21.8.2023 13:15

Ο «μεγάλος αδελφός» στην υπηρεσία της προστασίας των δασών της Χίου – Βίντεο

Με τεχνολογία αιχμής η επιτήρηση των δασών του νησιού από την πολιτική προστασία του Δήμου Χίου

Υπερσύγχρονες κάμερες, που θέτουν τα ζητήματα πυροπροστασίας σε ένα διάσταση διαχείρισης, απέκτησε και λειτουργεί εδώ και 2 μήνες, η πολιτική προστασία του Δήμου Χίου με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακά.

Ο τρόπος λειτουργίας

Όλα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσα από το «στρατηγείο» της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χίου στα Θυμιανά και συγκεκριμένα στο κτίριο του πρώην δημαρχείου.

Εκεί, οι υπάλληλοι της πολιτικής προστασίας από το πρωί μέχρι και τις 9 το βράδυ, έχουν στη διάθεσή τους 5 υπερσύγχρονες ρομποτικές κάμερες με εξαιρετική ευκρίνεια και zoom, μέσα από τις οποίες μπορούν να επιτηρούν τις δασικές εκτάσεις του νησιού 24 ώρες το 24ωρο.

Έτσι, ο εντοπισμός της πυρκαγιάς και η ενημέρωση Πυροσβεστικής και Εθελοντικών Ομάδων γίνεται σε πραγματικό χρόνο, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο επέμβασης και άρα τον κίνδυνο εξάπλωσης των πυρκαγιών.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Μανδάλας, οι συγκεκριμένες κάμερες και το δίκτυο παρακολούθησης των δασικών εκτάσεων, δημιουργήθηκε με χρήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χίου και θα εκσυγχρονιστεί άμεσα μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Όπως εξήγησε ο κ. Μανδάλας, μέχρι σήμερα η Πολιτική Προστασία του Δήμου Χίου κατάφερε πέρα από τις κάμερες να προμηθευτεί μία «μαμά δεξαμενή» χωρητικότητας 28 κ.μ. η οποία ανεφοδιάζει τα πυροσβεστικά οχήματα, ένα ηλεκτροπαραγωγικό αυτοκινούμενο ζεύγος 160 kwa που μπορεί να τροφοδοτήσει με ρεύμα έναν καταυλισμό, ένα βαν από τον ΟΔΕΥΥ που θα χρησιμεύσει σε κινητό στρατηγείο της πολιτικής προστασίας του Δήμου Χίου καθώς και 2 drone, ένα για έρευνα και διάσωση καθώς και ένα για χαρτογράφηση.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ