Αυτοδιοίκηση

11/12/17 20:25

τελ. ενημ.: 12/12/17 11:24

Προϋπολογισμός μιζέριας και περικοπών

ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΕΩΝ η ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου

Κόντρες και καταγγελίες εντός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου πυροδότησε η συζήτηση για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του Δήμου Χίου για το 2018, με σύσσωμες τις αντιπολιτεύσεις να περνούν από κόσκινο τη Δημοτική Αρχή Βουρνού.

Η διατήρηση των υψηλών ανταποδοτικών τελών, οι περικοπές σε δαπάνες επιχορήγησης δράσεων τουρισμού καθώς και των αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων, ήταν μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά του νέου προϋπολογισμού που έκαναν τις αντιπολιτεύσεις να τον χαρακτηρίσουν ως προϋπολογισμό μιζέριας, περικοπών και ανάξιο λόγου.

Φταίνε οι συνεχείς περικοπές

Τη συζήτηση του θέματος άνοιξε με τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Μ. Βουρνούς που βρίσκοντας άλλοθι στις συνεχείς περικοπές χρημάτων από την κεντρική διοίκηση σημείωσε ότι η σύνταξη του προϋπολογισμού αποτέλεσε κατόρθωμα για υπαλλήλους αλλά και αιρετούς.

«Κάθε ευρώ που κόβεται από την κεντρική διοίκηση, είναι ένα κομμένο ευρώ από τις υπηρεσίες προς τον Δημότη. Παρά όμως τις περικοπές για πρώτη φορά μετά από μεγάλη προσπάθεια έχουμε μία εξισορρόπηση στα οικονομικά του Δήμου και πατάμε στα πόδια μας. Συνεχίζουμε και φέτος να στηρίζουμε τα σοβαρά έργα και τις δράσεις εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες πρόσληψης εσόδων από πολλές πηγές», ανέφερε ο Δήμαρχος.

Με βάση το ΕΣΠΑ

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Στρ. Γδύση, που τοποθετούμενος επί του θέματος έκανε λόγο για φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης κατά του Δήμου Χίου. Όπως εξήγησε ο Δήμος πληρώνει 400.000 ευρώ ως φόρο εισοδήματος από ενοίκια, 100.000 ευρώ για ΕΝΦΙΑ και 300.000 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές.

Σχολιάζοντας τον νέο προϋπολογισμό τόνισε ότι ικανοποιεί μόνο τις βασικές ανάγκες όπως η μισθοδοσία και τα έξοδα λειτουργίας του Δήμου με αποτέλεσμα να παραμένουν μόνο τα απαραίτητα χρήματα για τα νομικά του πρόσωπα. Συγκεκριμένα για το 2018 το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου θα λάβει 1,8 εκ. ευρώ, η ΔΗΚΕΧ 450.000 ευρώ, το Ομήρειο 330.000 ευρώ ενώ θα διατηρηθούν οι δύο δημοτικές συγκοινωνίες που συνδέουν το κέντρο με τους περιφερειακούς χώρους στάθμευσης και την πόλη με τα χωριά της Αμανής.

«Προϋπολογισμός χωρίς στόχους και όραμα»

Τη σκληρή κριτική για τον Δήμο ξεκίνησε πρώτος ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Π. Λαμπρινούδης λέγοντας ότι το μόνο που έχει αλλάξει είναι η στάση του Δήμου απέναντι σε σημαντικά ζητήματα. «Έχουν υπάρξει σημαντικές περικοπές στις επιχορηγήσεις των πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων, στα οποία δίνεται μόλις 10.000 ευρώ. Δυστυχώς είναι ένας προϋπολογισμός που δεν είναι άξιος λόγου. Έχετε εγκαταλείψει την περιφέρεια και τα χωριά της Χίου. Αν είναι δυνατόν δίνεται σε ολόκληρη την Αμανή 13.000 ευρώ για έργα αγροτικής οδοποιίας. Είστε στον 3ο χρόνο και δυστυχώς δεν έχετε κάνει τίποτα. Σε γενική ανάλυση είναι ένας προϋπολογισμός άχρωμος, άοσμος, ρουτίνας, χωρίς στόχους και όραμα».

Διαχειρίζεστε τη μιζέρια

Εξίσου σκληρή υπήρξε η τοποθέτηση της εκπροσώπου της «Χιακής Συμπολιτείας» Δ. Τσαρδάκα που κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή Βουρνού για απλή διαχείριση της μιζέριας. «Δεν υπάρχει όραμα. Αντιθέτως, η Δημοτική Αρχή συνεχίζει μία άκρως νεοφιλελεύθερη πολιτική επιβαρύνοντας τους πολίτες. Ο Δήμος θα έπρεπε να είναι αρωγός στις δυσκολίες του πολίτη και δυστυχώς δεν είναι», ανέφερε.

Χέρι- χέρι με ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ.

Για προϋπολογισμό πλήρως ευθυγραμμισμένο με τον προϋπολογισμό της συγκυβέρνησης και το 3ο μνημόνιο έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Μ. Σκούφαλος.

«Μπορεί να γίνεται λόγος για αιρετή διοίκηση; Εδώ μιλάμε για εντεταλμένα όργανα της κυβέρνησης. Αυτό λοιπόν που βλέπουμε σήμερα ξεκάθαρα είναι έναν προϋπολογισμό που αναδιανέμει τον πλούτο υπέρ των ολίγων. Είναι ξένος από τα λαϊκά συμφέροντα, μας καταδικάζει σε μαρασμό», ανέφερε ο κ. Σκούφαλος.

Επιλέξατε να χαρατσώσετε τους Δημότες

Τα πυρά του κατά της Δημοτικής Αρχής εξαπέλυσε και ο Στ. Καμπούρης υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για προϋπολογισμό που δεν αντέχει ίχνος κριτικής. «Έχετε βολευτεί στις μειώσεις εσόδων από την κεντρική διοίκηση», είπε απευθυνόμενος σε έντονο ύφος προς τον Μανώλη Βουρνού και συνέχισε: «Δεν δεχθήκατε καν μείωση στα ανταποδοτικά ενώ υπήρχε περιθώριο μείωσης. Απεναντίας επιλέξατε να χαρατσώσετε τους δημότες. Και δεν φθάνει αυτό. Κόψατε κονδύλια από τον τουρισμό, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Αν λοιπόν ψάχνουμε το στίγμα αυτής της δημοτικής αρχής, η απάντηση είναι εδώ. Αυτή είναι η φιλοσοφία σας», είπε.

Τελικά έπειτα από 2 ώρες συζήτησης ο Προϋπολογισμός ψηφίστηκε μόνο τις θετικές ψήφους των συμβούλων της πλειοψηφίας ενώ καταδικάστηκε στο σύνολό του απ’ όλες τις αντιπολιτεύσεις. 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση