17.7.2017 12:05

Ποια δύναμη δένει τα χέρια της Δημοτικής Αρχής να εφαρμόσει όσα έχει ψηφίσει;

ΜΑΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ Ή ΑΠΛΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΟΥΝ ΟΣΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ 2 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ;

Καλοστημένο σχέδιο για να δοθεί το «πράσινο φως» στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. ή διαχειριστική ανικανότητα και ατολμία; Στο ερώτημα αυτό καλείται πια να απαντήσει η δημοτική αρχή. Αύριο συμπληρώνονται αισίως δύο μήνες από την ψήφιση, ουσιαστικά από την ίδια, του «πορίσματος της Διαπαραταξιακής Επιτροπής». Μολονότι οι συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων παρέχουν τη δυνατότητα χειρισμών που θα απαλλάξουν τη Χίο από το διεθνή διασυρμό της Σούδας, το περίφημο πόρισμα σε τίποτα δεν έχει βοηθήσει.

Από την αρχή ο «π» έθετε θέμα βούλησης για την εφαρμογή του και σήμερα πια αποδεικνύεται ότι η δημοτική πλειοψηφία σύρθηκε να ψηφίσει κάτι που ποτέ δεν πίστεψε. Απλά το χρησιμοποίησε για να μην πάρει το κόστος της απόφασης της να ενδώσει στις πιέσεις για κατασκευή ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.. Γιατί, αν πίστευε ότι το πόρισμα της λεγόμενης Διαπαραταξιακής ήταν η λύση, κανείς δεν την εμποδίζει 60 μέρες τώρα να υλοποιήσει κάποιες από τις προτάσεις οι οποίες την αφορούν.

Τι δεν έχει κάνει

Τι έχει η ίδια εισηγηθεί και ψηφίσει αλλά δεν έχει κάνει;

  • δεν έχει αναθέσει σε αναγνωρισμένο δικηγορικό γραφείο τη διερεύνηση και άσκηση ενδίκων μέσων κατά των Εθνικών και Ευρωπαϊκών θεσμών, με βάση τη γνωμοδότηση του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου για να πετύχει τη νομική και πολιτική διεκδίκηση των μέτρων που μπορούν πιθανόν να αντισταθμίσουν την ήδη τελεσθείσα ζημία.
  • προσωπικά ο Μαν. Βουρνούς, αν και έχει εξουσιοδοτηθεί να συνεργαστεί με τους δημάρχους των υπολοίπων νησιών, να υποβάλλουν αίτημα για εφαρμογή και για τα νησιά, νομοθεσίας, όπως ακριβώς ισχύει και στη Θράκη, σχετικά με την απαγόρευση μόνιμης παραμονής και εγκατάστασης προσφύγων – μεταναστών, δεν το έχει πράξει.
  • δεν κινείται στην κατεύθυνση να κλείσει η Σούδα, ούτε επανεξετάζει την εξέλιξη της απομάκρυνσης του πληθυσμού από τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή.
  • είναι άγνωστο αν έχει υποβάλλει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Αρμοστεία να αυξηθεί ο αριθμός ενοικιαζόμενων καταλυμάτων για τη φιλοξενία ευάλωτων ομάδων και οικογενειών, ώστε να κλείσει η Σούδα.
  • δεν προχωρά τον επανασχεδιασμό του ΚΥΤ για τη μετατροπή του σε ελεγχόμενο κέντρο, με συμμετοχή μηχανικών του Δήμου Χίου, Ύπατης Αρμοστείας και Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς και ενέργειες για τη βελτίωση συνθηκών ζωής και τη μείωση των επιπτώσεων στη γύρω περιοχή.
  • δεν έχει μεριμνήσει για τη λειτουργία της Διαπαραταξιακής Επιτροπής, όπως δεσμεύτηκε.  

Βαρύνεται

Οι παραπάνω προτάσεις ψηφίστηκαν πριν δυο μήνες από τη δημοτική αρχή, αφορούν δικές της καθαρά ενέργειες αλλά δεν έχουν προχωρήσει στο παραμικρό. Για τη μη υλοποίηση τους βαρύνεται καθαρά η ίδια. Να σημειωθεί μάλιστα ότι στην κατάληξη του πορίσματος είχε συμπεριλάβει την πρωτοβουλία «σε περίπτωση που δεν εισακουστούν οι προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, με πρωτοβουλία του Δήμου Χίου να διοργανωθούν δημοκρατικές, δυναμικές διεκδικήσεις για την υιοθέτηση των προτάσεων της Χίου». Φυσικά ούτε για αυτό υπάρχει καμία αυταπάτη ότι μπορεί να προχωρήσει. Άβουλοι ή συνθηκολογημένοι; Το χειρότερο, γιατί επιλέγουν να εξαπατούν εαυτούς και αλλήλους;

«Κάνουν μόνο περιγραφή» (φωτό Β. ΜΥΡΙΑΓΚΟΣ)

Η πλήρης αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής στην εφαρμογή του πορίσματος της Διαπαραταξιακής Επιτροπής έχει απογοητεύσει και τον μοναδικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης που πλανήθηκε από τις αρχικές της διαβεβαιώσεις. «Είχε 14 ωραιότατα σημεία στα χέρια της, δεν βλέπω όμως βήματα προόδου. Προφανώς έχει άλλους ρυθμούς ο καθένας μας», διαπιστώνει τώρα ο Β. Μυριαγκός.

«Οι αποφάσεις αυτές έπρεπε να υλοποιηθούν είτε από το δήμαρχο προσωπικά είτε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Το έχω ζητήσει πολλές φορές, δυστυχώς δεν βλέπω κάτι», προσθέτει. Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης διαπιστώνει ότι τελικά χρεώθηκε ο ίδιος προσωπικά το βάρος στήριξης της δημοτικής αρχής και η απραξία της δικαιώνει τους τότε επικριτές του. «Είχα την πεποίθηση ότι μια κοινή πολιτική για το προσφυγικό θα ήταν το καλύτερο έναυσμα για ευρύτερες συνθέσεις. Δυστυχώς μόνο περιγραφή κάνουν όλοι...», καταλήγει. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ