28.11.2018 14:24

Πήρε στο λαιμό του τη δημοτική αρχή η εμμονή Μπελέγρη με την «Οικόπολις»

• Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διακοπή της σύμβασης με την ιδιωτική εταιρεία και εκθέτει τον αντιδήμαρχο.

Σοβαρά εκτεθειμένη σε πολλαπλούς κινδύνους αφήνει τη δημοτική αρχή η εμμονή του αντιδημάρχου Καθαριότητας να την παρασύρει, με αστήρικτες, όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις, αιτιολογίες, στη διακοπή της σύμβασης της για την ανακύκλωση με την εταιρεία «Οικόπολις» μόλις 6 μήνες πριν τη συμπλήρωση της συμφωνίας.

Με απόφαση – κόλαφο για τον κ. Μπελέγρη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακυρώνει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία διέκοψε τη συνεργασία με την «Οικόπολις».

 Ακόμα πιο επιβαρυντικό για τον αντιδήμαρχο και τη μόνιμη τακτική του να παρουσιάζει το άσπρο – μαύρο είναι το σκεπτικό της απόφασης και ιδίως ο χαρακτηρισμός ότι η απόφαση είναι «εντελώς αναιτιολόγητη καθόσον στο αποφασιστικό της μέρος αναφέρει ότι αποφασίζει να καταγγείλει την εν λόγω σύμβαση για τους λόγους που αναλυτικά αναφέρονται στο σκεπτικό της, στο οποίο όμως δεν αναφέρονται συγκεκριμένοι λόγοι καταγγελίας παρά μόνο απλή παράθεση περιστατικών και απόψεων.»

Αποδέχεται όλη την επιχειρηματολογία της «Οικόπολις»

Εξίσου επιβαρυντικό για τον κ. Μπελέγρη στοιχείο είναι ότι η Αποκεντρωμένη στοιχειοθετεί την απόφαση της αποδεχόμενη την προσωρινή διαταγή από την Πρόεδρο Πρωτοδικών Χίου, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να επαναλειτουργήσει το κέντρο δεματοποίησης στη ΒΙΑΛ, υπό την προϋπόθεση ότι ο Δήμος θα της παραδίδει πράγματι ανακυκλώσιμα υλικά, όπως η μεταξύ των μερών συναφθείσα σύμβαση προβλέπει, και όχι απορρίμματα οικιακής ή άλλης χρήσης τα οποία δεν είναι δυνατόν να δεματοποιηθούν προς ανακύκλωση, προκειμένου τα τελικώς δεματοποιημένα υλικά, να προωθούνται περαιτέρω στις εγκεκριμένες εταιρίες ανακύκλωσης και να μην συσσωρεύονται ως εκ της ακαταλληλότητάς τους στο χώρο των εγκαταστάσεων της «Οικόπολις», δημιουργώντας κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

 Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;

Η απόρριψη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου παρέχει μεν τη δυνατότητα στο Δήμο να καταφύγει στην Επιτροπή του άρθρου 152, με ελάχιστες πιθανότητες δικαίωσης, αν δεχθούμε τη σχεδόν εκφρασθείσα γνώμη της Επιτροπής, η οποία επέστρεψε στην Αποκεντρωμένη την απόφαση, όταν εκείνη, σε πρώτο στάδιο, σιωπηρά, αφήνοντας να παρέλθει το χρονικό διάστημα ελέγχου που ορίζει ο νόμος, την είχε εγκρίνει.

 Μοναδική δυνατότητα του Δήμου είναι να λάβει νεότερη απόφαση για να στοιχειοθετεί την διακοπή της σύμβασης, χωρίς ωστόσο να έχουν προστεθεί νεότερα δεδομένα και με τους συμβούλους πια άκρως επιφυλακτικούς για τους ισχυρισμούς Μπελέγρη, που έχουν πέσει στο κενό.

Κυρίως, όμως, ως δαμόκλειος σπάθη επικρέμεται η λογική πράξη της εταιρείας να εγείρει ζήτημα αποζημιώσεων τόσο για διαφυγόντα κέρδη όσο και για ηθική βλάβη, από την ώρα μάλιστα που με τις ουσιαστικά απευθείας αναθέσεις του αντιδημάρχου Καθαριότητας επωφελούνται σήμερα ανταγωνιστικά της σχήματα. Τι θα συμβεί στην περίπτωση που κερδίσει και σ’ αυτή τη διαδικασία; Γιατί ο δημότης να κληθεί να επιβαρυνθεί σημαντικά ποσά για τραγικά λάθη του αντιδημάρχου Καθαριότητας, που του υποδεικνύονταν από την αντιπολίτευση;

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ