3.10.2019 0:44

Ομάδα εργασίας για το μεταναστευτικό και στο βάθος επιτροπή μη εκτελεστικού χαρακτήρα

Μαραθώνια 6ωρη θεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου

Για πάνω από 6 ώρες συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, επιχειρώντας να αποτυπώσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στο νησί με βάση την ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών και τις επιπτώσεις που έχει αυτή στη ΒΙ.ΑΛ. και στους κατοίκους του Χαλκειούς και των Καμποχώρων.

Η θεματική συνεδρίαση προήλθε κατόπιν σχετικού αιτήματος του συνδυασμού «Χίος Μπροστά» και κατά τη διάρκειά της ετέθησαν όλοι παράμετροι του ζητήματος που απασχολεί τις νησιωτικές κοινωνίες του Βορείου Αιγαίου. Από τα πιο μικρά  όπως η καθαριότητα των χωραφιών και η φύλαξη, μέχρι τα πιο σύνθετα όπως η συγκροτημένη εθνική πολιτική πάνω στο ζήτημα, η συζήτηση περιείχε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα περίμενε κανείς να τεθούν μέσα σε μία θεματική συνεδρίαση.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους, ομονόησαν στην απαίτηση για κλείσιμο της ΒΙ.ΑΛ. και μέχρι τότε σταδιακός περιορισμός των ατόμων που φιλοξενούνται, στην απόδοση του ακινήτου και πάλι στον Δήμο Χίου αφού η σύμβαση παραχώρησης έχει λήξει από τις 9 Ιανουαρίου, στην άρση του παράλογου γεωγραφικού περιορισμού των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά, στην αναλογική φιλοξενία τους σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, καθώς και στην άρνηση δημιουργίας νέας δομής όπως το Προαναχωρησιακό Κέντρο, για το οποίο διατυπώθηκαν πολλές ενστάσεις ως προς την αποτελεσματικότητά του, με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, σε νησιά όπως η Λέσβος και η Κως. 

Η ψηφοφορία

Μετά από 6 ώρες διεξοδικής συζήτησης, η ψηφοφορία χωρίστηκε σε δύο σκέλη. Στο πρώτο σκέλος περιλαμβάνονταν οι προτάσεις των παρατάξεων για την αποσυμφόρηση ενώ στο δεύτερο και κυριότερο περιλαμβάνονταν η σύσταση ομάδας εργασίας που θα οδηγήσει, υπό τον συντονισμό του προέδρου του Δ.Σ. Παύλου Καλογεράκη, στη δημιουργία μίας επιτροπής παρακολούθησης του προσφυγικού ζητήματος με τη συμμετοχή των δημοτικών παρατάξεων αλλά και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ειδικότερα την πρόταση για σύσταση ομάδας εργασίας ψήφισαν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, πλην των Μάρκου Σκούφαλου και Κλαίρης Κωστάλα εκ μέρους της ΛΑ.Σ., των Βασίλη Μυριαγκού, Γιώργου Σαραντινού και Παντελή Στεφάνου από τους συνδυασμούς «Συμμαχία αξιών» και «Χίος Μπροστά», καθώς και του Δημήτρη Αντωνόγλου από τη «Χιακή Συμπολιτεία».

Όπως ειπώθηκε η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας θα οδηγήσει στη σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή της Περιφέρειας και θα είναι μη εκτελεστικού χαρακτήρα.

Σε ότι αφορά στο κομμάτι των προτάσεων, έγινε αποδεκτή η εισήγηση του συνδυασμού Καραβασίλη, στην οποία προστέθηκαν κι άλλες προτάσεις από τους συνδυασμούς Κάρμαντζη, Τριαντάφυλλου και Βουρνού.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ