12.1.2018 10:19

Ο “πόλεμος” έσυρε το Λιμενικό Ταμείο στη σωστή απόφαση-ΒΙΝΤΕΟ

 Υπό την απειλή των μηνύσεων από μερίδα καταστηματαρχών της Προκυμαίας που κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας και υπό το δίλημμα της απόφασης του τι μέλει γενέσθαι από τούδε και στο εξής με τις νέες άδειες χορήγησης τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων στους επαγγελματίες της παραλίας, ο πρόεδρος του Λιμενικού Tαμείου, Αντ. Κέφης, έφερε στο τέλος της συνεδρίασης της χθεσινής Λιμενικής Επιτροπής το θέμα των παραχωρήσεων χώρων τοποθέτησης κατασκευών.

«Δεν δέχομαι ότι η παραλία λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Υπάρχουν επαγγελματίες που μου ζητάνε να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να είναι νόμιμοι αλλά την ίδια στιγμή μου ζητούν να μην αφήνω  άλλους να παρανομούν. Ο ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα μαγαζιά της παραλίας είναι να τους ζητήσουμε την άμεση απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών. Ο άλλος είναι να προχωρήσουμε στη διοικητική αποβολή», εξήγησε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Αρχαιολογία για να εγκρίνει την πρόταση για ανεμοφράκτες ζητάει να φωτογραφηθούν οι όψεις των καταστημάτων.

«Καθυστερούμε να στείλουμε τις όψεις διότι στη μία πλευρά της παραλίας υπάρχουν παράνομες κατασκευές. Μπορούμε να φωτογραφίσουμε μόνο τη νότια πλευρά που δεν υπάρχουν κατασκευές κλειστού τύπου», πρόσθεσε.

Βροχή προστίμων και διοικητική αποβολή

Ανένδοτος και ακολουθώντας το γράμμα του νόμου, ο Λιμενάρχης Χίου υπογράμμισε ότι η Υπηρεσία του προχώρησε στη βεβαίωση παραβάσεων σε όλους του παρανομούντες και πρότεινε σε όσους δεν απομακρύνουν τις  κλειστού τύπου κατασκευές να τιμωρηθούν με διοικητική αποβολή. «Για εμένα όλα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή και όλοι να αφαιρέσουν τις παράνομες κατασκευές. Όσοι δεν το πράξουν, να μην τους ξαναδοθεί άδεια τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων και να εφαρμοστεί ο νόμος», είπε ο λιμενάρχης.

Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες νομιμοποίησης

Να ακολουθήσει το  δρόμο της νομιμότητας αλλά και να ακούσει  την αντιπρόταση του Λιμενικού Ταμείου ζήτησε το μέλος της Λιμενικής Επιτροπής, Στ. Ζουμίδης, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στην Προκυμαία.

«Εμείς τι σχέδιο έχουμε να τους αντιπροτείνουμε; Υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν να είναι νόμιμοι. Τι απαντάμε σε αυτούς;», αναρωτήθηκε, προτείνοντας αφενός να ζητήσουν από τους παρανομούντες να αφαιρέσουν τις κατασκευές και αφετέρου, αν δεν δεχθούν, να αποστείλουν στην Αρχαιολογία μόνο τις όψεις των καταστημάτων του νότιου τμήματος που είναι νόμιμο.

Μια … παρατασούλα

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η άποψη της του Δημ. Καράλη να αφήσουν «χρονικό παράθυρο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στους επαγγελματίες να ολοκληρωθεί η σεζόν και μετά, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες με την Αρχαιολογία, να προταθεί το σχέδιο του Λιμενικού Ταμείου στους επαγγελματίες. «Σε δύο μήνες δεν θα υπάρχουν τζαμαρίες. Πρέπει να αφήσουμε ένα χρονικό παράθυρο. Στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά.  Πρέπει να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε την επόμενη σεζόν, Οκτώβρη με Νοέμβρη, να έχουμε μια νόμιμη λύση και να την προτείνουμε στους επαγγελματίες».

Τελικά η διοίκηση, υιοθετώντας την πρόταση του κ. Ζουμίδη, αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες νομιμοποίησης που απαιτούνται για την τοποθέτηση  ανεμοφρακτών ν στα καταστήματα και να χορηγήσει άδειες  τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων μόνο σε όσους καταστηματάρχες είναι νόμιμοι.

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ