6.12.2021 9:40

«Οι φορομπήχτες της Δημοτικής Αρχής φορτώνουν τα βάρη της ΔΕΥΑΧ στις πλάτες των Δημοτών»

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου

Αφού δυο χρόνια σέρνουν τη ΔΕΥΑΧ από αστοχία σε αστοχία με κόστος δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αφού προκρίνουν διά πάσα νόσο τις πανάκριβες και ενεργοβόρες αφαλατώσεις, αφού επί της ουσίας δεν πράττουν τα δέοντα για να εισπράξουν τα χρωστούμενα από μεγαλοοφειλέτες και γενικά να διακανονίσουν με επιμέλεια τα οφειλόμενα, τελικά κατέληξαν οι «άριστοι» της δημοτικής αρχής διά του προέδρου της, να χαρατσώσουν ασύστολα τους δημότες απ’ άκρη σε άκρη. 

Για μια ακόμη φορά ζήσαμε τον απόλυτο θεατρινισμό του προέδρου της ΔΕΥΑΧ.

Στο συμβούλιο που συνεδρίασε χθες με μοναδικό θέμα, «ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΝΧ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ», περιμέναμε, να έρθει μια εισήγηση ως όφειλαν, μάταια όμως.

Τα θέματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΧ γνωστά, ειδικά μετά την αύξηση του λογαριασμού της ΔΕΗ, και τη ρήτρα αναπροσαρμογής που επιβλήθηκε από τη ΔΕΗ, το χρέος έχει εκτοξευτεί σε 1.649.000€. 

Σημειωτέον ότι από την άνοιξη και μετά είχε αποφασιστεί ερήμην του ΔΣ με ευθύνη του Προέδρου, δεν ήταν και απαραίτητο να γνωρίζουμε ως μέλη του ΔΣ και δημοτικοί σύμβουλοι, ποιοι είμαστε άλλωστε, η μη πληρωμή των λογαριασμών με αφορμή ότι υπήρχε πιθανότητα να εξοφληθούν από το Υπ. Οικονομικών.

Εσωτερική πληροφόρηση αλά Μηταράκης, φαίνεται, αλλά προφανώς δεν περισσεύουν από τους αναξιοπαθούντες επιχειρηματίες και λοιπούς μεγαλοσχήμονες του κεφαλαίου, που στηρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ. 

Είχαμε ενημερωθεί τις τελευταίες τρεις μέρες για την οικονομική κατάσταση,- Εσοδα, Εξοδα, Οφειλές, από την υπηρεσία και με δικές μας πρωτοβουλίες. 

Εισήγηση όμως καμιά από τον πρόεδρο, για να έχουμε μια γνώση σε τι προσανατολίζεται η ΔΕΥΑΧ να πράξει ώστε να συζητηθεί, να θέσουμε, όλοι τις απόψεις μας. 

Ζήσαμε όμως όλοι έναν παραλογισμό του προέδρου, που με επιτακτικό ύφος και προφανώς εκπροσωπώντας το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή, απαιτούσε από τις αντιπολιτεύσεις να προτείνουμε εδώ και τώρα άμεσες λύσεις, για την εξεύρεση ποσού κατά την γνώμη του 950.000€ για το 2022 που είναι απαιτητό για τη βιωσιμοτητά της, προκαλώντας όλους και κουνώντας μας το δάκτυλο, αφού τα κάνανε μούσκεμα με τις πολιτικές τους. 

Ως παράταξη προτείναμε: 

  • Κατ΄αρχήν λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος το θέμα να έλθει και να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. 
  • Για την ρήτρα αναπροσαρμογής, δεδομένο που αντιμετωπίζουν και όλες οι ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα, να γίνουν επαφές μέσω της Ομοσπονδίας των ΔΕΥΑ και να διερευνηθεί τι μπορεί να γίνει στη βάση της αποπληρωμής των χρεών λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής της ΔΕΗ, από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως γίνεται και με τους μεγαλοεπιχειρηματίες. 
  • Να επιληφθεί η ΚΕΔΕ διεκδικητικά για τον οποιοδήποτε διακανονισμό των χρεών με τη ΔΕΗ και αφού αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση μιας και η δικής της πολιτική είναι αυτή, που μαζί με όλες τις κυβερνήσεις, απελευθέρωσαν στα ύψη την ηλεκτρική ενέργεια και τα σπασμένα τα πληρώνει ο λαός.
  • Να συζητηθεί με τον Δήμο η δυνατότητα χρηματοδότησης έναντι λογαριασμών.
  • Να εισπραχθούν τα οφειλόμενα προς τη ΔΕΥΑΧ, χωρίς να δεσμεύονται ΑΦΜ στην Εφορία στους μικροοφειλέτες.
  • Δεν συμφωνήσαμε στην πρόταση να επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί κατά 1 ευρώ η ετοιμότητα δικτύου ύδρευσης και κατά 1€ η ετοιμότητα δικτύου άρδευσης, γιατί το θεωρούμε απαράδεκτο να μετακυλιστεί η επιβάρυνση στους δημότες σε μια εποχή που βιώνουμε την καθημερινή ακρίβεια σε όλα τα είδη της καθημερινότητας, σε όλους τους λογαριασμούς που καλούμαστε να πληρώσουμε, σε όλους τους άμεσους και έμμεσους φόρους που μας επιβάλλονται, και που πολλές φορές δεν γνωρίζουμε.

Κατά τον πρόεδρο και τη δημοτική αρχή η πρότασή μας ήταν ανέφικτη, απαιτώντας μετά επιτάσεως, χρήμα άμεσο να εισρεύσει στο ταμείο της επιχείρησης, προκειμένου φυσικά να του εξασφαλίζει και τη δική του αντιμισθία των 20000 ευρώ το χρόνο περίπου.

Κερασάκι στην τούρτα, μετά από λοιδορίες και ειρωνείες, πράγμα σύνηθες πλέον από τον συγκεκριμένο, μας έθεσε υπόψη την δική του εισήγηση, που επιμελώς απέκρυψε εξ αρχής.

Δηλαδή, την επιβάρυνση των λογαριασμών που είχε ήδη εισηγηθεί η οικονομική υπηρεσία και επί πλέον 10 προτάσεις για μακροπρόθεσμες ενέργειες από την ΔΕΥΑΧ.

Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες διαδικασίες που μετέρχεται ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΧ, τις δολιότητες και τους εκβιασμούς για να περάσει τις απόψεις του. 

Καταγγέλλουμε το χαράτσι που θέλει να επιβάλλει στις πλάτες των δημοτών, προϊόν εκτός των άλλων και τη δικής του ανικανότητας, θεωρώντας τους μόνιμα υποζύγια, για να συντηρήσουν εκείνος και η δημοτική αρχή την εικόνα, ότι όλα βαίνουν καλώς. 

Καλούμε τη Δημοτική αρχή και το δήμαρχο, να σταματήσουν τον κατήφορο της φορομπηξίας στη ΔΕΥΑΧ, να σκύψουν πάνω στα προβλήματα και να μην επιτρέψουν να γίνουν οι δημότες εξιλαστήρια θύματα για μια ακόμη φορά. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ