16.7.2025 13:25

Πάνω από 2 εκ. ευρώ το κόστος των άμεσων παρεμβάσεων στις καμένες περιοχές

Την αποφασιστικότητα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να επιταχύνει τις διαδικασίες υλοποίησης των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων στη Χίο, επανέλαβε με δηλώσεις του ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Βρουλής, με αφορμή την πρόσφατη ομόφωνη έγκριση της σχετικής μελέτης από την Περιφερειακή Επιτροπή.

Η μελέτη, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία Χίου και έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 280.000 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων στις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά της 22ας Ιουνίου 2025, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

«Η φωτιά που έπληξε τη Χίο δημιούργησε συνθήκες υψηλής επικινδυνότητας για πλημμυρικά φαινόμενα. Με δεδομένο ότι το φθινόπωρο πλησιάζει, οφείλουμε να δράσουμε εγκαίρως για να προλάβουμε τα χειρότερα», υπογράμμισε ο Παντελής Βρουλής.

Προτεραιότητα στις καμένες περιοχές

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η καταγραφή των ρεμάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, με σαφή προτεραιότητα στις περιοχές που έχουν πληγεί από τη φωτιά. «Στα καμένα δίνεται απόλυτη προτεραιότητα, ώστε να είμαστε έτοιμοι πριν τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι εντός της ημέρας πραγματοποιείται σύσκεψη με τη Διεύθυνση Δασών, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δασών, για τον καθορισμό συγκεκριμένων δράσεων που θα υλοποιηθούν άμεσα σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το χρηματοδοτικό σκέλος

Αναφερόμενος στο ζήτημα της χρηματοδότησης, ο κ. Βρουλής επεσήμανε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Χίου έχει τεθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, γεγονός που της προσδίδει προτεραιότητα στην ένταξη έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Όπως ανέφερε, υπάρχει διαβεβαίωση από τα αρμόδια υπουργεία ότι τα απαιτούμενα κονδύλια θα διατεθούν.

«Έχουν δοθεί οι σχετικές υποσχέσεις από τα υπουργεία, προκειμένου να καλυφθεί το συνολικό κόστος των έργων, το οποίο εκτιμάται σε πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε, προσθέτοντας πως η Περιφέρεια είναι έτοιμη να προχωρήσει σε άμεσες εργολαβίες μόλις εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εμφανίζεται αποφασισμένη να μην αφήσει τη Χίο εκτεθειμένη σε ενδεχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα. Στόχος, όπως ξεκαθάρισε ο Παντελής Βρουλής, είναι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου, με την πλήρη κινητοποίηση τεχνικών υπηρεσιών, αυτοδιοικητικών φορέων και υπουργείων.

«Οφείλουμε να προστατεύσουμε τις περιουσίες και τις ζωές των πολιτών. Δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις», τόνισε, καταλήγοντας πως η Περιφέρεια θα παρακολουθεί στενά την πορεία των διαδικασιών μέχρι την πλήρη υλοποίηση των έργων.

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ειδήσεις σήμερα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρκινγκ Γιόκ!
Πριν 2 ημέρες

Παρκινγκ Γιόκ!