19.9.2018 22:18

Κυνική ομολογία Μπελέγρη: με τις αποφάσεις του πληρώνουμε για να ανακυκλώνουμε!

Τις βάσιμες υποψίες και του κοινού νου, ότι η απόφαση της δημοτικής αρχής να σπάσει τη σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία «Οικόλπολις», χωρίς εξεύρεση εναλλακτικής λύσης, θα υποχρέωνε το Δήμο να πληρώνει για να ανακυκλώνει, ενώ μέχρι πρότινος μόνο εισέπραττε, επιβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γ. Μπελέγρης.

Μολονότι η ευθύνη της ανακύκλωσης πέρασε πλέον στον ΔΙΑΝΟΧ, ο κ. Μπελέγρης ανέλαβε την ευθύνη να απαντήσει σε ερώτημα που απηύθυνε ο Στ. Καμπούρης για την πορεία της ανακύκλωσης.

Ο αντιδήμαρχος υποχρεώθηκε για πρώτη φορά να φωτίσει την πορεία των ανακυκλώσιμων υλικών. Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι οι ποσότητες χαρτιού οδηγούνται στον μοναδικό αδειοδοτημένο συνεργάτη της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης στη Χίο (εννοεί την εταιρεία του κ. Νικήτα), ενώ το πλαστικό σε Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην Περιφέρεια Αττικής, δίχως να το κατονομάσει.

«Όντως με μεγαλύτερο κόστος»

Με τη φράση αυτή συμπλήρωσε την αναφορά του ο κ. Μπελέγρης. Μόνο που δεν έδωσε ούτε τώρα αναλυτικές πληροφορίες για το κόστος μεταφοράς των ανακυκλώσιμων στην Αθήνα δίχως να έχουν συμπιεστεί.

Ένα πρόσθετο ερώτημα είναι αν ο Δήμος Χίου καταβάλει στο Κέντρο Διαλογής και «διαλεχτικά», τα οποία στην αγορά κοστίζουν 100 ευρώ τον τόνο. Αν δηλαδή πληρώνει για τη διαλογή των σύμμεικτων απορριμμάτων που παραδίδει μέχρι αυτά να καταστούν ανακυκλώσιμα. «Διαλεχτικά» και μεταφορικά καλύπτονται από το ποσό που επιχορηγείται ανά τόνο από την Ε.Ε.Α. ο Δήμος Χίου ή οι ερασιτεχνισμοί των κ.κ. Μπελέγρη και Συριώδη έχουν πετύχει την πρωτοτυπία να είμαστε ο μόνος νομός που βάζουμε κι από την τσέπη μας για να ανακυκλώνουμε;

Εννοείται ότι οι ως τώρα συμφωνίες με τις ιδιωτικές εταιρείες έχουν γίνει χωρίς τη σύναψη συμβάσεων, με τον κ. Μπελέγρη να αισιοδοξεί ότι ως το τέλος του μήνα θα βγει ο διαγωνισμός εκποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών αλλά να λησμονεί ότι μέχρι τώρα έχει πέσει έξω στις περισσότερες από τις προβλέψεις του.

Το καλοκαίρι θα πνιγόμαστε;

Επιχειρώντας να καλύψει την αδυναμία της Υπηρεσίας Καθαριότητας να ανταποκριθεί στην αποκομιδή των ανακυκλώσιμων, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κάδοι, ειδικά στα χωριά, να είναι ξεχειλισμένοι για ημέρες, ο κ. Μπελέγρης αποδέχθηκε ότι τον Ιουνίου – Ιούλιο και Αύγουστο οι υπηρεσίες δεν ανταποκρίθηκαν, όπως ήθελαν. «Τώρα όμως θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Μπελέγρης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όποτε υπάρχει κόσμος στο νησί η εικόνα των ανακυκλώσιμων θα προσβάλλει την αισθητική και τον πολιτισμό μας.

Το 8% στον ΧΥΤΑ

Τέλος ο αντιδήμαρχος ισχυρίστηκε ότι μόλις το 8% των ανακυκλώσιμων καταλήγει για εκταφή στο ΧΥΤΑ, βάση των στοιχείων ζυγολόγισης, μόνο που για να πιστέψει πια κανείς τον κ. Μπελέγρη για το θέμα της ανακύκλωσης θα πρέπει να παρουσιάσει επίσημα στοιχεία συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές για να αποδειχθεί αν οι ενέργειες του λειτουργούν επ’ ωφελεία του δημότη και του νησιού.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ