώρηση Κάρμαντζη διαθέτει πρόσθετο συμβολισμό, αν συνυπολογιστεί ότι βάση συνεργασίας των «4» υπήρξε η δική του πρόταση για τη δημιουργία μιας ενιαίας δομής αντιμετώπισης του προσφυγικού στο «18».

Αμέσως προκύπτει το ερώτημα αν οι δυο βουλευτές κι ο δήμαρχος Χίου θα αποδεχτούν να πάρουν μόνοι τους το πολιτικό κόστος της επιμονής σε μια ατελέσφορη πολιτική ή θα υποχρεωθούν κι εκείνοι να επανεξετάσουν τη θέση τους, στη βάση των νέων δεδομένων που έχουν ανακύψει.

Ειδικότερα μοιάζει να δυσκολεύει η θέση του βουλευτή Ν. Μηταράκη, καθώς θα κληθεί ο ίδιος να σηκώσει το βάρος μιας σύμπλευσης με την κυβερνητική στρατηγική για το προσφυγικό για τα νησιά, απ’ την οποία έχουν λάβει ήδη αποστάσεις εσωκομματικοί του αντίπαλοι, ενώ δεν αποτελεί και μονόδρομο για την επίσημη πολιτική της Ν.Δ..

Σε κάθε περίπτωση, αν επιβεβαιωθεί η αποχώρηση Κάρμαντζη από το κοινό θεσμικό σχήμα των «4», ενισχύεται σημαντικά το στρατόπεδο όσων θεωρούν ότι το νησί δεν θα πρέπει να αποδέχεται με κλειστά τα μάτια τις κυβερνητικές επιλογές αλλά θα πρέπει να διεκδικήσει με μεγαλύτερο σθένος μια διαφορετική αντιμετώπιση του προσφυγικού. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ