12.9.2019 12:04

«Χρέος μας να μην παραδώσουμε στη λήθη του χρόνου τον αφανισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού»

Το μήνυμα του Παντ. Μπουγδάνου για την Ημέρα Μνήμης του Ελληνισμού Μικράς Ασίας

Την προσεχή Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, θυμόμαστε και τιμούμε τα χιλιάδες θύματα Μικρασιατών Ελλήνων που σφαγιάστηκαν και διώχθηκαν βίαια από τις εστίες τους. Εκπληρώνουμε ένα χρέος στην ιστορική συλλογική μνήμη.

Η καταστροφή ενός ολοκλήρου πολιτισμού που κτιζόταν επί αιώνες στα παράλια της Μικράς Ασίας, σήμανε τότε την απαρχή μιας άλλης περιπέτειας για τους κατοίκους των ευλογημένων αυτών περιοχών.

Οι Μικρασιάτες κουβάλησαν μαζί τους τις πικρές μνήμες τους, αλλά και τα ήθη και έθιμά τους, τις αξίες και τον πνευματικό πολιτισμό τους. Έδωσαν σκληρούς καθημερινούς αγώνες για την ένταξη τους σε νέους τόπους και σε δύσκολες συνθήκες. Αποτελούν σήμερα ένα ξεχωριστό, δυναμικό και δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Ευτυχώς ο χρόνος μπόρεσε να επουλώσει τις πληγές, αλλά δεν άφησε τις μνήμες να ξεθωριάσουν.

Χρέος όλων  μας είναι  να  μην παραδώσουμε στη λήθη του χρόνου τον αφανισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού ,να  μείνουν ανεξίτηλα στην μνήμη μας  τέτοια σημαντικά  ιστορικά γεγονότα και να τα μεταδίδουμε από γενιά σε γενιά.

Χρέος μας ακόμα να αντλούμε τα απαραίτητα διδάγματα από τα ιστορικά γεγονότα. Το δίδαγμα που βγαίνει από την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής είναι ένα: κίνδυνοι και δυσκολίες αντιμετωπίζονται και ξεπερνιούνται μόνο με την Εθνική Ενότητα.

Στεκόμαστε  με δέος και σεβασμό μπροστά στα χιλιάδες θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής και τους αποδίδουμε την δέουσα τιμή. Όσο ζουν η μνήμη και η ιστορία αποτυπωμένες, δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες, δεν υπάρχουν χαμένοι πολιτισμοί.

Καλώ τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που και φέτος οργανώνονται από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, το Δήμο Χίου και το Μορφωτικό Σύνδεσμο Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη «Ο Φάρος».  Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στους μικρασιάτες προγόνους μας, στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας.

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ