11.8.2017 10:41

Μπλοκάρει στα γρανάζια του «Καλλικράτη» η επαναλειτουργία της Ε.Ν.Α. Β. Αιγαίου

Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας από την Περιφέρεια

Δύο σενάρια εξετάζονται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αναφορικά με την επαναλειτουργία της Αναπτυξιακής Εταιρίας ως ΕΝΑ Β. Αιγαίου καθώς η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν ενέκρινε την κάλυψη από την Περιφέρεια της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης είχε οριστεί στο ποσό των 200.000 ευρώ. Ωστόσο ο νόμος που διέπει την λειτουργία του «Καλλικράτη» δεν επιτρέπει στις Περιφέρειες να μετάσχουν σε αναπτυξιακά σχήματα με ποσοστό άνω του 50%, γεγονός που προς το παρόν μπλοκάρει τη διαδικασία της επαναλειτουργίας.

Το πρώτο από τα σενάρια που εξετάζει η Περιφέρεια είναι να ζητήσει την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς, όπως υποστηρίζει ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Βεργίνας, «το νομοσχέδιο του Καλλικράτη δεν διευκρινίζει επαρκώς αν η συμμετοχή των Περιφερειών σε αναπτυξιακές εταιρίες με ποσοστό έως 50% αφορά εκείνες που ιδρύθηκαν μετά την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης ή εκείνες που προϋπήρχαν. Η ΕΝΑ Χίου προϋπήρχε του Καλλικράτη είναι η δική μας άποψη και άρα μπορούμε να προχωρήσουμε στην απόκτηση του 100% των μετοχών. Αυτά όμως θα διευκρινιστούν σύντομα», εξηγεί.

Στο δεύτερο σενάριο εξετάζεται η αποστολή γνωμοδοτήσεων που ήδη υπάρχουν για αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες αναπτυξιακές της χώρας, όπου έχουν επιτραπεί οι συμμετοχές των Περιφερειών, μια απάντηση που θα πρέπει να δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το θέμα θα εξεταστεί σύντομα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, πιθανά στην επόμενη συνεδρίασή του, οπότε και θα αναληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες για να μην μπλοκάρει η διαδικασία και βρεθεί στον αέρα η δουλειά που προηγήθηκε για την επαναλειτουργία της Εταιρίας.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ