11.10.2017 10:24

Κίνημα απόσχισης της «Βορειοκεντρικής» Χίου

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΕΝΩ Ο ΜΑΝ. ΒΟΥΡΝΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ «ΜΑΣΑΖ» ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΗΜΟΥ

Έξι χρόνια μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», που συνένωσε τους διάσπαρτους 8  πρώην Δήμους της Χίου σε έναν ενιαίο, οι τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα των χωριών της «βορειοκεντρικής» Χίου, φαίνεται ότι όχι μόνο δεν έχουν πειστεί από το εγχείρημα αλλά ζητούν την επιστροφή στην προ Καλλικράτη εποχή.

Η σημερινή θεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία θα συζητηθεί η δημοτική αρχιτεκτονική, ξεκινά με ένα σοβαρό δεδομένο. Την ταύτιση απόψεων σχεδόν της πλειονότητας των Δημοτικών Ενοτήτων του βόρειου και κεντρικού τμήματος του νησιού, που ζητούν τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου σε τρεις και τη δημιουργία Δήμου Βόρειας Χίου.

Η αρχή από τον Βροντάδο

Μία από τις πιο σοβαρές εισηγήσεις έρχεται από το Τοπικό Συμβούλιο Βροντάδου, που διαπιστώνει - και μάλιστα ομόφωνα -  ότι «ο Δήμος Χίου δεν μπορεί να λειτουργήσει, η περιφέρεια έχει εγκαταλειφθεί και οι ανάγκες των κατοίκων δεν καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο». Το Τοπικό Συμβούλιο προτείνει τη διαίρεση της Χίου σε 3 Δήμους, εκ των οποίων ο ένας Δήμος να είναι όλη η Βόρεια Χίος αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες Αμανής, Καρδαμύλων και Ομηρούπολης.

Ακριβώς την ίδια φιλοσοφία διατυπώνουν και οι πάρεδροι της Συκιάδας, του Αναβάτων, των Αυγωνύμων, των Καρυών και της Σιδηρούντας ενώ ο πάρεδρος των Αμάδων συνηγορεί με τη δημιουργία Δήμου Βόρειας Χίου με τη διαφορά να περιλαμβάνονται σε αυτόν μόνο οι Δημοτικές Ενότητες Αμανής και Καρδαμύλων.

Πριν λίγες μέρες συνάντηση για το θέμα είχαν και οι πάρεδροι της Αμανής, οι οποίοι στο σύνολο τους επίσης τάσσονται υπέρ ενός διαφορετικού μοντέλου από το σημερινό ενιαίο, δεσμευόμενοι την ενιαία τους πρόταση να παρουσιάσουν στην αποψινή συνεδρίαση.

«Οι μικρές κοινότητες έχουν σβηστεί…»

Το συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης των τελευταίων ετών και η αίσθηση ότι η κεντρική και βόρεια Χίος έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην εισήγηση του εκπροσώπου της Τ.Κ. Σιδηρούντας Ανδρέα Τσουρή. «Οι υπηρεσίες λειτουργούν με αργούς ρυθμούς και γενικά αποδείχτηκε ότι ο Δήμος δεν είναι ευέλικτος. Οικονομικά δεν υπήρξε κανένα όφελος, ειδικά για τις περιοχές της Περιφέρειας. Έχει χαθεί ο  χαρακτήρας της Αυτοδιοίκησης, δεν λειτουργεί το σύστημα δημοκρατικά και ειδικά οι μικρές κοινότητες έχουν «σβηστεί» από τον χάρτη της Αυτοδιοίκησης», υπογραμμίζει ο κ. Τσουρής.

«Γινόμαστε μάρτυρες της αδυναμίας του Δήμου»

Από τις διαθέσιμες εισηγήσεις ξεχωρίζει και αυτή του πρώην Δημάρχου Χίου Π. Βρουλή, που κάνει λόγο αδυναμία του ενιαίου Δήμου να ανταπεξέλθει στο βάρος που απαιτεί η φροντίδα ενός ολόκληρου νησιού. «Η δημιουργία 3 δήμων κεντρικής, νότιας και βόρειας Χίου θα δώσει λύσεις προς όφελος όλων των πολιτών. Το αποτέλεσμα μίας τέτοιας απόφασης θα είναι να σταματήσει η ερήμωση των χωριών και θα δοθούν κίνητρα στους νέους για να αναπτύξουμε τη Χίο όπως μας αξίζει».

 

Σιγή από τη νότια Χίο – «μασάζ» από Μ. Βουρνού 

Την ώρα πάντως που Βόρεια και Κεντρική Χίος επιζητά συντονισμένα την απόσχισή της από τον υπόλοιπο Δήμο, η Νότια Χίος κρατά σιγή ιχθύος γύρω από τις προθέσεις της. Μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης στη γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είχαν φθάσει έγγραφες εισηγήσεις από κανέναν πάρεδρο των πρώην Δήμων Ιωνίας, Αγίου Μηνά και Μαστιχοχωρίων αλλά ούτε είχε εκδηλωθεί  πρόθεση προφορικής εισήγησης κατά τη διάρκεια της θεματικής συνεδρίασης της Τετάρτης.

Η ροπή παρέδρων και προέδρων, ανεξαρτήτως συμμετοχής σε δημοτική παράταξη, είναι μια έμμεση αποδοκιμασία της λειτουργίας του σημερινού μοντέλου διοίκησης του Δήμου. Ως εκφραστές της άποψης των συγχωριανών τους οι πάρεδροι εκφράζουν την έντονη απογοήτευση της υπαίθρου για την εγκατάλειψη της. Μπροστά στο ενδεχόμενο να βρεθεί ενώπιον μιας γενικευμένης ανταρσίας ο Μαν. Βουρνούς ξεκίνησε προσωπικές επαφές με συμβούλους της παράταξης του, προκειμένου να περιορίσει, κατά το δυνατόν, τις διαρροές από τη θέση του υπέρ του ενιαίου Δήμου, αν τεθεί θέμα ψηφοφορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «π» ο δήμαρχος δεν θέτει θέμα παραταξιακής πειθαρχίας, ωστόσο επιμένει στις συζητήσεις με τους συμβούλους του ότι μια ενδεχόμενη απόφαση διάσπασης του ενιαίου Δήμου θα αποβεί καταστροφική συνολικά για το νησί. 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ