16.2.2021 0:18

Οριστικό τέλος στα κυβερνητικά σχέδια για νέα δομή στη Χίο

Το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε κατά πλειοψηφία το σχέδιο για τις Μπαμπακιές, μπλοκάρει το Θόλος και περιμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης

Οριστικό τέλος σε κάθε συζήτηση για δημιουργία δομής ταυτοποίησης, καταγραφής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα πρότυπα της γειτονικής Σάμου, έβαλε το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου μέσα από μία μαραθώνια, διεξοδική αλλά και με επίπεδο συζήτηση που διήρκησε πάνω από 6 ώρες και ολοκληρώθηκε τις πρώτες ώρες της Τρίτης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι αντιπολιτεύσεις εξαπέλυσαν ομαδικά πυρά κατά της δημοτικής αρχής, λέγοντας ότι οι κινήσεις της δεν συνάδουν με την προγενέστερη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προσθέτοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει καμία συνάφεια μεταξύ του κλεισίματος της ΒΙ.ΑΛ. και της δημιουργίας νέας δομής.

Παράλληλα προειδοποίησαν Κυβέρνηση και Υπουργό να μην τολμήσει να επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα του Θόλους ή άλλου σημείου, υπογραμμίζοντας ότι κανένας σχεδιασμός δεν θα έχει τύχη αν δεν έχει τη συναίνεση του λαού της Χίου, δείχνοντας από την αρχή τη διάθεσή τους να απομονώσουν κάθε σχεδιασμό που οδηγεί στον διχασμό του νησιού. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στον εθνικό παράγοντα του μεταναστευτικού σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί να δημιουργούνται προϋποθέσεις μόνιμης εγκατάστασης μεταναστευτικών πληθυσμών στην παραμεθόριο τη στιγμή που η τουρκική προκλητικότητα συνεχώς αυξάνεται.

Τέλος επεσήμαναν ότι η αρχή του προβλήματος ξεκινά από την κοινή δήλωση Ε.Ε.- Τουρκίας που εξυπηρετεί μόνο τα σχέδια Μέρκελ- Ερντογάν, μετατρέποντας τα νησιά σε αποθήκες ψυχών.

Επεσήμαναν δε, στο σύνολό τους ότι το ζητούμενο δεν είναι το πόσοι και που, αλλά ο χαρακτήρας της όποιας νέας δομής, εκφράζοντας φόβους ότι η μείωση των ροών αποτελεί μία πρόσκαιρη κατάσταση που στο μέλλον θα απειλήσει ξανά τα νησιά.

Στον αντίποδα η Δημοτική Αρχή, επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας νέας Δομής, με τον Σταμάτη Κάρμαντζη να σημειώνει ότι το Χαλκειός και τα Καμπόχωρα δεν γίνεται να συνεχίζουν να σηκώνουν το βάρος ολόκληρης της Χίου ενώ κατηγόρησε τις αντιπολιτεύσεις για λαϊκισμό, μπούλινγκ και απόπειρα φίμωσης της αντίθετης άποψης.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι θα πρέπει επιτέλους να υλοποιηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για υπόδειξη χώρου, προτείνοντας μάλιστα και σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα επιλέξει τοποθεσία με συγκεκριμένο πλαίσιο, προϋποθέσεις και σαφείς δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση.

Κλείνοντας, ξεκαθάρισε ότι όπως και στο παρελθόν συνεργάστηκε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προτείνοντας το «18», έτσι και σήμερα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον Νότη Μηταράκη, προσπαθώντας να αναζητά λύσεις που θα οδηγήσουν στην εξομάλυνση του μεταναστευτικού προβλήματος στο νησί.

Λίγα λεπτά μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλος Καλογεράκης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, με την πρόταση του Δημάρχου να λαμβάνει 13 υπέρ και 29 κατά.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ